haragvó nő

… de hogyan?

Napról napra egy-egy példával mutatom be azt a módszert, ami tanulható és bizony csodákra képes a nézeteltérések kezelésében.

A mai írásom a szülő – gyerek konfliktust veszi górcső alá:

Állsz reggel az ajtóban, és indulnál. Közben tehetetlen haragot érzel mert a 6 éves nagycsoportos dühös mozdulatokkal tépi le magáról a sapkát, kabátot. Annyira feszült a helyzet, hogy legszívesebben ővvel, lakattal fognád rá a felöltőt és fülmelegítőt, csak indulhassatok, hiszen gondlatban már a munkahelyeden, az ottani feladatokon, a hétköznap felnőttes problémáin száguldoznak agysejtjeid.

Kétféle megoldás jöhet létre:

1. győztes/vesztes helyzet:

Anyai/apai erődet fitogtatva erőszakkal és minden együttérzést, érvelést, meggyőzést kihagyva ráparancsolsz a kiskölyökre, aki a haragvó “Istent vagy Istennőt” látva behódol, és görnyedt háttal magán hagyja a melegséget biztosító ruhadarabokat. Itt Te mint szülő győztél, ám gyermeked vesztett, és komoly haragot érezhet irántad.

2. győztes/győztes helyzet:

Képes vagy megálljt parancsolni a mélyedből feltörő romboló haragos ösztöneidnek. Kiszállsz ebből a szerepből, és “alámész” a helyzetnek, jelen esetben gyermekednek. Mintegy magadból kiszállva, belehelyezkedsz az ő világába. Megpróbálod ezt a ráhangolódást átélni, és megtalálni azokat az érzéseket, gondolatokat, melyek éppen ott az ajtóban, indulás előtt őt jellemzik, pl.

  • Itt áll ez a csimota, aki bő 1 hónapja még egy száll pólóban, kisnadrágban mezítláb rohangált, max. egy kis szandált húzott lábfejére. Szabad volt, hiszen nem az óra idegesítő ütemére élt, hanem egy belső pihentető ritmus adta az alaphangot a családban. Most pedig hogy beköszöntött az ősz, ruhát ruhára halmozva öltözködünk, hogy ne fázzunk.  Bizony néha nekünk is kellemetlen, hogy ilyen hideg van, túl gyors lett az évszakok váltakozása.
  • Látja a kölyköd, hogy nap mint nap kapkodás van, kevesebb a figyelem, a türelem. Érzi, hogy behozhatatlan hátrányokat próbálnak a felnőttek letudni, hiszen az információáramlás és gyors fejlődés minden területen megmutatja magát, azaz esélyünk sincs minden pillanatban topon lenni. Ez  a helyzet pedig kit ne szorongatna időnként?

Ez a lista folytatható a végtelenségig, de nincs szükség rá. Elég csupán kihangosítani mindazt, amit átélünk a gyermek pillanatnyi világából. Ebből ő érteni és érezni fogja, hogy figyelnek rá, hogy ő fontos, és nem egy darab bábu, amit időnként előrángatnak, majd huss, félreraknak.

Ha mindezt átadtad számára, akkor könnyebb a meggyőzése, a belátása elnyerése: azért kell a kabát és a sapka, mert bizony kint hideg van, fázni pedig rossz, kellemetlen, és meghűlhet a testünk. Persze, ha van ötlete, hogyan lehetne védekezni ez ellen, akkor szívesen meghallgatod, de legyen szempont: védjen a szél és eső ellen, és a füle legyen takarva a sapka alatt.

Szinte hallom, ahogy sokan felsóhajtanak, és írásomat a szőnyeg alá söprik, mondván, nah erre végképp nincs időm! Pedig működik. Nagyon jól működik, és bár lehet, hogy 10 perccel korábbi ébredést is eredményezhet, de két ember kapcsolatát a messzemenőkig stabil szövetséggé kovácsolja…

 

… kell ennél több?

 

 

Pin It on Pinterest