A LOMBIKOZÁS melyik szakaszában tartasz?

Lombikozni nehéz dolog. Nehéz fizikailag és nehéz lelkileg is. Folyamatos megpróbáltatásoknak, kihívásoknak kell alávetned magad úgy, hogy a mindennapi életedet is vinned kell tovább. Nem hivatkozhatsz hónapokon és éveken át a beavatkozásokra. Nem csak te fáradsz bele, hanem a környezeted is kimerül a  lombikozás támogatásában, így sokszor segítők és megértők nélkül maradsz a folyamatban.

Ha lombikos kezdőként olvasod ezt a cikket, most lehet meg is ütközöl azon, hogy itt évekről írok. Képzeletben ugyanis a lombikozás egy viszonylag “egyszerű” folyamat, ám a valóságban nagyon sok apró összetevőnek kell egybefutnia, ahhoz, hogy először is elindítható legyen, másodszor sikeres legyen a lombik. Éppen emiatt a többtényezős problémamegoldás miatt lehet könnyen belecsúszni egy 2-3 vagy akár 5-6 éves folyamatba, amiben végtelen mennyiségű veszteség szenvedhető el a sok-sok sikertelen lombikos beavatkozás következtében.

Ezzel semmiképp nem megijeszteni szeretnélek. Sokkal inkább az a célom, hogy adjak neked egy mentális védőpajzsot, ami megóv téged azoktól a lelket, testet és érzelmeket romboló erőktől, amikre ha nem figyelsz szinte észrevétlenül kúsznak be minden pillanatodba, amit megélsz e földön.

LOMBIKOZÁS esetén ennek a mentális pajzsnak alapvető elemei

 • tudás a lombikozás lelki folyamatairól
 • eszközök a lombik megpróbáltatások közbeni önreflexiódhoz
 • gyakorlatok ezen nehéz pillanatok kézben tartásához, valódi önkontrollhoz
 • módszerek a veszteségek érzelmi feldolgozásához, és az életed újraszervezéséhez

Javaslom, hogy nyitott szívvel és éles elmével olvasd az alábbi sorokat! Én hiszek abban, hogy tudok segíteni neked, hogy te segíteni tudj saját magadon. Egyetlen feltétele van annak, hogy mindez működjön nálad is: olvasd el FIGYELMESEN a javaslataimat, és HAJTSD IS VÉGRE A GYAKORLATOKAT, FELADATOKAT!

Készítettem neked egy összefoglalót arról, hogy milyen lelki és érzelmi szakaszokon mész végig, ha lombikozni fogsz. Ennek a cikknek a végén megoldásokat is javaslok, hogy Te magad tudd enyhíteni azokat a tüneteket, amiket a lombikozás mellett tapasztalsz a saját mentális túlterheltséged kapcsán.

Kezdjünk bele!

Lombikozás – A kezdők világa

Az első nagy próbatételen már túl vagytok. Lehet, hogy nem is tudsz róla, de egy komoly érzelmi krízist már átvészeltél, és ennek végén beláttad, hogy kettesben a természet csendes puhasága védelmében nem fogant meg a vágyott gyermeketek. Meddő vagy, és segítségre szorulsz, így nem kerülheted el a mesterséges megtermékenyítés procedúráját, rátérsz a lombikozás útjára.

Itt állsz a célvonalnál, és szeretnél biztosra menni. Megtalálni azt az orvost, azt az intézményt, aki biztosan segít a gyermektelenségeteken.
Emellett aggódsz is, hogy vajon mi a baj Veled vagy Pároddal? Nagy-e a gond, egyáltalán legyőzhető-e a Sikertelenség Démona?

Igen ám, de nincs ismereted a témában. Biztosra szeretnél menni, de nincsnek kapaszkodóid, hogy mely utat járd be ehhez a sikeres lombikhoz. Neki indulsz tájékozódni, és ezáltal egy pillanat alatt egy másik végletben találod magad: túl sok infót gyűjtesz be, amik sokszor ellentmondásosak vagy félelemgerjesztők, esetleg taszítók.

Ezzel meg is érkezel az egyik nehézséghez, ami egy pillanatig nem tágít majd mellőled: DÖNTENED KELL MINDEN KÉRDÉSBEN úgy, hogy NINCS KÉPZETTSÉGED, TUDÁSOD a lombikozás biológiai és kémiai folyamatairól. Felelősséget vállalsz úgy, hogy szinte vakon repülsz. Navigálsz az ismeretlenben, és rettegsz a kudarctól. Lássuk be, elég nehéz érzelmi kombó alakul ki viszonylag hamar a lombikozás eseményei közben.

MI A MEGOLDÁS KEZDŐ LOMBIKOSKÉNT?

Válassz ki EGYETLEN UTAT, EGYETLEN ORVOST! Nem biztos, hogy jól döntesz, de döntesz és elindulsz egy úton. Rengeteg tapasztalatot fogsz gyűjteni és sok ismeretet fogsz bezsebelni ami a testedről és annak jelzéseiről szól.
EZEKET RENDSZEREZD!
Kövesd a tested jelzéseit, és hagyj időt az érzelmeid, személyes gondolataid kódolására is.
Valójában erre a lesz legnagyobb szükséged egész idő alatt, és valójában soha senki nem kezdi el ezzel a lombikozást. Praxisomban jellemző, hogy 3-4-5 sikertelenség után jönnek le a Hölgyek és/vagy Párjaik. Itt már akkor érzelmi csomag gyűlt össze, amit először szelektálni, csoportosítani kell, aztán helyre tenni.

Ha minden egyes lombikos lépésedet és belső történésedet őszintén lejegyzeteled, eleve kimunkálod az önreflexiódat, ami életed végéig mentális védőpajzsként kísér majd téged.

Mi történik, ha rossz döntéseket hozol, és az intuíciód is azt sugallja, változtass útirányt?

Ne habozz, TEDD MEG!
Soha ne maradj ott, ahol a legbelsőbb jelzőrendszered riadót fúj!
Nagyon sok segítség van ma arra, hogy utat találj a lombikos küzdelemben.
Ne félj döntéseket hozni!

MIT TEGYÉL, HA ELAKADSZ és NINCS SEMMI ÖTLETED hogyan kezdj bele ebbe a mentális önvédelmi munkába?
Nem mersz váltani, nem bízol önmagadban?

Kérj azonnal mentálhigiénés segítőt, hogy ne egyedül kelljen, védtelenül bolyongva küzdened! Ettől nem vagy hülye és selejtes! Figyeld meg, minden egyes HŐSNEK van mentális támogatója. Legyen az jedi harcos, Batman vagy Pókember. Még a Vasember se küzd egyedül, szóval Neked sem kell ezt önerőből tolnod!

Itt tudsz hozzám bejelentkezni: https://www.szimbolumterapia.com/kapcsolat/

Lombikozás – A haladók kihívásai

Te, aki már végtelenítve görgeted magad előtt vagy cipeled hátadon a sok megpróbáltatás terhét.

Te, aki morzsánként kaparod össze magad minden kudarc után.

