Egyéni terápia

Mikor válaszd az egyéni terápiát – konzultációt

Ha úgy érzed elakadtál személyes életedben.
Ha kíváncsi vagy arra, vajon a múltadban van-e magyarázat a problémádra?
Ha önismeretre vágysz.
Ha magyarázatra a vágysz a benned felmerülő “Miért?”-ekre.
Ha sokadszor kerül ugyanabba a mederbe az életed, és már változtatnál.
Ha nehéz az élet terhe, és megkönnyebbülnél.
Ha tudod, hogy dolgod van önmagaddal.
Ha mélyebb önreflexióra vágysz.
Ha mindenki hülye, csak te nem…

Így dolgozzuk fel egyéni problémádat:

Hogyan dolgozzuk fel a problémádat?

A terápia egyik legmeghatározóbb pontja az első egy-két találkozás, ahol szavakba öntve megfogalmazód a problémádat, ami megterheli Téged. Ennek mentén elindulva a konkrétan megfogalmazod azt a célt is, amiben segítséget kérsz. E folyamat lezárásaként szóban szerződünk, melyben a közösen állítjuk fel az együttműködés alapjait, ill. kereteit.
A terápiás ciklus első időszaka olyan, mint az igazgyöngyhalászat. Az egyre nagyobb mértékű önvizsgálattal, ill. önismerettel, intenzíven mélyülő munka folytán kerül látószögbe mindaz, ami az életeden hozzájárult a gondok létrejöttéhez, s egyben ahhoz, ami változtatásra kényszerít Téged.
A probléma körüljárása, a konfliktus gócainak tudatosítása, pontosítása olyan tevékenység, ami mélyülést hoz azon rétegekbe, amelyek néha „szabad szemmel” nem láthatók. Időnként örömteli, néha igen fájdalmas ez a lefelé irányuló mélybúvárkodás, ám segítségével olyan közösen fellelt igazgyöngyökre bukkanunk, amelyek összefűzve komplett láncolatot alkotnak. Csak akkor van eredménye mindennek, ha a valódi, megtörtént dolgok kerülnek előtérbe – az igazgyöngyök –, hiszen az igazság elbírható, ám a félelem vagy fájdalom által létrejött torzulás megterhelő, és akár beteg személyiséget eredményez.
Amint elérjük a legmélyebb pontot, „nincs más teendő”, mint a felszínre repülni, és újult, frissül erővel tekinteni a jövő felé. A terápiában való aktív részvétel eredményeként hatalmas lelki energiák szabadulnak fel: egyrészt a probléma megoldhatóvá válik, ami által létrejön a gyógyulás, másrészt e munka által megszülető önvizsgálat reális önismeretet eredményez, ami megnöveli az önmagadba vetett hitet, és a mindennapi tűrőképességet. Egészen addig, amíg a múlt emlékei nyomasztóan hatnak, a lélek béklyói nem engedik ezt magasan szárnyaló lelki szabadság megélését.

Mi történik egy – egy találkozás alkalmával?

Három szakaszra bontható:

1. Amikor megérkezel, átbeszéljük azokat a külső-belső történéseket, melyeket fontosnak tartasz az elmúlt találkozásunk óta. Ebből kirajzolódik az a terület, amellyel adott órán foglalkozni tudsz (ez természetesen szoros kapcsolatban áll a terápia egészére meghatározott fő céllal).
2. Ennek a napi szintű eseménynek, konfliktusnak, problémának megoldására, fókuszba állítására egy szimbolikus kép kerül előtérbe. Ahhoz, hogy ezzel érdemben terápiás segítséggel dolgozni lehessen, egy transzállapotot idézek elő, melynek jellemzői: ülő pozíció, csukott szem, relaxált, ellazult enyhén hipnotikus testi-lelki-szellemi állapot. Amint ez létrejön, behívom az aktuálisnak vélt szimbólumot a képzeletedbe, s innentől kezdve ezzel, ill. ezen dolgozunk tovább.
A problémáid gyökerei többnyire a tudattalan szférájában bújnak meg. Eme szimbólumterápiás technika hatékonysága abban rejlik, hogy ebbe az elképzelt képbe önkéntelenül belevetülnek azon tudatalatti tartalmak, melyek a szavakkal való beszélgetésben a tudatos kontroll hatására, valamint az énvédő mechanizmusok elhárításai miatt nem, vagy csak nehezen, több ülés után jönnének elő.
3. A képélmény lezárása után már a tudatos szinten dolgozzuk fel a látottakat, illetve a megélt élményeket, érzéseket, azaz vagy azonnal, vagy a következő terápiás ülés alkalmával megbeszéljük azokat.
Időnként szükség van bizonyos „házi feladatok” elvégzésére, melyekkel még inkább feldolgozhatóvá válik a problémád. Kiemelkedően fontos, hogy a két ülés között készüljön valamilyen jegyzőkönyv egy-egy ülésről. A legalkalmasabb, ha lerajzolod a megélt belső képet. Az írásos lejegyzés tovább segíti a megértés folyamatát.
Közös beszélgetéseink alkalmával segítek Neked, hogy a belső öngyógyító erőd felébredhessen, illetve támogatlak, hogy kiteljesedjen az életed.
Óriási gyógyító energiák lakoznak minden emberben, Benned is! Vétek feladni a küzdelmet az egészségért, a lelki békéért.
A Te tempódban haladva kísérlek végig azon az úton, melyen, ha végig megyünk, teljesebb életet élhetsz akár életed végéig!
Büszke vagyok, hiszen a segítő beszélgetéseim alkalmával, amikor a sokévnyi elnyomott fájdalom a felszínre tör, és klienseim könnycseppeket ejtenek, szinte kézzel tapintható az a bizalom, amit oly régóta nem éreztek, nem kaptak meg. Ezt követi a megkönnyebbülés és felszabadulás, az öröm és nevetés, és a problémák megoldhatók, a sérülések feldolgozhatóvá válnak…

