Lehet-e lombikozni a koronavírus COVID-19 járvány idején?

Nyilvánvaló, hogy téged is aggaszt, hogy mi az esélye annak, hogy a koronavírus járvány befolyásolja-e a lombikozásod bármelyik szakaszát. Megértem ezt, hiszen a mesterséges megtermékenyítés egy nagyon hosszú, sokszor hetekig-hónapokig zajló folyamat. Azoknak az esete lehet kétségbeejtő, akik épp a leszívásra készülődnek, és nap mint nap azon szorongással telien nézik/hallhatják a híreket, hogy vajon az egészségügyi rendelkezések ezt a zajló folyamatot befolyásolják-e.

Sajnos nekem sincs előre látó képességem, így megkérdeztem a klienseimet, mit tudnak mondani arról, hogy az intézmények milyen hírrel szolgálnak számukra?

A legtöbbjük úgy értesült, hogy a már elkezdett, és éppen zajló lombikbébi programokat végig viszik, amíg arra engedélyük van, vagyis, amíg Magyarország Kormány máshogy nem rendelkezik, azonban most nem minden intézményben indítják el az új lombik beavatkozási folyamatot, megvárják a COVID-19 koronavírus lecsengését.
Igen, jól sejted, ez 2-3 hónap is lehet, ami Neked, akinek ez 3 menstruációs ciklus kihagyása borzalmasan hosszú idő, pláne úgy, hogy egy-két héten belül vártad a lombikozásod kezdetét.

UPDATE: 2020. március 16-i rendelet szerint:

A miniszteri rendeletnek megfelelően nem végeznek intézmények szűrővizsgálatot, spermiumvizsgálatot, konzultációt és indító stimulációt. Ha sürgősségi probléma, kérdés van, telefonon lehet érdeklődni.

Mi az, amire ebben az esetben figyelni érdemes?

Nézd meg az összes kivizsgálásod érvényességi dátumát, hiszen van, aminek rövid a lejráta, és minden lombikprotokoll előtt friss eredményt kérnek.
Az is lényeges szempont, hogy az egy évig érvényes vizsgálatokat újra kell esetleg kérni, ha ez épp lejár az elkövetkező negyed évben. Sajnos előfordulhat, hogy esetleg nem lesz rá épp lehetőség, mert az egészségügy átcsoportosíthatja az abban dolgozókat, vagy felfüggeszt nem sürgős laborvizsgálatokat ill. támogatásokat a koronavírus járvány kezelésére (ezt még nem tudjuk, mindenki figyeli a híreket!).

Mi történik, ha sikeres volt a lombikod, terhes vagy? Kell-e aggódnod a koronavírus miatt?

Ebben az EMMI által kiadott tájékoztatás tud segíteni, amit innen tudsz letölteni (aztán gyere ide vissza!):

COVID19_lombik_varandosok_kismamak_csecsemok_EMMI_20200311_gyetvai_viki_mesterseges_megtermekenyites

Nagyon fontos, hogy próbálj meg higgadt maradni és a helyzetet elfogadni!

Nem tudod befolyásolni, és ez így van jól. Most a közjó érdeke, a rendszer előtérbe helyezése sokkal fontosabb, mint az egyén szempontrendszere. Ettől még abszolút természetes, ha csalódott vagy, elkeseredetett és dühös. Hiszen az érzéseidért nem felelsz, azok az élet eseményeire reagálnak. De azért már van felelősséged, hogyan viselkedsz, mit teszel egy ilyen krízis helyzetben. Nagyon fontos, hogy betartsd a higiéniai szabályokat és ne menj sok-sok ember közé. Válassz szabadtéri programokat, sétálj, kocogj, elmélkedj.

Csendesedj le elmédben és lelkedben is!

Erre amúgy is nagy szüksége van a XXI. század emberének. Az idegrendszerünk, a mentális egészségünk amúgy is csúcsra van járatva, így minden egyes nyugalomban töltött perc ajándék testednek, lelkednek!

Ehhez nyújtok majd Neked segítséget!

Épp kidolgozok egy mentális egészségvédő programot lombikos nőknek és pároknak.
Ahhoz, hogy ezt elérd, csatlakoznod kell a LOMBIK LÉLEK Facebook zárt csoportomba, ami itt találsz:
https://www.facebook.com/groups/246496832462921/

Minden nap igyekszem segíteni abban, hogy ne bolondulj bele ebbe a kényelmetlen helyzetbe, és megoldásokat is fogok számodra biztosítani, hogy védd a mentális egészségedet!

Ha maradt benned kérdés, megosztanád aggodalmadat vagy tanácsra lenne szükséged, akkor is gyere a csoportba, abszolút megértő csapat vár téged!

Ölelés:
Gyetvai Viki, a Léleksimogató

LOMBIKOS támogató CSOPORT a Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/246496832462921/?ref=bookmarks
Gyere, várunk szeretettel Téged is!

 

Jelentkezz be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

1 + 15 =