Kezdetben volt – A GYERMEKVÁLLALÁS ELŐTT…

Ez volt a tervetek:

Először a kapcsolat legyen stabil alapokon.

Aztán a legyen hol laknotok, legyen miből biztonságosan élnetek.

Nagyon bölcsen betankoltatok élményekből is: utazás, sport, wellness, önismeret, karrier, fejlődés-fejlődés-fejlődés.

Minden alkalmas volt arra, és elhatároztátok, hogy gyermeket vállaltok. Előre láttátok, hogy a gyermek lesz a kapcsolatotok csúcspontja.

Megterveztétek szinte napra pontosan, hogy mikor foganjon a baby, így mindent elkezdtetek ennek alárendelni.

A pánik fagyos markolata lassan érkezett meg közétek. Hónapról hónapra szembesülni azzal, hogy negatív a terhességi teszt, iszonyat erőt próbáló lelki hullámvasút.

A természetnek adtatok fél évet, és beindult a lombik verkli.

Orvos egy, orvos kettő, orvos három, orvos négy…..

Diéta egy, diéta kettő, diéta három, diéta négy…..

Sport egy, sport kettő, sport három, sport négy, sport öt….

Lelki guru egy, lelki guru kettő, lelki guru három, lelki guru négy….

Gyógyszer és vitamin egy, gyógyszer és vitamin kettő, gyógyszer és vitamin három, gyógyszer és vitamin négy…..

MINDBEN VAN EGY KÖZÖS PONT: NEM SIKERÜLT TEHERBE ESNED

Se egyre, se kettőre, se háromra, se négyre.

Az évek közben teltek, az életetek pedig lassan egy kiégett tarlóra hasonlít. A sikertelen lombikozás ugyanis felemészt mindent, ami él, ami élmény, ami öröm, ami lelkesedés.

MIÉRT TÖRTÉNT EZ VELETEK? HOGYAN ÜRÜLT KI AZ ÉLETETEK?

A lombikozás kívülről nézve vagy távolról elgondolva a világ legegyszerűbb protokollja. Kell egy szupertermékeny petefészek, abból jó sok petesejt és melléjük egy gladiátor-hadseregnyi ultrakiváló ondósejt hadosztály. Ha ők találkoznak a langymeleg Petri-csésze védett homályában, akkor nyilvánvaló, hogy az egyesülésük eredményeként csiliárdnyi érett és egészséges embrió fogja vágyni a női méhnyálkahártya védett puhaságát. Ezzel el is indul egy következő élet, egy vágyott kicsi gyermek fejlődése. Ez van az álmainkban, és ez az ami nagyon ritkán működik ilyen flottul és gördülékenyen.

Sokkal inkább jellemzi a mesterséges fogantatást, hogy végnélküli veszteségek halmozódnak fel a folyamatokban, amivel a legtöbb pár évekre leszerződik a sikertelen lombikozás küzdelmére. Már onnan nehéz tovább jutni, hogy legyen egészséges a petefészek működése vagy az ondósejtek száma/minősége. Egyáltalán nem ritka, hogy a tüszők mesterséges serkentése is akadályba ütközik. Az is ijesztő lehet elsőre, hogy az ultrahang bár tizensok tüszőt mutat, de a leszívásra “csak” a fele tartalmaz megtermékenyítésre alkalmas petesejtet. Sajnos arra sincs garancia, hogy e petesejtek mindegyike megtermékenyül, s az végképp kérdéses az egész procedúra alatt, hogy marad-e beültethető minőségű embrió.

A folyamat egészét sokszor 3-6 hónapnyi kivizsgálás előzi meg. Ha csak egy eltérés mutatkozik valamelyik részeredménynél, máris csúszik minden beavatkozás további heteket, hónapokat. Erre sajnos nem lehet előre felkészülni, nincs recept, hogy kinek mi segít. A folyamatban az egészségügyi team minden tagja iszonyatosan leterhelt, így nem sok idő jut arra, hogy segítsenek a mentális védelem nyújtásban.

Cikkemben úgy segítek, hogy végig vezetlek a lombikozás mentális következményein, és megmutatom a lombikozás pszichológiáját, azaz érzelmi és gondolkodásbeli következményeit.