Te, aki már alig alszol a sok vívódó gondolat miatt.

Te, akinek öröme alig, bánata végtelen.

Te aki mindig, vagy már soha nem sírsz.

Te, aki magányosan húzódsz vissza egyre több eseménytől.

Te, aki szégyelled magad, ha babát vagy terhest látsz.

Te, aki dühöddel szinte puszta kézzel tudnál romba dönteni világokat.

Te vagy a haladó lombikos.

Te már tudsz mindent.
Elfáradtál, kimerültél, és teljesen reményt vesztettél.
Minden lombikozást támogató gyógyszer és diéta pipa.
A sport és női torna szintén pipa.
Még sem vagy terhes.
Mi VELED A BAJ?
Senki nem tudja megmondani.
Imádkozol, hogy legalább legyen valami betegség diagnózisa.
Azt legalább meg lehet gyógyítani.

De a semmit, a magyarázat nélküliséget mi gyógyítja?

A “Miért, miért, miért?” őrjítő körforgását mi csillapítja?

Szakmai neve is van ám: funkcionális meddőség, azaz minden oké veled, veletek és mégsem tudsz teherbe esni, nincs egy ok-okozati összefüggés a problémátok mögött.

MI A MEGOLDÁS HALADÓ LOMBIKOSKÉNT?

A sok sikertelenség kikészít mindenkit, természetes, ha Te is bedobnád a törülközőt időnként. Szükség van erőforrásokra, hogy küzdeni tudj. De ez az erő elhalványul hamar, ha nem tudsz feltankolni, megerősödni, megpihenni.
Vesztes vagy, gondolod, pedig “csak” lelkileg túlterhelt. Nem látsz már kiutat, mert annyi kudarcot szedtél össze, ami elhalványít minden egyebet, amibe kapaszkodhatnál, ami kihúzna a kudarcos lelki gödrödből.

Ezen a ponton Neked a veszteségeid feldolgozására van szükséged, és arra, hogy az életed megakadásán túl tudj lépni. Levegőre van szükséged, hogy ne halj bele végleg a lombikozásba. Az élet örömét kell újra megtalálnod, hogy ne csak a szomorúság kísérje utadat.

Itt tudsz Tőlem haladóként segítséget kérni: Lombikos veszteség feldolgozására bejelentkezés itt

Van-e érzelmi különbség a lombikozás kezdő és haladó szakaszában?

Maguk az érzelmek semmiben nem térnek el. A lombikozás lelki szakaszai sem változnak meg. Ugyanazon a folyamaton kell végig verekednie magát mindkét csoportba tartozó lombikosnak. A különbség annyi, hogy minden egyes sikertelen és érzelmileg fel nem dolgozott lombik óriási teherként rakódik lelkedre, ettől az érzéseid egyre nyomasztóbbak lehetnek, és egyre rosszabb mentális állapotban küzdhetsz egymagadban.

Amíg a lombikozás kezdetén még ösztönösen bizakodsz és lelkesedsz, addig a sokadik veszteség után ez már egyáltalán nem jellemző. Megnő a kétely benned, és a kudarctól való félelem lesz hangsúlyos. A sikeresség lehetőségét már tudatosan tolod egyre messzebb, hogy elkerüld a csalódásokat, és a veszteségek fájdalmát.

Így haladó lombikosként az a veszély fenyeget, hogy egyre inkább érzelem-mentesítesz. Ettől semmi nem változik meg, csupán az önmagaddal való kapcsolatot szünetelteted, hogy ép ésszel kibírd a vágyott gyermekért való lombikos küzdelmet.

Amikor ebben a cikkben a KRÍZIS GÖRBÉRŐL írok majd, akkor fogom részletezni, hogy mi is történik a sokadik sikertelen lombik után veled, ha nem dolgozod fel az éppen aktuális kudarcodat, s egyben veszteségélményedet. Fogod látni, hogy melyik érzelmi stációból indultál először, és aztán hogy kerültél egyre mélyebb gödörbe. Mindezt azért, mert kihagytad az érzelmi feldolgozását a sikertelen lombikodnak.
Esetleg elhitted a sikertelen lombikozás tévhiteit, amikről itt tájékozódhatsz: https://www.szimbolumterapia.com/10-lelekgyilkos-dolog-amit-elszenvedsz-sikertelen-lombik-eseten/

5 LELKI, ÉRZELMI SZAKASZA VAN A LOMBIKOZÁSNAK

 1. FELKÉSZÜLÉS a leszívásra és beültetésre: VÁRAKOZÁS
 2. LESZÍVÁS – a számok uralma és mágiája
 3. BEÜLTETÉS UTÁN – az a bizonyos 10-14 nap: BIZONYTALANSÁG és KÉTELY időszaka
 4. TESZTELÉS pillanata: terhes vagy nem terhes? SOKK
 5. ÉRZELMI HULLÁMVASÚT vagy TELJES LELKI HIBERNÁCIÓ

Nézzük részletesen, hogy mi történik veled!

1. FELKÉSZÜLÉS A LESZÍVÁSRA ÉS BEÜLTETÉSRE – várakozás

Követed az orvosod utasításait. Szeded a gyógyszereket és hormonokat. Igyekszel pozitív erőket mozgósítani magadban, és bizakodsz, hogy minden rendben lesz. Természetes, ha az érzelmeid hullámzanak, hiszen a kemikáliák, amikkel támogatod a folyamatot, hatnak a pszichédre is.

Ha a vizsgálatok eredményesek, akkor a reményed és hited erősödik. Szenvedéllyel veszel részt a folyamatban, és lesed tested minden apró rezdülését. Éppen emiatt, ha valami kellemetlent érzékelsz, vagy elbizonytalanodsz, akkor végig fut rajtad az ijedtség is. Ez természetes. De az már nem, hogy azt gondolod, ez a legrosszabb, mert így kevésbé lehet majd sikeres a lombik. Követeld magadtól a pozitivitást és igyekszel kizárni mindent, ami nem ebben erősít. EZ HIBA!

Hiszen csak akkor tudsz a kényelmetlen lelki történésekre enyhülést kérni, ha tudod, mi zajlik benned pontosan. Esélytelen úgy legyőzni a félelem sárkányát, ha nem ismered meg, milyen alakot is ölt. Tudnod kell hány feje van és mekkora tüzes láva ömlik belőle, mert csak így tudod megtalálni azt az ellenszert, ami biztosan legyőzi őt.

Ha szabadon hagyod, mert eltolod magadtól, akkor nem te uralod majd a félelmeidet, hanem azok ellenőrizetlenül támadnak téged.

