Nem erre készültél, így összetörten ülsz a negatív teszt okozta döbbent csönd magányában. Pedig professzionális szintre dolgoztad ki a lombikodat kísérő mindennapok rendszerét. Mindent (is) megtettél, hogy sikerüljenek a beavatkozások. Figyeltél a táplálkozásodra, a mozgásodra, a gyógyszerek-vitaminok-hormonok pontos adagolására. Számos programot mondtál le, és fontos eseményeket hagytál ki, hogy kíméld magad. Tartottál a stressztől, így aktívan ügyeltél a pihenésre. Lehet, hogy meditálni kezdtél vagy újabb relaxációs gyakorlatot sajátítottál el. Mégsem követte pozitív teszt ezt a lombikodat sem, így a pillanatnyi sokk után ismét a gyászos érzelmek hullámvasútján ülsz. Ezzel a poszttal igyekszem összefoglalni, hogy melyek

A SIKERTELEN LOMBIKODAT KÖVETŐ NAPOK ÉRZÉSEI

Minél többedik sikertelen lombikodat tudod magad mögött, annál mélyebb nyomot hagynak benned ezen napok élményei. Ez a kihívás tele van fájdalommal, csalódással és kérdőjelekkel, amelyek hatással lehetnek az énképedre, életcélodra és a jövőről alkotott képzeteidre. Ezzel a poszttal nem csak azt mutatom be Neked, hogy pontosan mi zajlik le Benned, hanem azt is elárulom, hogy mi segítene ezen nehéz érzések, gondolatok feloldásában.

Az elszigeteltség érzése

A sikertelen lombikod után azt érzed teljesen egyedül maradtál ezzel a problémával. A családod lehet nem is tudja, min mész keresztül, mert nem akarod őket megijeszteni vagy kíméled őket. Lehet ők jelentenek neked terhet, így már nem vagy képes több érzelmi válságot elcipelni, s így érthető, ha nem avatod be őket a bizalmadba. A barátok felé is hírzárlat van, mert belefáradtál, hogy unalmas és bántó megjegyzéseikkel söprik félre rettegő gondolataid vagy dermesztő érzéseid. A munkahelyeden sem mersz nyílt lapokkal jelen lenni, mert semmilyen módon nem támogatnak abban, hogy lombikozz. Az elszigeteltséged lassan alakult ki, ám minden lombikod után egyre vastagabb fal választ el másoktól, ami mára végtelen elkeseredéssel jár és magánnyal jár.

Fontos megértened, hogy nem vagy egyedül ebben a helyzetben! Nagyon sok nő küzd hasonló érzésektől és negatív gondolatoktól, de sajnos pont az önvédelem miatti “hírzárlat” elválaszt titeket egymástól. A legjobb gyógyír az őszinte, empatikus kommunikációval kapcsolódni egy támogató közösséghez, ahol könnyebben vészelhetők át ezek a baljóslatú jövőképet formáló napok. Annak élménye, hogy mások is hasonlóan vannak, mit Te, oldják a szégyenérzetedet, a csökkentértékűségedet, és visszakísérnek a reményteliségbe, hogy van élet a sikeretelen lombikon túl.

Ha csoporthoz csatlakoznál, ezen az oldalon tudsz regisztrálni: https://www.szimbolumterapia.com/terapia/csoportos-trening/

Üresség érzete

Mi mindenről álmodtál eddig? Elképzelted, hogy leszel terhes, miként fogsz örülni a pozitív tesztnek. Megtervezted, miként jelented be a Mindenkinek. lehet party-terved van, de lehet, hogy valami apró kedvességgel üzened meg környezetednek, hogy Csoda érkezik hozzátok. Lelki szemeid előtt a gömbölyödő pocakod, a szülésed vagy a jövőbeni anyaságod képeit láttad egészen mostanáig. De ennek vége. Nem vagy terhes, nem sikerült ez a lombikod. Döbbenet, sokk, és egy jeges üresség lesz úrrá rajtad. Ennek ideje nagyban függ attól, mekkora erőd van megengedni magadnak, hogy BÁRMILYEN érzést és gondolatot beengedj. Minél inkább tartasz saját magad önreflektív felfedezésétől, annál tovább tarthat az ürességgel kísért keserű valóság feldolgozása. Ahhoz, hogy ezt a jeges ürességet magad mögött hagyd, nincs más út, minthogy átlépj egy következő szakaszba:

Veszteség és gyász érzéseivel való szembesülés

Onnan lehet tudni, hogy elindultál a sikertelen lombikodat követő gyászos időszaknak feldolgozásában, ha az érzések teljes színskáláját érzékeled, és megmered fogalmazni legalább egy embernek azt, amin keresztül mész. Tudom, hogy ez nagyon nehéz is lehet, hiszen azzal szembesülsz e gyászban, hogy mekkora a kontraszt abban amit elképzeltél és ami a valóságod. Fontos megtanulni elfogadni és feldolgozni ezt a fájdalmat, és megérteni, hogy a gyász idővel könnyebbé válik. Az is lényeges, hogy felfedezd az érzéseidet kísérő testi érzeteidet. Normális dolog sírni, morcosnak lenni, vagy teljesen enerváltnak. A fáradtság és érdektelenség is kísérheti ezeket a napokat. Nem azzal van baj, ha ezek teret kapnak életedben, hanem az, ha uralkodnak rajtad, tehát ne hagyd, hogy elveszítsd a kapcsolatodat szükségleteiddel vagy egészségeddel. Igen is, mozdulj meg, sportolj, meditálj, mert ez átsegít ezen az időszakon, és kimaradhat, hogy az önbecsülésedet majd a béka segge alól kelljen kikotorászni!

