Helló! Ebben a cikkben a lombikozás menetéről és annak stresszéről olvashatsz. Abban is segítek, mit csinálj, ha nem jön össze a baba!
Elolvasásához 3-4 percre van szükséged.
Légy üdvözölve Nálam!

Lombikozol?

Akkor tuti, hogy a tested egy felturbózott anyaoroszláné, az idegeid pedig ezerrel dübörögnek, hiszen minden nap minden perce csak akörül forog, hogy mennyi az annyi:

Hány petesejtet termel a petefészked éppen?

A lombikozás protokollja eltér minden intézményben. Többnyire a pácienshez is igazítják a hormonok és egyéb gyógyszerek mennyiségét. Elég idegőrlő tud lenni ez a folyamat. Akkora stresszel jár, amit sokan nem is bírnak csak egyszer végig csinálni. Tudom, van aki ezen mélyen sajnálkozva legyint, és lenéző mosollyal konstatálja, hogy na ezek a “lúzerek”. Pedig nem így van!

Heteken és hónapokon keresztül megy a szervezetnek a gyógyszeres parancs:

“Légy befogadó és extra szuper a testedben!”

Aztán a lombikozás véghajrájában jön a napi rutin ultrahang:

“Hányan is vannak?”

A számok uralják a terepet. Jön a leszívás napja. Itt jöhet az első ítélet: egy érett tüsző sincs, amit le lehetett volna szívni a lombikozáshoz. Azt a gyászt, ami ezt követi, csak kevesen csinálják végig, de erre még vissza térek később.
A számok másik végén a “gigamennyiségű” sejtek állnak. Praxisomban a 36 vezet, azaz ennyi petesejtet termeltek a hölgy petefészkei egy lombik protokoll alatt. “Kissé túlstimuláltak”…
Büszke volt rá aki csak ismerte, de a hölgy alig merte bevallani, hogy mekkora kínszenvedés az egész, amíg ide eljut az ember lánya, hiszen alapjáraton ezt a havi petesejt mennyiséget szinte lehetetlen összehozni. Így a test se tapsolta meg, hanem görcsökkel és nyilalló fájdalmakkal jelezte: zajlanak oda bent az események.

A következő stáció a leszívás pillanata. Itt is sok minden eldől: lehet, hogy az lombikozást megelőző ultrahang sok sok petesejtet mutat, de azt, hogy ebből mennyi lesz megtermékenyíthető és beültethető, sajnos nem lehet előre megmondani.

Így a leszívást követő bódulatból ébredve (mert ezt altatásban végzik), a hölgyek úgy várják a számokat, mint kisgyermek korukban az angyalkát az ablakon keresztül. Ami engem nap, mint nem megdöbbent, hogy majd mindenhol ezt lottóhúzás szerint kiabálják körbe a pihenőben. Sorban, egymás mellett sorakozó ágyon pihegnek az adott napon leszívásban részesültek, és bejön a nővérke, majd sorolja a számokat:

 • W – 3
 • X – 12
 • Y – 8
 • Z – 0

“Hányan is vannak?” – második felvonás

Itt dől el először minden, mert ezen nem lehet már mit szépíteni: a darab az darab marad. Tehát eljutsz idáig, de akkor jön még egy kihívás: a nulla soha nem lesz 1, de a 12 is lehet pár napon belül nulla. És ez az idegőrlő napok csúcspontja kezdetben. Pláne, ha kezdő lombikozó vagy!
A kezdők azt gondolják, hogyha ez a szakasz jól sikerül darabra, akkor minden rendben lesz. pedig nem így van, mert a természet ennél jóval bonyolultabb, mint a mi kockásított “darab mérő” agyunk. Az előbb említett 36-ból se lett sikeres babaprojekt, így soha ne bízd magad a számokra!

A lényeg, hogy a sejtek életképesek maradjanak, és fejlődésnek induljanak, majd az izgő-mozgó ondósejtekkel találkozva osztódásnak induljanak. És ez a következő szorongató csúcspont a lombik stresszben: hányan indultak fejlődésnek?
ismét telefonálások naponta-két naponta az intézménybe, ahol megint csak a számmisztika őrülete kezdődik: hány sejt marad életképes lombikozás utáni beültetésre?

Beültetés indul!

Ha marad legalább egy sejtkezdemény, akkor jön a nagy NAP: beültetik a méhedbe, amit belülről pihe puha méhnyálkahártya fed a kicsi babakezdeményt. Olyan pici, hogy szabad szemmel nem látható, mégis innentől 14 napig életetek minden egyes percét ez tölti ki.

