Önismeretben gazdag napot Neked!

Ha új vagy itt, akkor tudd: Gyetvai Viki vagyok, transzperszonális terapeuta és mentálhigiénés szakember. Meddőségről és szexuális problémák lelki okairól olvashatsz tőlem e honlapon!

Légy üdvözölve, fogadd szeretettel soraimat!

Köszöntelek egy képzeletbeli rendhagyó tanévzárón!

Ismét elérkezett a nyári VAKÁCIÓ ideje!

A melegben elpilledsz, lelassulsz, és az egyre hosszabbra nyúló napokon könnyedebben csábulsz el az élvezetek felé. Nekem a különböző hűsítő limonádék és könnyed koktélok a gyengéim. Imádok kiülni a nyáresti langymelegben teraszra, kávézóba és hosszan elnyújtva szürcsölni az üdítő nedűt.

meddőség gyógyítása, meddőség jelei, meddőség kezelése, meddőség lelki okai, meddőség okainak kutatása, meddőség pszichológus, meddőség terápiája

Pont egy ilyen pillanat hozta az ötletet, hogy a meddőség témakörében rendhagyó “tanévzáró értekezletet” tartsak. Vicces, mivel egyedül dolgozom, így a képzeletbeli “mítingen” egymagam ültem körbe az értekezleti asztalt, előttem a naplóm, és lapozgattam benne szeptembertől máig, hogy mivel is foglalnám össze a 2013/2014-es tanévet meddőség szempontjából…. Ezen az értekezletes fantázián nagyokat kacarásztam magamban, de aztán komolyra vettem a figurát, és hazaérve kijelöltem a számítógép asztalt értekezleti helyszínnek, elővettem a tavalyi naptáram és hozzá az ideit, majd tényleg fellapoztam.

Csak néztem sorra a heteket, a bejegyzéseket, és azokat a neveket, akik mind egy-egy kliensemet jelölik, és akik keresik a meddőség lelki okait. Elgondolkoztam róluk: ki, mikor, milyen módon kereste a meddőség megoldását. Kinek hogyan segítettem, kivel hogyan dolgoztunk ezen, milyen nehézségekkel küzdöttünk hol közösen, hol ő bátran egyedül…

Aztán próbálkozni kezdtem statisztikai adatokkal. Számosítani próbáltam a  meddőség kezelése közben felmerülő lelki utakat. Valahogy megfoghatóvá próbáltam tenni, hogy mi is történt a tanév alatt. A sulikban is ezt teszik. Mindent átlagolnak az 1-5-ig tartó skálán.

Én próbáltam ezt megvalósítani jobbról és balról, meg fölülről, sőt alulról, elölről és hátulról is, de csak nem ment. Több tucat ember egyéni gondja, amiben nyilván lehet általánosítani, de akkor épp a lényeg hal el: az ő egyedi megismételhetetlensége, az egész lénye. Kit érdekel, hogy ki milyen csoportba passzírozható, és ott milyen eredmények születtek? S vajon mi tekinthető a “lélekjárásban” eredménynek?

Addig küzdöttem ezzel, míg rájöttem ennek se vége se hossza, de leginkább értelme nincs. Nyilván látom, kik vannak még mindig köreimben, kik azok aki máig keresik a meddőség megoldását, és hol tart az útjuk, de ennél van fontosabb is: EGYIKÜK SEM TART UGYANOTT, MINT AKKOR, szeptemberben! Mindegyikük küzd a saját félelmeivel, démonaival, de nem adja fel, vállalja ezt a munkát.

Amikor valaki hozzám fordul segítségért, reménykedik, hogy jobbra fordulnak dolgai: megfogan magzata, megtermékenyül. Ebben meg is állapodunk, de ilyenkor azonnal jelzem, hogy ne egy könnyed utazásra, egyfajta kellemes időszakra számítson! Készüljön arra, hogy a meddőség lelki okainak kezelése közben lesznek nagyon nehéz időszakok, reményt vesztett éjszakák és nappalok. Aztán lehet, hogy egy pillanatra minden kitisztul, és könnyeddé válik, de aztán lehet, hogy ugyanilyen erővel újra süllyedni kezd. Én csak arra kérek mindenkit, hogy ezt fogadja el, és készüljön rá. Ha ezt megteszi, akkor nem ijed meg az első fájdalmas emléke felidézésén vagy azon, hogy milyen nagy mértékű szomorúság, esetleg kétségbeesés van benne.

Mindenki nagyon meglepődik azon, hogy mi is zajlik benne, mi is jellemzi őt: “Nahát! Ezt magamról soha nem gondoltam volna! Ez lehet a meddőség hátterében?” – mondják, és tényleg így van. Szinte letaglózza őket, hogy mennyiféle érzéstől fordultak el az évek folyamán.