Önértékelés bizonytalansága

A sikertelen lombikod hatással van az önbecsülésedre és önértékelésedre. A kudarc, ami leterített érthető módon megkérdőjelezi egész lényed létezését és annak értékességét. Igencsak veszélyes, ha egész eddig mindent alárendeltél a teljesítményeknek, és azt tapasztaltad, hogy amibe fáradozást fektetsz, abból biztos, hogy eredményeket fogsz felmutatni. Erről már írtam korábban, így most nem bontom ki részletesen, de klikk ide, és olvass a teljesítményszorongásról, ami nagyon súlyos önbecsülési válságot tud előidézni: https://www.szimbolumterapia.com/sikertelen-lombik-utan/selejtes-vagyok-veszelyben-a-teljesitmenyszorongo-jo-kislanyok/

Önbecsülés csökkenése

Azért, hogy az önbecsülésed ne porladjon semmivé, a sikertelen lombikod eseményét külön kell választanod az önértékelésedtől. Ez nagyon nehéz, mégis fontos, hogy megélhessed: nem az egész személyiségeddel történnek ezek a veszteségélmények. Te magad ugyanaz maradtál azután is, hogy negatív lett a terhességi teszted. Se kevesebb, se több nem lettél. Igaz, hogy e kudarc életkrízishez vezet, de ez pont hogy magában hordozza annak lehetőségét, hogy fejlődést érj el a sikertelen lombikod feldolgozását követően. Nagyon sok kliensemnek ez az első időszak az életében, hogy ráeszmél: nincs teljes képe önmagáról, így eljön hozzám, és önismereti terápiába kezd. Ezzel felfedezi egész életének valóságát, amiben sokszor értelmet nyer a lombikozás ténye. A veszteség gyászfolyamatában sokan találják meg valódi önmagukat, ami által levetkőzhetik korábban kimunkált “álarcaikat” vagy hamis életútjukat írhatják felül. Az önismeret segít felfedezni a belső erőforrásokat és önbizalmat ad, hogy újra megerősödve nézhess a jövő felé.

Stressz és szorongás

Az érzelmi terhek mellett a sikertelen lombikodat fokozottabb stressz és szorongás kísérheti. Az aggodalom a jövőddel kapcsolatban és a teherbeesés esélyével összefüggő kérdések gyakran eluralkodnak és hatalmukba kerítenek. Keress mindenképp stresszkezelési stratégiákat, mint például meditáció, mindfulnes tréning, jóga vagy relaxáció, mert ezek segítik, hogy kontroll alatt tartsd az eluralkodó negatív önmeggyőződéseket vagy önromboló gondolatokat. A sport által szintén le tudod győzni, hogy belebolondulj ebbe a megakadt életútba, és segít abban is, hogy ezt a krízist termékeny talajjá alakítsad át. Nem azt mondom, hogy ezektől tuti, hogy a következő beavatkozások után biztos terhes leszel! Erre sajnos semmi garancia nincs! De az biztos, hogy a mentális egészségedet a fizikai jóllét és a pozitív gondolkodás nagyban befolyásolja.

Az új életút keresése

A sikertelen lombikod után fontos elgondolkodnod a hogyan továbbon! Érdemes más célokat is kimunkálni az életedben (hobbi, karrier, sport, utazás, tanulás…), ill. meghatározni mennyi időt szánsz további lombikokra. Azt is érdemes számba venni, hogy a szülőlvé válást más utakon képes vagy-e vállalni. Az örökbefogadás ill. újabb formája a petesejtdonáció vagy spermiumdonáció is rendelkezésre áll, bár érthető ha ezektől akár idegenkedsz idegenkedsz.

Bármerre megy utad, ezt az életút krízist mindenképp alakítsd úgy, hogy értéket adjon és belső fejlődésed terepe lehessen! Tudom, hogy ez ebben a bénultan fájdalmas időszakban elképzelhetetlen számodra, de hidd el, mindig van remény arra, hogy kiteljesedjen az életed! Nehéz? Az! Kételkedsz? Nem baj? Egyedül vagy ebben a krízisben? Én itt vagyok! Gyere és segítek, vedd fel a kapcsolatot Velem, jelentkezz be a sikertelen lombikodat feldolgozó terápiába!

 

Ölelés:
Gyetvai Viki, a Léleksimogató

LOMBIKOS támogató CSOPORT a Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/246496832462921/?ref=bookmarks
Gyere, várunk szeretettel Téged is!

 

Jelentkezz be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

4 + 4 =