Ezért hibás az a gondolat, hogy a sikertért nézz a jövőbe, higgy a csodában, és akkor megvalósul. Ez nonszensz, és teljesen hamis. Ha így lenne, akkor nem 26% körüli lenne a sikeres lombik beavatkozások száma, hanem pont 100%!
Ki ne akarná, hogy sikeres legyen a lombik? Mindenki azért vesz részt a vizsgálatokban, azért bombázza a testét amúgy egyáltalán nem ártalmatlan szerekkel, mert bízik abban, hogy ez megsegíti, gyermeke lesz. Ez maga a hit abban, hogy pozitív kimenetű lesz a beavatkozások egésze. Másként nem is lehet csinálni. Szúrni magad, fájdalmas vizsgálatokban részt venni csak úgy lehet, hogy tudod, ez az ára annak, hogy kisbabád legyen. Kevés azon emberek száma, akik önkínzásból csinálják (én még eggyel se találkoztam).
És ha fáj egy vizsgálat vagy rettegsz bármitől, akkor ez is teljesen érthető. Kérlek, ne aggódj ezen! Nem te vagy kevesebb, ha néha elkámpicsorodsz! Van ilyen, és ez így rendben van. Ki lehet fáradni, el lehet keseredni. Adj ennek teret és időt, meglásd, ha kiengeded, megkönnyebbülsz. Ha lenyomod ezeket, elnehezülsz és kifáradsz. Gépezetté válsz, biorobottá, aminél embertelenebb állapot kevésbé létezik!

2. LESZÍVÁS ÉS BEÜLTETÉS  – A számok uralma, és mágiája

Ha eddig viszonylag lelki egyensúlyban voltál, akkor itt tuti megrendülsz párszor. A felkészülés végeztével elindulnak a folyamatos monitorozások. Intézménye válogatja, hogy melyik napokon, de viszonylag gyakran menned kell, hogy ultrahang vizsgálattal ellenőrizzék a tüszők állapotát, és azok számát. Elindulsz egy képzeletbeli versenyen. Reménykedsz, hogy jó sok tüsző lesz, és abban is bízol, hogy kellő minőségű petesejtek fejlődnek. Két véglet lehet lehet lelkileg extrán megterhelő: nem termelődik egyetlen tüsző sem, vagy olyan sok, hogy túlstimulálódsz. Mindkét állapot a lombikozás megakadásához vezet, így elvész adott ciklusban a beültetés esélye.

A leszívás napja izgalmas, hiszen kiderül,  hogy mennyi az annyi,  de egyben sokaknál kehet szorongató élmény is. Van olyan, aki nem bírja elviselni az altatást. Azt gondolja, ott bármi megtörténhet vele. Nem csak a veszélyre gondol, ami benne van minden beavatkozásban, hanem kifejezetten szorongatónak éli meg, hogy nem uralhatja a testét, nem ő kontrollál. Komoly lelki csata folyik így a beavatkozások közben. Szívesen menekülne a helyzetből, de nem lehet, hiszen a lombikozás a garancia arra, hogy gyermekek szülessen. Olyan, mintha önként vonulna a kivégzésére.

Az ilyen nagy aggodalmakkal mindenképp érdemes mentális, terápiás segítséget kérni. Többnyire a probléma gyökere korábbi életesemény mentén bontakozik ki. Kell és lehet is dolgozni ezeken a meggyőződéseken, és van esély, hogy szelídüljenek ezek a nagy bénító félelmek.
El lehet jutni egy olyan mentális állapotba, ahol az orvosi team és a beavatkozások azok, amiknek lennie kell: segítség, orvoslás, és gyógyítás, azaz pont az ellenkezője annak, amiről a korábban írt szorongás árulkodik.

Megtörténik a leszívás.

Az altatás mámorából az első gondolat ébreszt: HÁNY PETESEJTET lehetett leszívni?

Ezen a ponton pszichésen nagyon sérülékeny vagy! Altattak, így még lazább a tudatod, könnyen csúszol még át módosult tudatállapotba. Tele vagy kemikáliával, és amúgy is egy izgulással teli időszakon vagy túl. És akkor ebbe a helyzetbe megérkeznek az eredmények. Iszonyat félelmet és rettegést tud elindítani, ha kevésnek ítéled meg a leszívott petesejtek számát. Mondjuk a felkészülésben az ultrahang mutatott tizensok tüszőt. Az orvosod pedig leszívott ebből 7-et, de az értékelések azt hozzák, hogy 5 marad megtermékenyítésre érdemes.

És akkor jön az első 3 vagy 5 nap, amiben a biológusok figyelik az embrió fejlődését, a kezdeti sejtosztódásokat. Te egyfajta buborékban vagy, hiszen nagyon szeretnéd a sikeres lombikot, és azt, hogy biztonságosan lehessen ebben haladni, minél kevesebb testi-lelki kínnal a továbbiakban. Úgy véled, ha jó sok embrió van, akkor ez egyfajta védelmet ad és azt sugallja, hogy a számok törvénye szerint egy biztos befutó lesz.

Erre a képzeletre jönnek be a valóságos számok, amik a vágyaidtól nagyon eltérnek. Már azt is nehezen dolgozod fel, hogy a tizensok tüszőből hogy maradt ilyen kevés, amiből embrió fejlődik, de az végképp földre tud lökni, ha a beültetéskor kiderül, csupán 1 vagy 2 embrió életképes.

Ezen a ponton teljesen elvész az a vágyad, hogy ultrapozitívan vidd végig a folyamatot. Ha a veszteségre érzékenyen reagálsz, akkor nem a valóságot látod, nem a lehetőséget, hanem azt emeled előtérbe, ami nincs, ami elveszett. Ezen a ponton sír a lelked és már itt elindul egyfajta negatív spirál. Hitedet veszted, hiszen ha mi a garancia ekkora mennyiségű elvesztett petesejt után, hogy az az egy vagy két embrió fejlődik majd tovább? “Miért vagyok ennyire szerencsétlen?” – mormolod, és erre majd az önbántó gondolataid is megérkeznek: “Hát igen, ezt érdemlem, nekem semmi sem sikerül!”.

Pedig ez így abszolút téves gondolatsor!

A természet a nőben 1 max. 2 petesejt termelődését segíti. Minden ciklusban EZ A NORMÁLIS. Nem a 20, nem a 15, nem a 9…. Ezek mind a természet túlhajtását eredményezik. Így nyilván megnyugtató, ha a 9-ből 9 embrió fejlődik, mert ez ad egy biztonságot, de a beültetésre alkalmas 1 vagy 2 embrió pont azt hozza, hogy adott ciklusban 100%-osan TELJESÍTETT A TESTED!

Azaz nem kudarcot vallottál, hanem MAXI JÓT FUTOTTÁL!

Hidd el, megértem én, hogy a sok-sok embrió tudata megnyugtat téged! De emellé tedd be azt is, hogy OKÉ VAGY, ha 2 kicsi élet fejlődik, akik majd méhed védelmében megugorják a fejlődés kihívásait. Próbálj arra gondolni, hogy a természetben rend van, és te ennek abszolút részese vagy!

Mit tehetsz, ha egyetlen petesejt se termelődött?

Ha ez az első próbálkozásotok volt, akkor menj tovább! Sokszor van ilyen, így ez nem ritka. Érdemes itt is a javasolt 3 hónapos szünetet megtartani és érzelmileg rendezni önmagad.

