Nem jön össze a baba, neked pedig ketyeg a biológiai órád. Nő benned a feszültség és azon gondolkodsz, hogy készen állsz-e a lombikozásra. Ha igenlő a válaszod, akkor megbeszélitek pároddal a “hogyan tovább?”-ot.

Az orvosi részéről könnyen találtok információt, hiszen minden klinika üzemeltet honlapot, ahol részletesen beavatnak a lombikprogram menetébe. Amiről azonban nem írnak

MI ZAJLIK MAJD A LELKEDBEN?

 

Lombik-lélek-szakértő-Gyetvai-Viki-terapeuta-és-coach.jpgSzia!

Gyetvai Viki vagyok, lombikkezelésben részt vevő nőket és párokat segítek, hogy a beavatkozások közben átélt, valamint a sikertelen lombikozást követő érzelmeket feldolgozzák.
2010 óta vagyok segítő, életút tanácsadó, lelki krízisben támogató, önismeretre fókuszáló terapeuta.

A LOMBIK KEZDETE = REMÉNY

“Mindent bele anyukám!”

Ha lombikozol, akkor az orvosod az előzetes eredmények alapján vagy rövid vagy hosszú lombik protokollt fog ajánlani. A hosszú protokoll 6-8 hetes, míg a rövid 4 hetes.

A hosszú lombikozásnál gyakori, hogy fogamzásgátlót is szedned kell, mert az elmélet szerint így nagyobb az esélye, hogy több petesejt termelődik majd.

Mivel minden gyógyszer és hormon hat a test működésére, idegrendszerre és az érzelmekre, így már ebben az előkészületben is lehet egyfajta felborulása a normális tetsi-lelki-érzelmi működésednek. Érezhetsz kellemetlen hasi-alhasi tüneteket, lehet fejfájásod, hányingered, izomproblémád, érrendszeri tüneted, és akár allergiás reakciód is, ill. kiválthatnak a gyógyszerek asztmát is. Jöhetnek elő mentális zavarokra jellemző tünetek, álmatlanság, szorongás. Rossz közérzet, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök és puffadás is kísérheti a lombik előkészületet… stb.
Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy minden, ami a megszokott életviteledtől eltérít, az kellemetlen érzéseket indít el benned.

Bár mindenféle kemikália hat rád, és emiatt esetleg neked nehézzé kezd válni ez az időszak, mégis egész lényedben érzed a siker lehetőségét. Minden nap pozitívan állsz minden beavatkozáshoz. Bátran szúrod az injekciókat (vagy némán tűröd, ha párod adja be), és bár napról napra egyre fájdalmasabb testednek, de épp senkivel nem cserélnél, hisz a lombikprogram elején még minden olyan biztatónak tűnik.

Az egész tested rákészültnek éled meg, és végletesen elszánt vagy:

MERT MOST SIKERÜLNI FOG!

Persze teljesen normális, ha időnként elbizonytalanodsz, és megakadsz. Egész lényedben, mintha lenne egy halk hang, aki néha ellened beszél. Mormolja a bizonytalanságot, kibillenti hitedet.

“Mi van, ha nem jön össze?”

“Lehet, hogy most se sikerül?”

“Áh, valami biztos nem stimmel majd!”

Aztán jönnek a kételyek is: vajon az orvos miért ezt a szert adta, miért ezt/azt mondta, illetve hogy is mondta? Persze kérdezned esélyed sincs. A rendelésén futószalagban mennek a páciensei, telefonon tuti nem érhető el, így mi marad? Hát persze: egy netes fórum vagy Facebook csoport.

Tele vagy kérdéssel, és mégiscsak több tucat lombikos társaddal osztozol a web végtelen tengerén. Megírod kérdésed, és hatalmas hullámokban ömlenek feléd a tanácsok. Igenám, de tele ellentéttel, más és más véleménnyel.

