fbpx

Önismeretben gazdag szép napot Neked!

Ha új vagy itt, akkor tudd: Gyetvai Viki vagyok, mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta és meddőség-tanácsadó. Nőknek és férfiaknak segítek, hogy a meddőségük lelki okait felkutassák, problémáikat megoldják.

Itt a meddőség lelki okairól, valamint a hivatásomról és rólam olvashatsz! Légy üdvözölve, és fogadd szeretettel soraimat!

Meddőség terápiája és a bizalmatlanság

” Mi van? Hogy hova menjek? Dili dokihoz? Normális vagy? Te megőrültél….!”

Bizony sokan gondolkodnak még a mai napig így, ha azt javasolják neki, hogy a meddőség miatt forduljon valamilyen segítőhöz, mert lehet, hogy nem is a testével van a baj (ez esetben egy meddőség gyógyítására szakosodott orvos mit is tud tenni?).

Én évekig szenvedtem attól, hogy a környezetemben lévő embereket nem tudtam meggyőzni arról, nem csökkent értékű az, aki valamilyen “pszicho” vagy “mentál” előjelű szakemberhez fordul, ah meddőséget diagnosztizálnak nála. Lassan letettem a győzködésről, és beláttam, nem lehet senkit betoloncolni még akkor sem, ha én ezer százalékig meg vagyok róla győződve, van más választása is, mint meddőséget kezelő orvosok garmadával próbálkozni, hogy gyermeket nemzenek a számára.

Még ma is rengeteg előítélet és félreértés övezi a lelki, érzelmi élettel foglalkozó szakemberek munkáját. Sokan gondolják agymosásnak, manipulációnak, hittérítésnek mindazt, ami ebben a kétszemélyes érzelmi térben történik.

Természetesen érthető, hogy valamekkora félelem kíséri szándékodat, hogy felkeress valakit személyes problémáddal, hiszen szinte kezdetben egy teljesen vadidegen embernek mesélsz hetente egy órát magadról, nehézségeidről, s persze örömeidről. Ennek orvoslására, aggódásaid enyhítésére publikálok szinte naponta honlapomon azért, hogy ismerj meg minél jobban, s tapasztald meg, amennyire csak lehet akár úgy is, hogy csak a virtuális tér köt össze bennünket.

Alább azokat a kifogásokat olvashatod, melyek még ma is elhangzanak a meddőség okait magyarázó beszélgetéseim kapcsán. Ezeket már módszeresen gyűjtöm, hogy elemezzem azok érvényességét, és azt is, hogy vajon abban az emberben, akivel a meddőségről beszélgetek, vajon miért pont ez a kifogás fogalmazódott meg.

Úgy vagyunk mi emberek “bekötve”, hogy az előzetes tapasztalataink határozzák meg az itt és mostban lezajló érzelmi folyamatokat. Azok az emberek képesek ezt a működést valamennyire felülírni, és elhagyni, akik mélyreható önismerettel, és feldolgozott múlttal élnek. Ebben az esetben nem egy retroélmény lesz, ami bekúszik a jelen kapcsolataiba, hanem az adott pillanatban átélt érzelmet élik meg, és nem vetítenek a helyzetre valami korábbi érzelmi tapasztalatot. Ebből következik, hogy ha valaki egy “pszicho” szakival való kapcsolatot ledegradál, az nem a valóságos helyzetről mond véleményt, hanem egy korábbi bizalmi kapcsolatainak a lenyomatát ismétli meg újra, azaz érzelemvilága egy korábbi kapcsolatban megélt helyzetbe kerül.

Ilyen esetekben inkább hátrébb lépek egyet, mert tudom, hogy ha minél jobban szajkózom az igazam: “A MEDDŐSÉG MÖGÖTT LELKI OKOK IS MEGHÚZÓDHATNAK!”, akkor a másik még jobban megrémül és még zárkózottabb lesz, sőt támadóbbá, akár feszültebbé válik.

meddőség_zárkózott_Gyetvai_Viki_szimbolumterapiaPersze bizakodom abban, hogy lesz egyszer lelki ereje megnézni más szemszögből is a jelenlegi kudarcai alapjait, s reménykedem, hogy amit talál, azt képes lesz feldolgozni, elengedni.

Íme egy nem teljes felsorolás, mely minden sora elé gondold oda: AZÉRT NEM MEGYEK MEDDŐSÉGET kezelő TERÁPIÁBA, mert

 1. a segítőm tuti hülyének néz.
 2. ha pszichóhoz megyek, bolondnak néznek.
 3. nem biztos, hogy komolyan veszi-e a problémámat.
 4. nehogy már ő jobban tudja, hogy mi van velem!
 5. nekem ezt egyedül kell megoldanom!
 6. biztos agyon gyógyszereznek, lebutítanak majd.
 7. hogyan bírna el ennyi lelki problémával küzdő embert egy segítő?
 8. a terapeuták is mind hülyék!
 9. nincs nekem erre időm!
 10. ha gondom van, megbeszélem a barátaimmal!
 11. nekem anyu a legnagyobb bizalmasom!
 12. rengeteg pénz, ingyen kellene adni, hiszen a segítségadás legyen önzetlen cselekedet!

Te már érted, hogy mindez nem a terápiának, nem nekem, a szakembernek szól, hanem valamikor a múltban ezt kapta meg az illető, és ezt a bizalmatlan helyzetet éli újra meg.

Biztos, te is hallottál már hasonlót, sőt lehet, hogy gondoltál is ilyeneket.

Írd nyugodtan e listához, és kezdj gondolkozni, vajon ki volt az, aki ezt veled szemben korábban elkövette!

Tedd meg bátran, hadd tanuljunk Tőled mi is!

Olvasnál még meddőség témában?
Iratkozz fel itt!

pirzöldos nyíl lefelé

IGEN, rendszeresen szeretnék kapni a meddőség lelki okaival kapcsolatos híreket, tippeket!

Név*
Email*
Email még egyszer*


—–> Kattints ide, ha bővebben érdekel a meddőség!

—–> Kattints ide, ha bővebben érdekel a meddőség kezelése!

Biztos van valaki, akiről úgy érzed, hogy számára a meddőség aggasztó és nehéz. Küldd el ezt a cikket, biztos, hogy segíteni fog neki!

Köszönöm, ha megosztod, és lájkolod, ha tetszett írásom!

Ölelés: Viki, a Lélektündér

Gyetvai Viki, meddőség lelki okainak kezelése