Sikerült a lombik vagy sem?

Terhes lettél vagy sem? Anya leszel vagy sem? Lesz kisbabátok vagy sem?

A 14 nap ugyebár 2 hét. De most 2 évezrednek tűnik, oly lassan megy az idő. Vánszorog és döcög. Pedig ennyi kell, hogy terhességi csíkra pisilj vagy HCG-t mérő vérvételre menj. A pechesebbek már korábban tudják, hogy nem jött össze: menstruálni kezdenek és ez mindent elárul a sikertelen lombikozásról. Akinek azonban a 14 nap letelik, és az eredménye pozitív, az hatalmas boldogságot él meg, ami az égbe röpíti örömét.

Vannak persze kivételek: ha már ez a sokadik lombikod, akkor tudod, hogy itt még nagyon óvatosan szabad örülni. Akik már 10+ lombikon túl vannak, szinte rezignáltan konstatálják, hogy pozitív a teszt, mert tudják, hogy a sikeres terhességhez 40 hét tartozik, és az elmúlt 2, még kevés az örömhöz. Sőt a félős és stresszelős hölgyek szinte végig szorongják az egész folyamatot, legyen az sikeres vagy sikertelen lombikozás.

Mindegy hová tartozol, a lényeg, hogy tudd, ez nem könnyű műfaj. Nem egy alsó hetes fog betömése. A lombikozás egy soktényezős és nagyon sok szempontból ismeretlen folyamat, amihez mi emberek talán kicsik is vagyunk, hiszen a folyamat sok apró része jól látható és követhető elemekből áll. Azt viszont senki nem tudja ma még száz százalékra megmondani előre, hogy sikerülni fog-e vagy sem, és hogy pontosan mi is mozgatja ezt az egész folyamatot.

Hiszen, ha minden rendben van: a tested feltúrbózva, a sejtjeid legjobbikai kiválasztva, és még sem sikerül teherbe esned, akkor mégiscsak ott van a kisördög, aki vég nélkül muzsikálja: “Miért pont én? Nekem miért nem sikerült a lombik?”

Mit tehetsz, ha nem sikerül a lombik?

Gyászold el az elmúlt hetek, hónapok, évek sikertelenségét!

Tudom ez közhelyesen hangzik, pedig enélkül a folyamat nélkül még terheltebben mész a következőre, már ha vállalod. Már a cikk elején írtam, hogy ezt az egész lombik stresszt nem bírja mindenki. vannak, akik azonnal feladják, az első sikertelen próbálkozás után, de van aki vár 2-3 alkalmat, vagy 1-2 évet.

Mindegy is, ki hogy dönt, de az biztos, hogy hatalmas lelki fájdalommal jár, ha:

 • ha 0 vagy 1-2 leszívásra alkalmas petesejt termelődik csak,
 • ha leszívás után a sejtek nem életképesek és lassan elhalnak,
 • ha nem kezdődik meg az osztódásuk,
 • ha beültetés után nem ágyazódik be a babakezdemény,nem leszel terhes,
 • ha a terhesség bármelyik szakaszában elhal a magzat.

Ezek olyan katasztrófa szerű élmények, amik minden nőt és párjukat elkeserítenek (akit nem, azzal nagyobb a baj, mert nincs kapcsolata az érzelmeivel!).

Ez a keserűség pedig feldolgozásra vár, és az nagyon változó, hogy ki mennyi időt kér ehhez. Próbálj a legbelső megérzésedre figyelni! Amit a klienseimnél sikertelen lombik után tapasztalok:

 • alvásproblémák,
 • sivárság,
 • érdektelenség,
 • örömre képtelenség,
 • állandó fáradtság,
 • koncentrációs zavar,
 • sírásra hajlamosság,
 • bánatosság,
 • testi fájdalmak,
 • elszigetelődés,
 • depresszió,
 • kapcsolati zavar,
 • szexuális problémák.

Nem őrültél meg, hanem gyászolsz!

Mélyen és legbelül pont azt éled meg, mintha egy közeli már ismert személyt vesztettél volna el. Őt is siratnád, és gyászolnád.

Ha nem akarsz egyedül megküzdeni ezzel, és személyes kincseket is találnál a gyászod közben, akkor keress meg, segítek!

Ha érdekel a meddőség gyásza, akkor ezt olvasd: https://www.szimbolumterapia.com/meddoseg-vagy-termekenyseg/meddoseg-es-gyasz

Pin It on Pinterest