Ha ez a sokadik próbálkozásban is megtörténik, akkor érdemes limitálni valami alapján a lombikozást. Ez lehet időben limit vagy anyagi korlát. Azaz beszéljétek meg a pároddal, hogy mennyi alkalom az , amit még elviseltek ebben vagy mennyi az az összeg, amit lombikozásra áldozni érdemes.

Természetesen ma már szóba jöhet a petesejt donáció is. Hazánkban elég korlátozott, de viszonylag közel elérhető a környező országokban. Itt is érvényes azonban, hogy a gyászfolyamatot végig kell élni, érzelmileg érdemes rendezni önmagatokat és a kapcsolatotokat. Elég kacifántos út jön létre, ha ez elmarad, és lehet, hogy a következő életszakaszotok is beterhelődik a sok sikertelen lombik el nem  sírt, el nem gyászolt élményével.

3. Beültetés után – az a bizonyos 10-14 nap: BIZONYTALANSÁG és KÉTELY

Megtörténik a transzferálás, és ezzel elindulsz a végnélküli várakozásban. A 14 nap ugyebár 2 hét, de itt simán 2 évezrednek éled meg. Figyeled a tested. Érzel valamit, egy kis görcsöt, feszülést, de nem tudod, hogy ez a siker felé vezet és a beágyazódás tünete, vagy épp a menstruációd készül jelezni.

Neki ugrasz és elkezdesz guglizni. Eddig csupán, bizonytalan voltál, a sok link után teljesen döntésképtelen. Ahány cikkre kattintasz, annyi felé dobál téged. Ha egy tünetre keresel rá, akkor találsz mellé még hármat. Bejegyzése válogatja, hogy ezek a testi jelzések épp a terhességedet vagy annak ellenkezőjét jelentik. Vergődsz beszorulva ebbe a majd’ 2 hétbe, és bénultan hánykolódsz egy képzeletbeli óriás érzelmi hullámvasút legelső kocsijában. Nem te vezérled ezt az utazást, úgy dobál téged föl és le, ahogy épp lelkileg érzed magad.

Ha emellett a munkádat is végzed, vagy ezzel az időszakkal egyéb érzelmi megpróbáltatást is dob az élet, akkor még aggódóbb leszel. Bizonytalan vagy abban, hogy mi árt vagy mi használ. Vajon ha lépsz még 500 m-t az sok vagy kevés. Vajon elmehetsz-e egy meetingre a szomszéd városba vagy az már túl sok az autózásból? Vajon feküdj egész nap vagy sem? Egyáltalán változtass az életmódodon vagy sem? HOgyan ne idegeskedj és hogyan maradj zen állapotban?

Még orvosa is válogatja, hogy mit javasol. Sőt azt fogja mondani, hogy nincs egy út. Van, aki síelni ment a beültetés után és terhes lett, de van olyan, aki kihagyta az extrémitást és nem lett terhes. Ergo: el kell fogadd, hogy nincs egy királyi út, nincs egy tuti javaslat, ami garantálja a sikeredet!

Ezen a ponton teljesen érthető, ha bedobnád a törülközőt és feladnád. Rálátsz, hogy nem fogsz sehol találni egy konkrét megoldást. Meg kell értsed, hogy nincs garancia semmire, és el kell fogadd, hogy ez a bizonytalanság és kétely időszaka, amibe időnként belekúszik a bizalom és a reménykedés is.

Mit tehetsz, hogy némileg egyen súlyban maradj?

 • Először is, kérlek, ne a Google keresőjéből akarj pozitív lenni,. Nyugodtan olvass lombik híreket, de maximáld a napi mennyiséget. Max. 30 perc bőven elég, de ha extra ijedős vagy, hagyd az egészet a fenébe! Nem az internet lesz az, ami a méhedben a folyamatokat serkenti.
 • Keresd meg mi a jó a testednek, és a lelkednek! De ne mások tanácsát kövesd, hanem tényleg a  saját magad jelzéseire figyelj!
 • Ha megnyugtat, hogy nem dolgozol, akkor függeszd fel a tevékenységedet!
 • A napodat ütemezd be, szakaszold, hogy ne folyjon szét, és ne kezdj el azon szorongani, ahogy az idő csak vánszorog. Ezen tuti jó felhúzod magad, aztán rémüldözhetsz azon is, hogy jajj ez is árt a terhességnek…
 • Tervezd úgy a napokat, hogy az ajándék legyen számodra!
 • Egyél rendszeresen, ne majszolj egész nap valamit megnyugtatásként! Úgy se fog jól hatni, mert akkor aggódsz, hogy hízol majd mint egy malac!
 • Végezz kímélő mozgást, ami napi egy – másfél óra gyaloglást jelent, de nem erőteljeset csak amolyan kényelmeset. Termeled ezzel a dopmaint és endorfint, amik boldogsághormonok, és felhúznak a mélyebb érzésekből téged!
 • Legyen a napodnak kreatívkodós szakasza is. Az egyik legjobb szorongáscsökkentő módszer! Keress kiszínezőt vagy kezdj új tevékenységbe: fess, rajzolj, tanulj szépírást! Ha szeretsz süss-főzz valami extra kreatívat!
 • Tervezd át valamilyen jó kis alkalmazással az otthonodat. Kösd le a gondolataidat, és fordítsd agyad kapacitását befogadóból teremtő erővé!
 • Minden kreatív tevékenység serkenti a jobb agyféltekét, amely által jobban hozzáférsz önmagad jó érzetéhez, így sokkal megbékéltebb, nyugodtabb leszel.
 • Vezess lombik naplót, amiben rögzítsd érzéseidet és gondolataidat! Gyűjts benne tapasztalatokat, hogy mi segített és hogyan! Azt is jegyezd le, mi az, amit kerülni érdemes, mert vagy nem segít vagy ront az állapotodon!
 • Tanulj meg relaxálni, kezdj meditálni!

Mit tegyél, ha semmi nem segít, és túl nagy teherként éled meg a folyamatot? Kérj személyes kísérést, támogatást! Gyere el hozzám, és megkeressük együtt, neked mi az ami ennyire nehéz, és mi segítene, hogy leszállj a bénító hatású érzelmi hullámvasútról!
Itt tudsz hozzám bejelentkezni: https://www.szimbolumterapia.com/kapcsolat/

4. TESZTELÉS: terhes vagy nem terhes? – Ez itt a kérdés

Innentől a sikertelenség érzelmi útvonalán megyek tovább, bár a pozitív teszt is érdekes érzelmeket mozgat meg, és korántsem igaz, hogy csak a rózsaszín felhők lesznek körülötted, de ezt majd egy másik cikkben írom le.