LOMBIKOZÁS NULLADIK SZAKASZA – bemelegítés

Miután a természet nem küldte el gólyáját, hogy gyermeket vigyen kapcsolatotokba, és feladjátok a csak természetes próbálkozást, beindul az orvosi mesterséges út bejárása. Már itt van egy lelki vívódás, hiszen elismerni a kudarcot, és vállalni, hogy esetleg meddő vagy, lelket megpróbáló időszak. A mentális zónád működésének eredménye, hogy ez az időszak mekkora érzelmi hullázással jár. Minél több pszichésen megterhelő esemény kísérte az életed korábbi szakaszát, annál nehezebb lehet az egész lombikozós út bejárása.

LOMBIK KARANTÉN

Mindenki nagy reménnyel tekint a Lombikos Orvosra, és az Ő megoldásaira. Van aki vakon követi a doki szavait, de vannak sokan akik, bármit megtesznek ezen túl is. Gyakori, hogy egy lombikozós női mátrix szerveződik, amiben minden tanács, amit a barátnőd barátnőjének a barátnője ajánl az egekbe repíti lelked reménysugarát. Ennek az egyvelegéből aztán kialakul egy személyes és egy kapcsolatrendszeri beszűkültség, egyfajta lombik karantén, aminek határán keresztül az élet egyéb területéről szinte semmi nem hatol át. Kiürülnek a baráti szálak, hiszen nem tudod megosztani élményeidet olyanokkal, akik nem érintettek a lombikozásban. Különösen nehéz ez az időszak, ha a korábbi kapcsolataidat nem az empátia vezérli, csupán a “közös valami”, amiben a megértő, érzelmekben gazdag meghallgatás nem volt jelen az előzőekben.

Szintén gyakori, hogy a családtagokkal is ritkul a kapcsolódás, ha onnan nyomás és elvárás sugallik a trónörökös iránt. Nem segíti a folyamatot, ha a nagynénitől kezdve az anyóson át a szomszéd néniig mindenki csak azt a kérdést tudja feltenni, “Nah, sikerült? Nah, mikor ölelhetjük a Kicsikét magunkhoz?”.
Nem, ez nem segít, hanem elkeserít, így lassan a család és távolabbi ismerősök felé is lesz egy hírzárlat.

Ha lombikozás élménye és keserűsége mélyen tabuvá válik, azaz lesz egy téma a kapcsolataidban, amiről mindenki tud, de senki nem beszél, akkor ezekkel a személyekkel egyre kényelmetlenebb kapcsolódni, találkozni. Ennek következménye, hogy a lombikozás egyfajta elmagányosodáshoz vezet, hiszen a bensőségességről átváltani a felületes témákra, végtelen kényelmetlenséget szül, így inkább lemondasz régi kapcsolatokról, aktuális találkozókról és befordulsz egy biztonságosabb világba: a Lombikozós Nők Csoportjába. A lombikos kapcsolatokat a közös cél szervezi: sikeres lombikkal gyermeket nemzeni. Itt aztán ömlik rád a jó tanács, a megoldás, a tuti recept. Egyszerűen beszippant ez a közeg, és mintha a levegőt biztosítanák számodra. Érthető, hogy lassan elmaradnak azok a kapcsolatszervező elemek, melyek egy nem ennyire lombikra fókuszált világlátásban szóba jönnének. Ez komoly veszélyt jelent, hiszen a veszteségek lehetősége ezzel nem csökken, épp ellenkezőleg: NÖVEKSZIK méghozzá pont onnan fenyeget, ahonnan nem is gondoltad, hogy érkezhet..

A lombikozás egyébként is akkora pszichés és fizikai, ill. gondolkodásbeli energiát kér, hogy nagyon nehéz a lombik előtti életritmust, kapcsolati hálót tartani. Megterhelő folyamat anyagilag, így a megszokott és élvezetet adó programok, utazások eshetnek áldozatul. Megterhelő az egész lelkileg is, így hamarabb kifáradsz és ettől elmegy a kedved magától az élettől. Testileg is megvisel, hiszen megváltozik a hormonháztartásod működése, így a fizikai erőnléted se marad a megszokott aktivitáson. Ezeket a változásokat nagyon nehéz részedről megosztani olyan emberekkel, akik egyszerűen gondolkodnak, és azt képzelik, “az orvos mindent megold, és a lombik nem nagy szám. Két sejt találkozása és az orvosi tudás átsegít a meddőségeden simán, hamar túl leszel rajta, noh, ne aggódj, gyere koccintsunk egyet!”. (Sőt, lásd be, lehet Te is így gondolkodtál a kezdetek kezdetén….).