Módszereimet tekintve ötvözöm:

• a Leuner-féle katatim imaginációs szimbólumterápiát,
• az analitikus, értelmező gondolkodást,
• a rogers-i segítő kapcsolat 3 legfontosabb alappillérét (feltétel nélküli elfogadás, empátia és visszatükrözés, hitelesség, kongruencia), valamint
• a különböző meditációs és relaxációs eszközöket,
• esetenként pedig néhány kognitív terápiás eljárást, egyfajta mentáltréninget.

1. Leuner olyan több elemből álló szimbólumrendszert dolgozott ki, melyek a belső történéseket képek segítségével hozzák tudatközelbe. Ezen tartalmak segítségével viszonylag gyorsan érhetők el a problémák gócát őrző, s a tudatalatti által rejtett tartalmak, konfliktusok, s egyben ezek megoldásai is.
2. Az analitikus gondolkodás egyrészt segít megérteni a jelen gondjait, azaz hidat képezni a jelen és a múlt eseményei között, másrészt a tudattalan és tudatos eseményeket is feltérképezi.
3. Rogers-i terápiás munka nem a múltat hangsúlyozza, hanem az itt és most élményén keresztül segít az elakadások, nehézségek megoldásában. Feltételezi, hogy mindenkinek van egy egészséges belső magja, ami a terápiás beszélgetések rendszeres alkalmazásával felszínre hívható.
4. A mentáltréning rendszere és folyamatos használata segíti, hogy a célok elérhető közleségbe kerüljenek. Nem csak a múlt rejtelmeit és gyógymódjait keresi, hanem megteremti azt a fajta gondolkodásmódot, ami a nap 24 órájában könnyen alkalmazható, és garantáltan elvezet a kitűzött célokhoz, akár a sikerhez.
5. A meditációs, relaxációs módszerek segítenek, hogy a kavargó és olykor igen zavaró gondolatok, belső monológok elcsendesedjenek, melynek eredményeképpen az egyénben kibontakozó segítő és gyógyító események kerülhetnek középpontba.

SZIMBÓLUMTÁR

Ahhoz, hogy a különböző belső, mély tartalmak a tudat által “megfoghatók” legyenek, elengedhetetlen a terápiában létrejövő képek értelmezése.
Ehhez a munkához kiváló segédeszköz az alábbi linken megtekinthető kiadvány.
Kattints a linkre!
http://www.balassikiado.hu/BB/netre/Net_szimbolum/szimbolumszotar.htm#d0e993

Jelentkezz be hozzám személyes vagy online konzultációra!

A honlapon és a hírleveleimben tegeződöm, terápiában viszont magázódom!

5 + 12 =

Párterápia

Párterápia

Párterápia Párban gyertek, ha: Megterhel titeket ez a nehéz kapcsolati időszak. Ha minden napotok egyre szürkébb és kiégettebb. Ha már a szex se a régi, vagy nincs is. Ha nem tudtok előre egy lépést se tenni, mert nincs merszetek, vagy külön irányba lépnétek. Ha...

bővebben
Csoportos tréning

Csoportos tréning

Csoportba gyere! Ha egyedül érzed magad, és olyan emberekkel osztanád meg élményeid, akik hasonló cipőben járnak. Ha szeretnéd megélni, hogy tök normális vagy, mert más is hasonlókat mond, mint amit te is gondolsz vagy érzel. Ha kíváncsi vagy hogyan látnak mások. Ha a...

bővebben

Kövess!

Párkapcsolati problémák párterápiája

Lombik & meddőség terápia – VIDEÓ