SOKK – a tesztelés pillanata

Túl vagy a terhességi teszt eredményén és sajnos a lombikozásod sikertelen volt. A sokk kiinduló pontja a teszt eredményének pillanata. Lehet pozitív vagy negatív a terhességi teszt, mindkét esetben SOKK élménye fut át rajtad. Ez lehet egy másodpercnyi villanás, tarthat percekig, de akár napokig is. Olyan mintha nem a jelenben lennél, mintha egy belső mozit néznél vagy önmagadat távolból, kívülről. Kifuthat a vér a fejedből, és megszédülhetsz, elgyengülsz. A karjaid lábaid zsibbadhatnak, és az idegrendszered mintha célra tartva fókuszálna. A gyomrod borsónyi lesz, vagy és görcsös. A szívedbe jeges kéz markol vagy kitágul és egy világ fér bele….

Ezek mind olyan érzelmi, idegrendszeri, fiziológiai események, amik kísérhetik a teszt eredményének pillanatát. Azért sokkol az élmény, mert változtatásra kényszerít, és ami eddig működött az életedben, innentől fogva semmibe vész. Csak az új helyzet van, amivel még nem találkoztál, így még hiányoznak az új működésedhez szükséges megoldások, viselkedési metódusok. Az új helyzet más minőségű és mélységű érzésekkel is jár, így ezek is okozhatnak eleinte egyfajta távolságtartást, mert félsz, sőt mindannyian félünk az ismeretlentől.

Mit tegyél, hogy túl juss ezen a sokkolt állapoton?

Ahhoz, hogy ezt kezeld, próbálj a jelenben, a valóságodban maradni.

5 érzékszervünk van: szem, orr, fül, száj, tenyér/bőrfelület.

A legjobb segítő, ha szép sorban átkapcsolod a figyelmedet ezen területekre:

 1. Nézd meg, mit látsz magad körül? Milyen színek, formák, alakok vannak jelen? Mondd is ki ezeket mind hangosan!
 2. Ezzel be is kapcsolod a hallásodat: milyen hangok vesznek körül? Gépek zaja? Természet neszei?
 3. Milyen illatok, szagok keringenek a levegőben?
 4. Milyen ízt érzékelsz a szádban?
 5. A bőröd milyen hőt érzékel, milyen a ruhád érzete a testeden? Milyen ha megtapintod azt a valamit, ami melletted van? Ha mozogsz, mit érzel izmaidban, csontjaidban?

Ezzel a gyakorlattal a figyelmedet fókuszálod, és enyhíted a magatehetetlenség érzetét, s így csökkented a sokkolt állapot idejét.

Valójában időt kérsz, hogy az új, megváltozott helyzethez alkalmazkodni tudj. Ismeretlen tájra tévedsz, és nincs még térképed, hogy eligazodj.

Ebből a sokkolt állapotból két felé vezethet utad: egyik az érzelmek további hullámzása, másik a teljes lelki hibernáció.

5. TELJES LELKI HIBERNÁCIÓ vagy/és ÉRZELMI HULLÁMVASÚT

Sikertelen a lombikod, így nincs menekvés, szembe kell nézned életed nagy megakadásával. Nem érted el az anyaság élményét és a vágyott kisbabád képe, a vele elképzelt élmények sokasága is a semmibe vész. Lehetetlen egy helyzet, amiben a veszteség összes érzése keríthet hatalmába – HA ENGEDED.

A mentális állóképességünk adja meg annak lehetőségét, hogy az érzéseinket átélhessük, és belemerülhessünk lelki klímánk teljes valójába. Ha ez az állóképesség nem eléggé kidolgozott vagy nem eléggé rugalmas, akkor hiányoznak azok a mankók, kapaszkodók, amivel az eseményeket követtő érzelmi hullámzás kibírható, végig élhető.

Ilyen esetben jön létra a teljes lelki hibernáció, érzelmi bénultság, végül teljes kiüresedés

Ezt onnan ismered fel, hogy a negatív terhességi teszt után minden érzelmi átélést mellőzve, szinte azonnal egyfajta robot üzemmódba kapcsolsz és olyan tevékenységeket keresel, ahol bizonyíthatod hatékonyságodat. Gyakori a teljesítménykényszer hajszolása, és a minden fölött uralkodó kontroll gyakorlása.

Ezt a mai, multi orientált és teljesítményfókuszú élet nagyon szépen alapozza meg. Így azt is gondolhatod, hogy a sikertelen lombikod után gyorsan megbirkóztál a keserű valósággal, hiszen mily produktív vagy és mily hatékony. Lassan ébredsz rá, hogy valami nem stimmel ezzel. Miközben agyalsz a megakadásodon, és belebolondulsz, hogy semmi magyarázat nincs a sikertelen lombikodra, ráébredsz, hogy kiüresedtél, elfáradtál és lassan belefásulsz a mindennapok élményeibe. Nem érted, hogy miért nem tudsz jól pihenni, gondolod a sok gyógyszer és hormon mellékhatása. Csakhogy hetekkel később sem múlnak el a kényelmetlen testi tünetek és egyre jobban aggódsz már magadért.

Nagyon tipikus gondolkodás, hogy magadat kezded okolni, bizonyítod magad felé, hogy elrontottad mert mondjuk sokat mozogtál a beültetés után. Azt már végképp nem érted, hogy másnap meg azt gondolod, hogy nem mozogtál eleget, így teljesen összezavarodsz, mert nem találsz egységet önmagaddal, gondolataiddal, érzéseiddel. Ha nincs magyarázat, akkor magadra veszed ezt a terhet, és biztos vagy benne, hogy ez a te bűnöd, te felelősséged. Innen csak egy pillanat, hogy megérkezz a bűntudat nehéz terhet adó szentélyébe.

Ettől még bizonytalanabbá válsz és újra azon tevékenységek felé fordulsz, amit te uralsz, te kontrollálsz.

Miért kerültél ebbe a lelki hibernációba, érzelmi bénultságba?

MERT NEM MERED ÁTÉLNI GYÁSZOS ÉRZÉSEIDET.
RETTEGSZ A SIKERTELENSÉG ÉS KUDARC KÖVETKEZTÉBEN LEZAJLÓ ÉRZELMI FOLYAMATOKTÓL, így megállsz az agyalás szintjén, és csak a gondolataidig engeded a sikertelen lombik élményét, de nem engeded a szívedhez közel ezt az eseményt. Így a gyász kezdő fázisaiba ragadsz bele, és abban vergődsz eredménytelenül, hiszen a megbékéléshez, a lelkesedéshez végig kell verekedd magad a lombik gyász összes fázisán.

Sikertelen lombik gyász szakaszai – utazás az érzelmi hullámvasúton

A veszteségre adott reakciód attól függ, mekkora az érzelmi teherbíró képességed. A gyász feldolgozásához végig kell élni mind az öt fázist, hogy az életed erőforrásaként tekints a lombikozásod időszakára. Az is megeshet, hogy beleragadsz egy-egy szakaszba. Ilyenkor korábbi életed lelki sérülései is hozzákapcsolódnak a lombikos gyászodhoz.
Sok hozzám forduló kliensemnél fordult elő, hogy azt gondolta csak a sikertelen lombik az, amivel meg kell küzdenie. Ahogy hétről hétre tárta fel előttem életét, s egyben mélyen eltemetett érzéseit, gondolatait, kiderült, hogy sokkal több korábbi fájdalmas vagy félelmetes élmény volt már mélyen feldolgozatlanul eltemetve. Ezekkel nagyon nehéz egyedül megküzdeni, így a sikertelen lombik volt, ami segítette ezeket a megakadt eseményeket napvilágra hozni. ezután megkezdődhetett a múlt traumáinak, kiszolgáltatott helyzeteinek feldolgozása is.