De nem ez történik. Te semmire nem tudsz koccintani, és nem is mersz. Hiszen nem iszol előre a medve bőrére, és rettegsz az alkohol sejtromboló hatásától is. Így bemenekülsz a Lombik Istennők Kastélyába és úgy táncolsz a Lombik Karanténban, ahogy a hasonló küzdők által kapott jó tanácsok azt előírják.

 

 

Nem is sejted még kezdetben, hogy mekkora csapdába kerülhetsz ezzel, ugyanis minden lombikos csoportban, vagy kapcsolatban, barátságban a legnagyobb kihívást a sikeres lombikozás jelenti. Ha a lombik hozott össze titeket, akkor ez tölti ki a beszélgetéseteket. Az érdeklődés ennek mentén szerveződik. Az élet amúgy is lombikká fakul, sokszor elmaradnak azok a mentális egészséget védő események, melyek megadhatnák az élet sokszínűségének és az élet élvezetének valóságát.

Mi történik, ha ebben a helyzetben valamelyik félnek sikeres lesz a lombikozása?

Kiesik a csoport rendszeréből, hiszen a szerveződést a sikertelenség és annak legyőzése indította el. Ez az origója a kapcsolati hálónak. Ergo, ha valakinek pozitív lesz a terhességi tesztje, és a babója egészségesen fejlődik a pocakjában, akkor ez a kapcsolati hálózat nem tudja kezelni. Persze ott az ábránd, hogy erőt lehet meríteni a sikeres történetéből, hiszen ha neki is sikerült, akkor van remény, hogy neked is sikeres lesz a lombikozásod. Ez gondolati szinten így is van. De érzelmi szinten ennél bonyolultabb folyamatok mennek végbe.

A sikertelenség démona alapvetően erősíti fel azokat a személyes kétségeket és vívódásokat, amik a saját értéktelenségedről adnak hírt. Mi történik, ha a melletted levő átjut ezen a lombik akadályon, és terhes lesz? Elkeseredsz, csalódott leszel és tehetetlen. Drámai pillanat, amikor szinte minden ugyanúgy zajlott, és mégis csak egyikőtök tépi át a lombik verseny célszalagját. Te látod a siker szárnyán magasba repülni a másikat, benned pedig szilánkjaira tör a hit, az önbizalom, a remény triumvirátusa. Lehet, hogy ez pár percig tart, de kialakulhat ebből hetek vagy hónapok vívódása is. “Miért pont ő?” “Dehát ő nem is szedte a csodabogyókat!” “Te jó ég, még cigizett is néha!” – ismerősek ezek számodra is?

A sikertelenség utáni időszak, amiben érezhetsz mély csalódást, dühöt, lerombolódottságot vagy tehetetlenséget (sőt vad irigységet is), levisz egy gödörbe, ahol bánat, elkeseredés és reménytelenség lakik. Mindez nagyon bénító hatású.Mi történik a sikeres féllel? Az érzelmei az egekbe repítik őt, és bár tele van kétellyel és bizonytalansággal ő is, hiszen egy új életszakasz mindig ezekkel az érzésekkel tarkított, de ezek nem eredményezik azt a mélységet, ahová a sikertelenség után be lehet zuhanni.

Ez a két egymásnak ellenirányú érzelmi mozgás okozza azt, hogy akadálya van annak, hogy ugyanazt a minőségű kapcsolatot ápoljátok, mint annak előtte.

Minden, amire vágysz a másik birtokolja, és te teljesen eszköztelenül vergődsz ebben a tudatban és egy mély lelki gödörben találod magad. A lombikos barátnőd meg repked az örömtől. Nagyon nehéz ezt kiegyensúlyozni, így érthető, hogy ez a két nagyon ellenirányba mozgó érzelmileg túlfűtött ember elveszíti a közös találkozási pontot, és nem csak a korábbi kapcsolatrendszert szervező origótól távolodnak el, hanem egymástól is. A terhes kismama a gyermeket várók csoportjába tagouódik be, és egészen más lelki vívódások töltik ki érzlemi klímáját.A terhes kismama a gyermeket várók csoportjába tagozódik be, és egészen más lelki vívódások töltik ki érzelmi klímáját.
Te, akinek nem sikerült, ill. a lombikos barátnők csoportja viszont elszenved egy veszteség élményt, egy társuk kiszakadását, ami gyászos élményeket hagy maga után. Itt van tehát a lombikos sikertelenség élménye, amiben a veszteségek sora marad örökül, és erre jön még a másik sikere. Ebben örömmel lenni a másik mellett nagyon nehéz, és még nem is kell. Eljön majd az ideje, de ehhez egyfajta érzelmi egyensúly szükséges: neked a gödörből való kilábalás, a sikeres lombikosnak meg  meg a földre szállás pillanat hozhat találkozási pontot.