A kitartók ezt elfogadják, ám tény, van aki ettől nagyon megijed, és visszafordul, azaz kiszáll a terápiából. Ilyen is történt ebben az időszakban, s ezt teljes mértékben el is fogadom. Nem lehet mindig mindenben előre lépni azonnal, a meddőség sem egy ruha darab, amit ha kedvem tartja ledobok magamról. Mélyebben kell keresni a meddőség lelki okait.

Vannak olyanok, akik annyira meglepődnek saját maguk eddig elrejtett oldalától, hogy fejvesztve menekülnek: vagy búcsúzva vagy anélkül elfutnak, és egyszer csak nem jönnek többet. Ám hangsúlyozom: ez így van rendben. Nekik még idő kell, vagy egy másik segítő, esetleg egy másmilyen mentalitású hozzáállás, egyéb megoldás.

Nem tudom kihagyni a leggyönyörűbbet munkámból! Amikor egyszer csak kiderül, hogy egy “lemeddőzött” nő, akinek papírja van róla, hogy nem tud megfoganni magzata, mert ez, mert az van vele, szóval amikor egy ilyen hölgy megsúgja titkát, és elmondja, hogy bizony ő magzatot hord méhében, akkor velem madarat lehetne fogatni! Ez az egyik legjobb, amit kaphatok munkám által: a meddőség legyőzhető!

Látni olyan emberek arcát, akik hétről hétre megszenvedték lelki nehézségeiket, és küzdöttek magukért, a meddőség megoldásáért, s megélni velük az örömüket, a fellélegzésüket, hát ez az egyik legjobb ebben!

Na ezt könnyű lesz számosítani: az idei “tanévben” 6 kisbaba kapott életet, 6 kicsi ember bizonyította, hogy a meddőség legyőzhető, a meddőség megoldható, s hogy a meddőségnek lelki okai is vannak.

baba apával

Mindenféle módon fogantak ők: természetesen, lombikban, inszeminációval… tehát a teljes tárházat kimerítették ügyükben. Van aki már az újdonsült anyunak és apunak most is tele sírja az éjszakákat, s van olyan, aki még ott lapul édesanyja szíve alatt, várja, hogy megerősödve e világra szülessen.

No persze, most azok is szót kérnek, akiknek sokadjára sem sikerült a termékenység misztériumát átélni, a meddőség csak nem távolodik tőlük. Ám Ők is csoda dolgokat hoztak magukból felszínre: egyrészt van olyan hölgy, aki megvallotta, hogy ez az egyetlen helyzet, amin sírni tud, de ilyenkor mindenért, ami rossz csak történt vele az élete folyamán, másrészt régi elfeledett lelki sebek tépődnek fel, és tisztulnak ki e sírások által, aminek egyetlen bemozgatója, hogy nem jött össze az a várva várt baba.

Ami mindegyikükben közös, hogy rájönnek mindennek ideje és helye van az életükben, s ha ettől elfordulnak (pont úgy, ahogy azt eddig tették), akkor soha nem oldódik meg a meddőség problémája. Éppen azért, hogy legyőzzék az aktuális kihívásaikat, s vállalják a változást és változtatást, és elfogadják, hogy ez az új út nagyon ismeretlen számukra. Átélik ennek félelmét, bizonytalanságát és közben sokat, nagyon sokat fejlődnek, s változnak maguk is.

Azzal kezdtem soraimat, hogy a nyári meleg lelassít és elandalít, elcsábít, s miközben kiülünk megpihenni, akár elmélkedni, belső képzeletbeli utakra is indulunk. Miközben megírtam e sorokat láttam meg, hogy tévedtem, hiszen az összes ember, aki hozzám fordult, hogy keressük meg a meddőség lelki okait, ezt évszaktól és hőmérséklettől függetlenül, egész idő alatt megtette: belső, érzelmi utaikon utaztak és amit találtak azzal dolgoztak, így megerősödtek, problémáikban előre léptek.

meddőség gyógyítása, meddőség jelei, meddőség kezelése, meddőség lelki okai, meddőség okainak kutatása, meddőség pszichológus, meddőség terápiája

ÖVÉK AZ ÉRDEM ÉS A DICSŐSÉG, így e “rendhagyó tanévzáró értekezlet” végeztével virtuálisan mindenkinek kiosztok egy aranykupát, rajta ezzel a felirattal: “Az év győztese – az év kliense!”

Neked, ki olvasod ezt, mikor adhatom át?

Olvasnál még többet a meddőségről?

Iratkozz fel itt a leveleimre!

IGEN, rendszeresen szeretnék kapni a meddőség lelki okaival kapcsolatos híreket, tippeket!

Név*
Email*
Email még egyszer*


—–> Kattints ide, ha bővebben érdekel a meddőség!

—–> Kattints ide, ha bővebben érdekel a meddőség kezelése!

 

Biztos van valaki, akiről úgy érzed, hogy számára a meddőség aggasztó és nehéz. Küldd el ezt a cikket, biztos, hogy segíteni fog neki!

 

Köszönöm, ha megosztod, és lájkolod, ha tetszett írásom!

 

Ölelés: Viki, a Lélektündér

Gyetvai Viki