Most bemutatom neked a gyász szakaszait és mindegyik után jelzem, hogy  miből veszed észre, ha megakadtál egy ponton. Azt is felvázolom, mi a teendőd, hogyan tudsz a következő szakaszba tovább hajózni veszteséged folyamán.

SIKERTELEN LOMBIKOT követő GYÁSZ SZAKASZAI

 1. sokk – tagadás
 2. kontrollált szakasz – agyalás: nincs magyarázat “miért” + önvád → düh befelé robban
 3. érzelmi elárasztódás (krízis görbe) → krízis görbén negatív skála
 4. mélypont, szétesettség, kétségbeesés
 5. belenyugvás, megerősödés, újraszerveződés, nyitás a jövőre → krízis görbén pozitív skála

Nézzük részletesen:

SOKK – TAGADÁS

Erről írtam fentebb: “A tesztelés pillanata” részben. Megtudod, hogy nem vagy terhes, és ez megüt, sokkol téged.
Lehet egy ideig tagadni is a valóságot. Azt gondolod, biztos rossz volt a teszt, így napokig újakat csinálsz, vagy más laborba mész HCG-t méretni. Ha extrém szenzibilis vagy, akkor a tested jelzéseit is terhességként értelmezed. Mégis, mivel napról napra szembesülsz a valósággal, és látod, olvasod a negatív eredményeket, így egy ponton feladod a tagadást, és beengeded a tényt: nem vagy terhes.
Lesújtó élmény, ami egyben tevékenységre is sarkallhat, de ez már a következő szakasz eseményeit jelöli.

KONTROLLÁLT SZAKASZ – agyalás, okok keresése, de nincs magyarázat

Felhívod az orvosod és időpontot kérsz egy konzultációra. Reméled, hogy ő tudja a magyarázatot a sikertelen lombikra, bár sejted, hogy nem elégül majd ki e vágyad, mégis számolod a napokat, hogy találkozz vele, hiszen ő az orvos, ő pedig mindent (is) tud.
Közben keresed te is a lehetséges okokat: Facebook csoportokba posztolsz, lombik témával foglalkozó tudományos munkákat olvasol, számolsz, hogy a gyógyszerek, hormonok vajon jókor, ill. megfelelő mennyiségben járták-e át tested?
Agyalsz és agyalsz és agyalsz keresed a magyarázatokat, okokat reggeltő estig, éjjeltől hajnalig.

Ha a családod és ismerőseid tudták a lombikozásod, akkor napjában tucatnyi hívást és kérdést fogadsz tőlük, de ez egyre fárasztóbb, majd egyre dühítőbbé válik számodra. Óránként kell elmond, hogy nem sikerült, megint nem vagy terhes, így óránként üt egyet rajtad krízised kalapácsa. A másik fél sajnálkozik, és időnként extra dühítő hozzászólásokkal borzolja kedélyedet.
Üres szavakkal vígasztal, és egy nagy bölcs hanghordozásával traktál téged:
“Ne aggódj, ne görcsölj rá, csak lazán menj tovább!”
” Engedd el, és egyből sikerülni fog!”
“Gyorsan menj a következőért, az majd összejön!”

Mivel ezek mind távol állnak a sikertelen lombikodat követő élményvilágodtól, így minden ilyen meglátás és “jótanács” csupán lök egyet rajtad egy sötéten magányos világba, amitől a tehetetlen dühöd napról napra nőttön nő. Van egy dupla csapda is ezekben a meglátásokban! Azt sugallják, hogy te vagy az oka és megoldása a problémának. Ha te jól gondolkodsz és jól érzel, akkor tuti összejön a terhesség. Így ezek azt sugallják, hogy valami nagy baj van veled, és elkezded magadat okolni a sikertelenség miatt. Ez akkor is így működik, ha nem te vagy az érintett fél, aki miatt a lombik az egyetlen megoldása a gyermek nemzésre!
Nem egy kliensemet hallgattam végig, hogy biztos az ő testükkel, méhükkel, petesejtjükkel lehetett a gond, és ezért nem jött össze a baba. Amikor azt kérdeztem, hogy mi a magyarázata a lombiknak, azaz miért is van rá szükség, akkor jött a válasz: “Hát a férjem spermái nem okék, mert…..”
Látod? Hiába vagy 100%-ig oké, mégis magadat okolod minden bajért, bánatért, így a frusztrált dühöd se tud kifelé csatornázódni, hanem marad egy irányú: TE SAJÁT MAGAD. Könyörtelenségig tudod magad gyötörni, és alig látsz ki a baljós önítéletedből: “szar vagyok”.

Mit tehetsz, hogy innen kiszabadulj?

Először is, fogadd el, hogy nem sikerült, és azt is, hogy nem lesz rá egy ok, egy stabil magyarázat. Így azzal is szembesülnöd kell, hogy nem lesz a következő beavatkozásra sem egy tuti recepted arra nézve, hogy sikerülni fog a lombikod. Ez egy ilyen bizonytalan terület. Nincs 100% garancia a babára. Sajnos csak erre a bizonytalanságra tudsz szerződni magaddal.
De ezzel azt is megkeresheted, hogy mik azok a téged védő és segítő események, dolgok, történések, amik megvédenek a teljes lelki krízistől! Ez ugyanis a te felelősséged. Nem a magyarázat megtalálása. Ezt sem az orvosok, sem a biológusok nem tudják, nem értik. Akkor elég hiábavaló küzdelem a részedről, hogy majd te megtalálod a tuti receptet.

Hagyd, hogy az agyalástól, a sok “miért” kérdéstől elindulj az érzelmeid felé!

Érzelmi elárasztódás (krízis görbe) → krízis görbén negatív skála

Teljesen normális, ha a borús napjaidban olyanokat érzel, melyek egy érzés görbén a mélypont felé vezetnek. Mi más lenne benned? Beáldoztál pénzt, időt, energiát, és semmi eredménye. Reménykedtél abban, hogy terhesen éled meg a  lombikozást követő heteket. Most meg üres méheddel, fájó lelkeddel kell megküzdj. Hát persze, hogy elárasztódsz eme érzésekkel:

 • borúlátás, kilátástalanság
 • türelmetlenség
 • kielégületlenség, bosszankodás
 • legyőzöttség, kiszolgáltatottság
 • csalódottság
 • kétség, reményvesztés
 • aggodalom
 • mások hibáztatása
 • elbizonytalanodás, bizonytalanság
 • harag
 • bosszúvágy
 • düh, gyűlölet
 • irigység
 • bűntudat, bizonytalanság
 • önbecsülés hiánya, magányosság
 • fájdalom, elkeseredettség
 • tehetetlenség, szorongás
 • kétségbeesés, félelem

Mélypont, szétesettség, kétségbeesés

Elhiszem, hogy nehéz neked, hiszen ezek az érzések lehúznak, elfárasztanak, mégis ha a jövőre nézve erőt gyűjtenél önmagadhoz, akkor keresd a mélypontodat! Rengeteg kincs ugyanis itt található. Nyilván küzdelmes ez is. Nagyon ijesztő elsőre bele engedned magad az őrjítő dühödbe, a fojtogató félelmedbe, vagy a bénító fájdalmadba. De egyszerűen nincs más útja a gyászodnak. Ha megújulva szeretnél kilábalni veszteségedből, akkor végig kell járd a saját érzelmi poklod kalandos útjait. Olyan munka ez, mint a az igazgyöngy halászat. Ott se a víz felszínéről gyűjtik a drága kincseket, hanem lentről, a víz legmélyebb pontjáról!

