Hogyan segít a lombik-párterápia?

Milyen hatásai vannak a sikertelen lombikozásnak a párkapcsolatra?

A sikertelen lombikozás a párkapcsolat egyik legnagyobb krízise. Ha feldolgozatlanul hordozzátok ennek a fájdalmát, akkor belebetegedtek testileg-lelkileg vagy akár párkapcsolatilag. A lombik-párterápia segít, hogy meg tudjátok nyitni egymás előtt az érzéseiteket. Amikor a veszteség fájdalmát ketten együtt dolgozzátok fel, egymást érzelmileg támogatva, akkor olyan kapcsolati közelséget hoztok létre, ami erőforrás lesz számotokra a további kihívásokban, pl. egy következő lombik idején.

Ha azonban elfordultok a sikertelen lombik következtében létrejövő érzéseitektől, akkor ennek a veszteségnek a feldolgozatlan nehéz érzelmi csomagjait hordozzátok magatokban, és a jövőtöket nehezítitek meg. Mindez akkor is igaz, ha sikerül egy következő lombikból vagy természetes úton babát nemzeni, de azzal számolni kell, hogy a gyermeketek is érintődik a ti veszteség élményeitekből!

Mit is kell(ene) tenni, ha nem sikerült a lombik?

A veszteségetek szomorú, sőt lehet, hogy tragikus, de ha az ebben létrejövő érzéseknek teret engedtek, akkor nagyon egészséges módon segíti a személyiségetek és a párkapcsolatotok fejlődését.

Először biztos, hogy sokkolt a hír Benneteket, hogy nem sikerült teherbe esni, és nem lesz kisbabátok. Ti mindent megtettetek, az orvos is és a személyzet is nagyon bizakodó volt. Ha csak egy kicsit rossz érzéseitek lettek, már megijedtetek, hogy jajj, csak nehogy emiatt ne sikerüljön a lombik. Mindent úgy csináltatok, ahogy elő van írva, de akkor miért nem sikerült teherbe esni? És ezzel elindul a gondolatok és az őrlődés, valamint a vég nélküli vívódások időszaka. Ez így van rendjén!

Csak akkor lesz ennek az időszaknak negatív következménye, ha nem hagytok magatoknak teret és időt a veszteség átélésére érzelmileg, és nem beszélitek át, melyikőtök hogy is van ebben a babátlanságban. Szintén nehezíti az élet minden szintjét, és megakad a veszteség feldolgozásának folyamata, ha beleszorultok a gyász egy szakaszába.

A sokk után a veszteséget kell átélnetek: a bánkódást, a fájdalmat, a csalódottságot, a hiányt, az űrt, amit a baba nem léte okoz bennetek. Érdemes megfogalmazni, hogy még mit veszítettek a sikertelen lombikkal. Mert nem csak a baba került elérhetetlen távolságba. Lehet, hogy anyagilag is túlvállaltátok magatokat, vagy kapcsolatokat áldoztatok fel, esetleg egy előléptetést, vagy egy kiváló szakmai pozíciót…
Ha ez érvényes bármelyikőtökre, akkor az ezek elvesztése nyomán létrejövő érzéseknek és gondolatoknak is teret kell engedni, hogy a későbbiekben ne okozzanak megakadást a személyes életben vagy a kapcsolatotokban.

Ha sikerül a veszteség érzéseit jórészt átélni, és a helyzeteteket megérteni, akkor esélyetek van, hogy megpihenten, megerősödve, és ne kihajszolva induljatok az új lombik küldetésre.

Hogyan lehet megakadni a sikertelen lombik veszteségében?

Ha ezekre a tanácsokra hallgattok, garantálom, hogy krónikus gyászban fogtok vegetálni hosszú időn át:

  • Nem szabad sírni!
  • Menjetek tovább!
  • Ne nézzetek hátra, csak előre!
  • Gyorsan menjetek a következőre, egy percet se várjatok!
  • Felejtsd el, nem fontos!
  • Nehogy átengedd magad a bánkódásnak!

Ezek legrosszabb tanácsok, amiket valaha kaptatok!

Mi emberek úgy vagyunk “bekötve”, hogy a vágyaink és a szükségleteink befolyásolnak minket. Ha ezek kielégülnek, akkor kellemes, ha nem elégülnek ki, akkor kellemetlen érzéseink lesznek. Az érzéseink nem maradnak el soha, maximum nem vesszük figyelembe őket. Ugyanígy az érzéseknek van egyfajta energiájuk, amik a további szükségleteinket és vágyainkat is meghatározzák, melyek mentén cselekszünk az életünkben.
Az érzéseket elnyomhatjuk, és elfordulhatunk tőlük, de a bennük keletkező energiák megmaradnak, és sokkal inkább tudattalanul befolyásolnak minket, azaz ugyanúgy hatnak ránk, csak nem a mi tudatos életünk befolyásolásával.
Így lehet az, hogy ha nem élitek meg a veszteség okozta érzéseket, óriási mértékben nehezítitek meg a jelenben levést, és mélyen süllyedhettek bele abba az élethelyzetbe, amibe kerültetek.
Az életből elmúlnak a színek, az ízek, az élet élvezetének szintjei. Először csak a kapcsolatotokba kerül szürkeség, aztán az egész élet ürül ki: beszélgetések helyett némaság, szex és ölelés helyett távolság…
Gyakori, hogy a párok úgy érkeznek hozzám, hogy túl vannak 2-3-4 lombikon, ami nem sikerült. Majd mindnél előfordul valamilyen kapcsolati zavar, ami korábban nem volt jelen kapcsolatukban. Jellemző, hogy mire a sokadik beültetésre sor kerül, már a kapcsolatban nincsen testi intimitás, egyáltalán nincs szex. Csak érzéseikben ölelkeznek. Ez nagyon kockázatos működés. Bár a szex nem a legfontosabb kötőeleme egy kapcsolatnak, de az egyik olyan meghatározó eleme, ami nélkül a kapcsolat ingatag talajra kerül. Ha sikerül később babát nemzeni, és még mindig nem áll vissza egy kapcsolatot támogató, mindkét felet kielégítő szexuális kötődés, akkor már nem csak a kettős családi kapcsolat kerülhet veszélybe, hanem a kisbabás család is könnyebben kap léket az élet viharában…