Ha valaki tovább lendítene balra, minimum ketten tolnak jobbra.

Na, ha eddig csupán aggodtál valamin, most egyenesen rettegni fogsz, mert azt érzed véglegesen elszúrhatsz mindent, ami álmaidhoz: a kicsiny gyermekedhez vezetne.

Lassan belefáradsz a bizonytalanságba, mégis valahonnan lelked mélyéről egy parányi bizalom kezd ismét felcsillanni.

Valahogy így vagyunk bekötve mindannyian. Az élet élményei közben megélt érzéseink hirtelen tudnak váltakozni, és bizony néha nem is értjük magunkat, hogy kerültünk egyik végletből a másikba.

Sajnos a lombikozás miatt nehezített pályán mozogsz, mert bizony a különböző gyógyszerek, hormonok, amikkel a lombikprogramra készülsz fel, befolyásolják érzéseidet, hangulatodat, és világlátásodat.

A legfontosabb talán:

Soha ne gondold azt, hogy az aktuális érzéseid miatt lesz sikertelen a lombik!

Ennél jóval bonyolultabban vagyunk bekötve, így hidd el, nem befolyásolja a sikert az, ha épp rossz napod van vagy világvége hangulat uralja lelkedet, vagy egy teljesen ingatag és hullámzó érzelmi hullámzásban van részed.

Persze tegyél ellene, próbálj meg nem beleragadni, de ha lehet ne a siker eszménye vagy veszélye lebegjen lelki szemeid előtt, azaz ne a baba iránti vágy befolyásolja minden tetted, hanem egyszerűen csak az, hogy épp te ÉREZD kicsit jobban magad, ha mély lelki gödörben vagy.

Természetesen vannak olyan érzések, és élmények amik befolyásolják a fogantatást, de ezek sokkal inkább vannak tudat alatti szinten, azaz nehezen elérhetőek és nehezen értelmezhetőek. Az aggodás, a félelem a sikertelenségtől vagy a lehetséges veszteségtől nem ebbe a csoportba tartozik, hanem annak a jele, hogy reálisan is tudod nézni a helyzetedet. Sajnos semmi nem garantálja, hogy 100%-ig sikeres lesz a lombikozás, sőt. Ha átlagban nézzük, akkor a mesterséges  fogantatás csupán 29,7%-a sikeres. A lombikprogramban részt vevők jelentős számú többsége – sajnos – nem teljesednek ki egy kisbabával.

Ha tehát elfogadod, hogy lombikozás közben rossz napok is vannak és nem tiltakozol, ezektől nem fordulsz el, akkor azt is megtalálhatod, hogy mi lenne az, ami számodra megoldást, enyhülést hozna ebben a nagyon ingadozó időszakban.

Mit tegyél, ha aggódsz vagy lehangoltnak érzed magad A LOMBIK SIKERE MIATT?

Van akinek a mozgás segít, mert ez endorfin hormont termel, ami a boldogság érzetért felelős.

Kiváló stresszoldó és pihentető a relaxáció és a jóga vagy az autogén tréning is.

A meditáció szintén gyógyír lehet, de ha lombikozás közben kezded elsajátítani, akkor nehezített pályán indulsz,hiszen a lényege, hogy képessé válj minden gondolat és érzés elengedésére, kiürítsd az elmédet. Ez elég nehéz, hiszen minden sejted a lombikra, a leendő gyermek megfoganására gyúr, így elméd semmi mást nem vesz be, csak azt, ami ezzel kapcsolatos. Nem baj ez, csak tudd, nem te vagy béna a meditációhoz, csupán hosszabb út vezethet a kívánt belső lelki béke eléréséig.