Az is érthető, ha időközben a mindennapi életedet nehezebben szervezed vagy kevésbé vagy aktív és tettre kész. A lelki utad befelé fordít téged, így a kinti világ dolgaira is kevesebb energia jut. Nyilván minél felelősségteljesebb helyzetben vagy, ez annál nagyobb kockázatot jelent. Érdemes választanod, és ha kell kilépned egy időre a mókuskerékből. Ha túl nehézzé válik az érzelmi munka, akár a kétségbeesés áraszt el, kérd segítségemet! Nem kell egyedül megszenved ezt a nehéz, de ugyankkor tényleg kincseket rejlő állapotot! Itt érsz el, gyere! Kattints ide: https://www.szimbolumterapia.com/kapcsolat/

Ennek az időszaknak ismérve, hogy sokan feladnák a lombikozást örökre. Annyi fájdalom, gyógyszer és hormon, annyi remény és áldozat, annyi izgalom és kitartás után ülsz életed romjain, ahonnan körülnézve, elvágyódsz. A bizonytalanságból a biztosba. A hiábavalóságból az eredményességbe. A semmiből a valamibe.
Ne félj ezektől! Nem biztos, hogy örökre szólnak, sőt inkább az érzelmi hullámzást mutatják. Ahhoz, hogy ezt pontosabban tudjam elmagyarázni, készítetem egy érzelmi görbét  Jól mutatja, hogy milyen utat járhatsz be, ha engeded magadnak megélni a mindent, ami egyénként Te vagy!

Mint láthatod van egy lefelé tartó ív és egy felfelé tartó szakasz. Ebből azt gondolhatod, hogy szépen egyesével, sorban végig lépkedsz érzésről-érzésre. Először a lehúzó súlyos terheket adókat éled meg, aztán mélyre zuhansz, majd felfelé szárnyalsz.

Nos, nem ilyen módon zajlik az érzelmek átélése!

Teljesen normális, ha egyik pillanatban búskomor vagy, és annyira eleged van az egészből, hogy örökre feladnád a lombikozást, majd egy másodperc múlva mintha elszállt volna minden kétséged, és már mennél is a következő  protokollra. Ez így van rendjén, hiszen ÉRZELMI HULLÁMVASÚTON ÜLSZ, ami nem csupán egy le és fel kanyar, hanem össze vissza cikázó érzelmi viharral jár.

“Viki, ne már! Akkor honnan ismerem fel, hogy túljutottam a nehezén?” – kérdezheted joggal!
Egyszerűen túlsúlyba kerülnek a reményt adó és örömteli pillanatok az életedben. Persze ez se ennyire egyszerű!

Belenyugvás, megerősödés, újraszerveződés, nyitás a jövőre → krízis görbén pozitív skála

Van egy pont a nagy életkrízisekben, ami hihetetlen egységélményt tud adni. Ott találod, ahol megadod magad, ahol belátod, hogy ennek így kell lennie. Ahol felismered, hogy hiába hadakozol ellene, semmi esélye sincs másként lenni, mint ahogy az élet azt kikeverte neked. Belenyugszol a veszteségedbe, elfogadod a teljes bánatodat, kibírod a kétségbeejtő pillanatokat, és hirtelen rálátsz önnön magadra: kibírod, benne vagy. Amitől eddig féltél, már nem a jövő egy démona, hanem a napod része. Amitől rettegtél, az nem távolból kergető rém, hanem társad a az életed eseményeiben. Ez amennyire nehéz, annyira felemelő is. Hiszen a menekülés sok erőt kér, és nagyon fárasztó. Ha feladod a hadakozást, akkor egyben fel is szabadulnak olyan erőforrások, amikkel már nem a mélypontodban való fetrengést ösztönzöd, hanem az onnan felemelő érzéseket mobilizálod.

Olyan állapot ez, mint, amikor a levegővel felfújt labdát a víz alá nyomod.  Minél lejjebb viszed, annál magasabbra fog kirobbani, ha elengeded. te magad is így működsz. Minél mélyebben vagy, annál magasabbra vagy képes szárnyalni, ha túljutsz a személyes mélypontodon.

A jövőre nézve itt van esélyed döntéseket hozni arról, hogyan tervezed tovább az életedet.
Sokféle út követheti ugyanis a sikertelen lombikot:

 1. jelentkezel a következő protokollra
 2. végzel a saját sejtes lombikkal, egyéb utakat keresel a szülői szerep megéléséhez
  1. örökbefogadás
  2. nevelőszülőség
  3. petesejt/ondósejt donáció
 3. teljesen új utakra tévedsz, feladod a szülői szerep vágyát

Bár különböző utakon indul el mindenki, ami közös, hogy megerősödés, vmint egyfajta bizalom, és derűlátás jellemzi a mindennapokat. Ez nem jelenti azt, hogy időnként nem kúszna be a szomorúság és elkeseredettség érzete, de közel sem annyira lehúzóan és elárasztóan, mint a gyász aktív sebzett szakaszában. Ebben az időszakban visszatér az élet abba a formájába, amit választasz, és ezzel olyan érzelmi utakat jársz be, amikre már ezek az érzések jellemzőek:

 • magabiztosság
 • szenvedély
 • lelkesedés, öröm,
 • várakozás, hit
 • derűlátás
 • remény

Sokan, nagyon sokan félnek az érzéseiket teljes valójukban átélni, miközben ezek határoznak meg téged. Te is lehetsz, hogy félsz fájni és sírni. Miközben ez egy olyan emberi tulajdonság, ami felemel minket egy magasabb szintre. Ennek egyetlen oka van: mit tanítottak neked a közeli fontos kapcsolataid. Ha leneveltek az érzéseidről, akkor küzdelem lesz életed minden fontos pillanata. Ha azonban hozzá segítettek Önmagad megtapasztalásához, elfogadásához (legyen az negatív vagy pozitív esemény következménye), akkor stabilabban fogod kibírni a megpróbáltatásokat és sokkal mélyebben átélni az öröm teli helyzeteket.