LOMBIK mélyén

Az érzelmi mélypontokat jelentő gödörből való kilábalás lehetősége attól függ, hogy mennyire vagy rendben önmagaddal, és hogy korábban milyen mennyiségű és milyen minőségű pofára esésied voltak.
Akinek egyetlen önélménye, hogy mindent sikerült az életében elérnie, az szinte semmit nem tud kezdeni érzéseinek intenzításával. Inkább félreteszi és olyan tevékenységeket, célokat keres, amiket ő kontrollál és elég magas a sikerélmény lehetősége. Persze a lombikozás is zajlik, de inkább feladatorientáltan, komoly teljesítményszorongás kíséretében. A sikertelen lombikozás érzései nem tűnnek el, csupán kontrollálatlanul lebegve hagynak problémát körülötted.

Ha sokféle pofára esésben volt részed, és amúgy is hadilábon állsz az önbizalommal, akkor az önmagadba és sikerbe vetett hited még lejjebb esik. “Hát persze, hogy ez van, nekem úgyse sikerülhet!” “Én ilyen szerencsétlen vagyok!” “Miért is lenne máshogy, minden hátul kullogtam mindenben!”
Ez a mentalitás hozza az örök pesszimizmust, a teljes elkeseredést, és a romboló harag esetleges befelé fordulását, amit úgy érhetsz tetten, ha megfigyeled, milyen gondolatokat táplálsz önmagad felé, pl. “Nem érdemlem meg, hiszen mily értéktelen vagyok!” “Jobb lenne nem is élni, hiszen semminek sincs gyerek nélkül értelme.”
Ez nagyon kedvezőtlen pszichés állapot, itt elengedhetetlen a terápiás, akár orvosi, gyógyszeres segítség, mert ha ez tartós marad, akkor életminőség romlása is előfordulhat. Mindez egy olyan folyamat eredménye, amiben az élet csodájára szerződnél, erre tessék, a halállal cimborálsz.

Ha az életed korábbi szakaszában sok erőt és időt fordítottál a mentális egészséged karbantartására, akkor nem csak az érzelmi gödör mélyét fogod felfedezni, hanem azt is, hogy milyen élmény ebből újra és újra kikecmeregni. Itt is ki lehet fáradni, hiszen nagyon embert próbáló küzdelem a sikertelen lombik kiheverése lelkileg és testileg. Érthető, ha egy idő után eszköztelenné válsz, és feladod az egyedüli küzdelmet, és segítséget kérsz.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy mi zajlik le benned, amikor lombikozol és nem sikerülnek vagy akadályokba ütköznek a beavatkozások. TUdd azt is, hogy természetes, amin ilyen esetben keresztül mész. Az érzéseid, a gondolataid, a tetteid határoznak meg téged. Nehéz elvárás magadtól, ha épp a kudarcélmény árasztja el lelked, és ennek ellenében szeretnél érezni. Ahhoz, hogy kilábalj a gödörből, először azt kell bevizsgáld, hogy mi van itt ennek mélyén benned. Csak akkor tudsz megoldásokat találni ennek a helyzetnek a megoldására, ha ismered a NEVÉT, amivel meg kell küzdened, amit át kell dolgoznod.

Én megértem, ha nehéz feladat ez számodra, hiszen alig maradt ember körülötted, aki ebben segíteni tud, vagy megértő hozzáállással támogatni képes téged. Nem baj, más is került már ebbe a helyzetbe! Eljöttek hozzám, és megtalálták azt a lelki utat, ami elhozta számukra a megnyugvást és azt az életminőséget, ami kielégítő lett számukra!

Várlak szeretettel Téged is!

Jelentkezz be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

5 + 10 =