Lehet, hogy egy kiadós sírás fog enyhülést hozni, mert megkönnyebbülsz, és felszínre engeded a feszültséged, tehetetlenséged, aggodalmad. Nyugi, azért mert sírós időszakod van, nem valószínű, hogy kudarcra vagy ítélve! Sokkal nagyobb a veszélye, ha elhárítod, elnyomod igaz érzéseidet, mert bár ezektől elfordulhatsz, de a feszültségük, töltetük megmarad. Így bár nem tudsz róluk, mégis befolyásolják életed! Ergo, inkább tudd mi zajlik benned, és te irányítsd mindezt, te találj megoldást rájuk! Ne engedd, hogy benned zajló, de láthatatlan és nem megélt érzések eseményeinek áldozata légy!

Szuper erőforrást jelenthet, ha naplót vezetsz mindennapi eseményekről és érzéseidről. Nem kötelező, hogy csak a lombikról szóljon, hogy lásd, más is van az életedben, ami erőt és lelkesedést adhat neked! Címezheted akár leendő gyermekednek, vagy egy jövőbeli énednek, ill. barátnődnek, sorstársadnak. Javaslom, hogy ne a digitális formát válassz, hanem a hagyományos kézzel írást, ami közben egyre több részedet, érzésedet tudod felfedezni, és egyre mélyebb összefüggéseket tudsz önmagadban megtalálni.

Van, aki a vitaminokra és táplálékkiegészítőkre esküzik, és mindent kipróbál, ami csak erőt adó lehet. Érdemes azért ezeknek a szereknek is utánaolvasni, nehogy épp ezek keverjenek nagyot a már amúgy is “túlkoktélozott” rendszereden.

Mikor érdemes lombik programozást támogató érzelmi terápiába jönnöd?

Ha úgy érzed, hogy ez az időszak annyira felborítja a megszokott életviteled, hogy azt már nem bírod kezelni. Mivel a sok feszültség és aggodás tud akkor érzelmi vihart kavarni, ami beszippant, így esetleg nem találsz magadban nyugvó pontot. Egész mélyen lakó szorongások kelhetnek életre benned, és hozhatnak lelki terheket felszínre. Ha komoly nehézségekbe ütközik ezek megtartása, és úgy érzed megbolondulsz a lombikprogramtól, akkor érdemes ezekkel eljönnöd, hiszen minden egyes megfogalmazott szó, gondolat vagy érzés, segíti ennek a feszültségnek a levezetését. Ahogy átgondolod, és aztán kimondod, óriási terhektől tudsz felszabadulni, amik segítik, hogy egyfajta kiegyensúlyozottságot élj meg.

Természetesen van olyan is, amikor kiderül, sokkal nagyobb lelki terhek kerülnek elő, azaz nem csak a lombikprogram hatásra leszel egyre nehezebben érzelmileg vagy labilisabb mentálisan, hanem múltbeli fel nem dolgozott események is bezavarnak a mindennapi nyugalmadba.

Ilyenkor egy hosszabb terápia veheti kezdetét, ahol már nem csak a lombik kezeléséhez kérsz érzelmi támogatást, megnyugtatást, hanem elhatározod, hogy megérted meddőséged üzenetét, és a meddőség lelki okait kutató terápiába kezdesz. Ez a két folyamat váltakozva követheti egymást: azaz, amíg lombikozol addig ennek érzelmi terheltsége van fókuszban. Ha sikertelen a lombikozás, akkor átváltunk a megértő, értelmező fázisba, amiben addig vagyunk, amíg el nem kezdősik egy következő lombikprotokoll.

A terápiáról itt írtam egy korábbi cikkemben:

A meddőség terápiája – szakaszok

Bármelyikbe kezdesz, biztos hogy erőforrásra találsz magadban, amiket életed végéig vihetsz magaddal!

Örülök, ha segíthettem neked cikkemmel, és megéled, nem vagy UFÓ, nem vagy hülye, ha nehezebb számodra ez a megterhelő időszak! Kívánom, hogy találj magadban egyensúlyt, éld meg érzéseidet, hogy megéld legbelsőbb, legtisztább önmagad!