Bármilyen úti csomaggal is járod életedet, mindig van fejlődési lehetőséged! Ami elmaradt gyerekként, feldolgozható és pótolható felnőttként!
Soha ne gondold, hogy nincs tovább, szelídítsd inkább arra, hogy lesz valami tapasztalatod, aminek ereje életed végéig elkísér majd!

Hogyan segít neked a LOMBIK TERÁPIA?

A cikk legején írtam, hogy minden életkrízisben többféle utat járhatsz be:

 1. bele se mész a kihívásba, így lehibernálod magad, biorobotként élsz
 2. végig éled a krízis teljes érzelmi spektrumát, és poszttraumás növekedéssel, magasabb szinten, fejlődve mész tovább életed útján
 3. beleragadsz valamelyik gyász szakaszba, és ugyanazon rágódva körözöl a problémád fölött, azaz megrekedsz

Ha eljössz a lombikodat támogató vagy a sikertelen lombikot feldolgozó, érzelmek megélését támogató terápiába, akkor lehetőséged van a növekedés felé venni az útirányodat. A hibernációból felolvasztódsz és a keménységedet felváltja egy lágyabb, rugalmasabb működés.
Ha megakadtál gyászodban, segítem megtalálni azokat a pontokat, amik támogatnak a megélésben és a továbblépésben.
Egy biztos, nem maradsz egyedül a lombikozás élményével. Jellemző a magányosság érzése, hiszen nincs kivel megosztanod az érzéseidet, gondolataidat. Más nem lombikozik vagy egyszerűen nem érzik át aggodalmaidat.

Mi az a legnagyobb hiba, amit a lombikozás eseményei közben elkövethetsz?

Két ilyen nagyon romboló dologról kell tudjál:

Az egyik, hogy a biorobot üzemmódban, ahol nem mész egyáltalán az érzelmeid felé, csupán agyalsz és kontrollálsz, és szervezkedsz, vagy magyarázatokat és további vizsgálatokat keresel a sikeres lombikozás érdekében, szóval ebben a mentális állapotban tolod a lombikokat tucatszám. A leges legdurvább teher, ha a lombik havi rendszerességgel ismétlódik.

Ez azt jelenti, hogy a sokkos, majd agyalós állapotból kéred a következő lombikot. Azt gondolod, semmi baj, majd sikerül a következő! Az majd gyógyítja a korábban elszenvedett sérüléseidet, amikre nem fordítasz időt.
Olyan állapot ez, mint a Bud Spencer – Terence Hill filmek negatív hőseinek testi változása.
Az első pofozkodásnál eltörik az orruk, a másodiknál belilul a szemük, a harmadiknál már a foguk is hullik szép sorban.
Minden egyes összetűzésnél egyre viharvertebbek ezek a negatív szereplők, mígy végül kidőlnek, és egymás hegyén-hátán fekve szenvednek. Mozdulni sem tudnak.

A te lelked, mentális teherbíró képességed is pont így zuhan lefelé a lejtőn. Lombikról-lombikra leszel egyre sérültebb, s egyben egyre kevésbé bírod majd a terheket, ami a lombikozással együtt jár. Tutira kikészülsz, és egy idegroncs marad belőled.

A másik tévút és nagy hiba a lombikozás közben, ha a fájdalmadat veszteségedet eléred ugyan, de nem tudsz lombik előtt kikeveredni a krízised mélypontjából. Bár szétesett vagy és mentálisan kifáradt, sőt naponta sírod tele zsebkendők százait, mégis becsekkolsz a következő lombikra.

Itt az a veszély, hogy a leendő elképzelt gyermeked lesz a fájdalmad vigasza és azt mantrázod, hogy csak akkor leszel újra tettrekész és lendületes, ha majd sikerrel jár nálad a lombikozás.

Ez egyrészt borzalmasan hamis, és téves elgondolás, másrészt elég komoly teher egy pici magatehetetlen  leendő csecsemő számára. Hogy tudna ő vigaszod lenni? Azért mert megszületik, még a korábbi sebek nem fognak begyógyulni!

Nagyon sok pár keres meg azzal a problémával, hogy végig csináltak sok lombikot, várták a sikert, és ez be is kopogott hozzájuk. Lett 1 v agy 2 gyermekük, de valami nem működik köztük, és egyben saját magukban. Amikor közös párterápiás munkánkban keressük a problémájuk gyökerét legtöbbször vagy a lombikozás ELEJÉT jelölik meg vagy sokkal korábbi időszakra helyeződik át a fókusz! Pedig ők azt hitték a gyermek hiánya, a sikertelen lombik a problémák forrása, és így ha lesz gyerek, akkor a boldogság madara száll le közéjük, és biztosítja majd a békés, szép mindennapokat. De nem! Ennek pont az ellenkezője igaz. Ami teherként rád rakódott a lombikozás vagy az azt megelőző időszakban, az nem begyógyulni fog ha gyermeketek születik, hanem súlyosabb problémává formálódik!

Mi nyeresége a terápiának LOMBIKOZÁS előtt, közben, és után?

 • Nem maradsz egyedül a kihívásban.
 • Nálam bármit elmondhatsz. Akár olyan érzések is helyénvalók és megélhetők, mint az irigység, düh, szenvedés. Ezek nem elítéltek, sőt általam is ösztönzöttek.
 • Végig kísérlek a gyászod szakaszain, és ügyelek rá, hogy ne ragadj bele egyik állomásába se.
 • Segítem, hogy a tőled idegennek tűnő mentális állapotok is elfogadhatók legyenek.
 • Vezetlek a poszttraumás növekedés felé. Meglelsz olyan ismeretlen dimenziókat önmagadban, amik életed ajándékai lehetnek.
 • Megkeresheted valódi önmagadat, és egyben életutadat.
 • Erősödik önismereted, társismereted, családtörténeti ismereted.
 • Térképet kapsz önmagadhoz, mentális teherbíró képességedhez.
 • Fejlődik a lelki rugalmasságod, jobban bírod a megpróbáltatásokat.
 • Nyertesen kerülsz ki egy  vesztes pozícíóból.
 • Mentális védőburok kerül föléd, ami véd, megtart, gyógyít, támogat.
 • Megerősödsz, és megéled, ahol egyszer eltörtél, ott többet nem fog ki rajtad az élet.
 • Ha korábbi életedből lelket-testet sértő traumákat cipelsz, akkor megengedheted, hogy megdolgozd ezeket. A múlt terheitől megszabadulhatsz.
 • Új külső és belső értékeket lelsz, amik eligazítanak a vívódásaid útvesztőjében.
 • Sírni fogsz és nevetni, majd megerősödni és ellágyulni.
 • Szeretni fogsz és gyűlölni, majd ebben a harmóniában elfogadó lenni.

Várlak szeretettel! https://www.szimbolumterapia.com/kapcsolat/

Ölelés:
Gyetvai Viki, a Léleksimogató

LOMBIKOS támogató CSOPORT a Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/246496832462921/?ref=bookmarks
Gyere, várunk szeretettel Téged is!

 

Jelentkezz be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

5 + 14 =