Mit tegyetek ezek helyett? Hogyan ne forduljatok el a sikertelen lombik élményétől?

A legnagyobb gyógyító ereje a beszélgetésnek, az érzések megengedésének, kifejezésének van. Ha nehéz a szavak megtalálása, akkor érdemes valamilyen alkotásba vagy mozgásba kezdeni. A lényeg ne fojtódjon le, ne ragadjon be semmi, ami a sikertelen lombik mentén megformálódik, minél több érzés kerülhessen felszínre és kapjon helyet az életetekben, a kapcsolatotokban.

Próbáljátok először magatoknak megfogalmazni, mi zajlik bennetek. Ha meg van az érzések és gondolatok sokasága Önmagatok számára, akkor érdemes megosztani egymással is, hogy hová jutottatok e belső önismereti, önreflektív munkában.
Erre azért van szükség, mert a felhozott érzések mentén szükségletek és vágyak fogalmazódnak meg, melyek kielégülésre várnak. Ezek egy része a másiktól függ, azaz, hogy Ő, a párod, ki tudja-e ezeket elégíteni. Mivel nem gondolatolvasó egyikünk sem (de nem ám!), így csak akkor kaphattok megértést és odaadást a másiktól, ha elmondjátok egymásnak, mi a vágyatok, ami gyógyíthatja a sikertelen lombik veszteségélményét és a kapcsolat sérülését.

Tudom, hogy ezt nem könnyű megtenni, és biztos vagyok benne, hogy furcsán hangzik mindez. Gyerekként sehol nem tanuljuk, hogy legyünk kapcsolatban vágyainkkal, érzéseinkkel. Ha szerencsénk van,akkor a családunk érzékenyített erre, és alap az önmagunkkal való jelenlét élménye. De ha ez kimarad, akkor felnőttként kell végig menni ezen az úton!
A sikertelen lombik e tekintetben ajándék, mert elindít egy olyan mély önismereti munka elvégzésében, amiből megerősödve tudtok tovább menni az életetekben.

Hol lehet elakadni ebben az önismereti és párkapcsolatfejlődési munkában?

Ha a párkapcsolatban csak az egyik fél akarja a veszteséget megélni, a másik elzárkózik előle, biztos, hogy megakad a kapcsolat is.
Ha a szükségletek, melyek megfogalmazódnak, nem tudnak a kapcsolaton belül kielégülni, szintén elakadás lesz.
Ha mindkét fél elfordul a veszteség élményétől, akkor érzelmileg lassan kihal az egész kapcsolat.
A következő lombikok sikeressége is veszélybe kerülhet, ha nincs egy kis szünet a két lombik között, és nincs egy érzelmi feldolgozása az elvesztett lombikbabának.
Kifárad a személy és kifárad az a kapcsolat, ahol az érzésektől elfordulnak, így nagyobb az esély a kiborulásra, szorongásra, depresszióra, válásra…

Mit tegyetek, ha nem megy ez a veszteség feldolgozás egyedül vagy párban?

Gyertek hozzám a sikertelen lombikozást feldolgozó párterápiába, ahol megpihentek, feltöltődtök, megerősödtök!

Jelentkezz be hozzám személyes vagy online konzultációra!

A honlapon és a hírleveleimben tegeződöm, terápiában viszont magázódom!

4 + 8 =

Meddőség lelki okainak terápiája

Meddőség lelki okainak terápiája

Meddőség lelki okainak terápiája MEDDŐSÉG A DIAGNÓZIS, de nincs rá konkrét magyarázat? MIT TEGYÉL? Lehet, hogy már nem titok előtted, hogy a meddőség hátterében lévő lelki okok is befolyásolhatják a sikeres lombikozást. Ha a lelkedben, az érzéseidben, az életutadban,...

bővebben
Sikertelen lombikkezelés érzelmi támogatása

Sikertelen lombikkezelés érzelmi támogatása

Sikertelen lombikkezelés érzelmi támogatása Nem sikerült. Nem jött össze a baba. Nincs a pocakodban semmi. Üres. Annyira vágytál rá. Reménykedtél. Mindent megtettél. És nem jött össze a baba. Orvost kerestél. Vizsgálatokra jártál. Súlyos árakat fizettél. Azt etted és...

bővebben
Megrekedt fiatal kapcsolatok párterápiája

Megrekedt fiatal kapcsolatok párterápiája

Megrekedt fiatal kapcsolatok párterápiája Hány éve is vagytok együtt? Még mindig nem tudjátok a “hogyan tovább”-ot? Féltek a továbblépéstől: összeköltözéstől, eljegyzéstől, házasságtól, gyerektől? Azt gondoljátok, hogy a házasság csak egy papír, és mindent elront? Nem...

bővebben

Kövess!

Párkapcsolati problémák párterápiája

Lombik & meddőség terápia – VIDEÓ