Stressz nélkül lombikozni? Ugyan már!
Stresszt kezelve lombikozni? Na ez már igen!

Ma már tényként kezeli a szakirodalom, hogy a meddőség és stressz között elválaszthatatlan a kapcsolat. Hiba azonban úgy gondolni a stresszre, hogy ez az egyetlen oka a sikertelen lombikozásnak. Ennek számtalan lelki oka lehet, a stressz önmagában nem okoz meddőséget vagy vetélést, de mindenképp fontos, hogy legyenek olyan stresszűző praktikák a beavatkozások közben, amik segítik a lelki egyensúly megtartását. Ezek a relaxációs technikák támogatólag vannak jelen a lombikozás folyamatában, ami maga is egy végtelennek tűnő folyamat, amiben nagyon magas a pár stressz és szorongás szintje. Ez attól válik veszélyessé, hogy a magas stressz szint nem csak az idegrendszert, valamint a mentális állapotot és a testet terheli meg, hanem a hormonháztartásra is óriási a befolyása. A relaxációs gyakorlatok segítenek abban, hogy a stresszt hatását csökkenteni lehessen. Így a különböző gyakorlatok kordában tartják az idegrendszert, a lelki életet kiegyensúlyozzák, a fizikai testet pedig támogatják.

Íme egy nagyon egyszerű bárhol, bármilyen vizsgálat vagy beavatkozás közben végezhető relaxációs technika, amit nem azért fogsz félre dobni, mert bonyolult vagy képtelen vagy az elsajátítására, hanem kifogásokat fogsz ellenében gyártani.

Csakhogy én ismerlek ám, és hozhat bármilyen kifogást, megcáfolom, most neked. A legtöbb nő a háztartás körüli teendőket érzi hatalmas tehernek, és egyfajta indoknak, hogy lehetetlen egy kis időt magára lecsípnie a napi/heti teendőktől. Már hallom is a kifogásaidat, akár enyhe dühödet:

“Jajj, már megint ezer meg ezer dolgom van!”

“Persze, még hogy lazítsak, mi? Ki fogja elvégezni helyettem a munkát! Nincs egy percem se!”

“MI? Relaxációs tippek? Alig állok a lábamon, még órákig robotolok, úgy zuhanok az ágyba, mint egy liszteszsák, nem kell nekem tippeket osztogatni!”

 

Ismerős gondolatok ezek?

Akkor figyelj, mert elárulok egy titkot Neked!

Több az időd, mint valaha az eddigiek során!

Ez a kép Neked mit mond? Tudod, hogy mi ez?

tárcsás mosógép

Ez egy keverőtárcsás mosógép!

Anyáink még úgy mostak, hogy “jajj a hátnak, és fáj a vállnak”!

Először is beáztatták a mosni valót a kádba, aztán a szétázott ruhaneműt, ágyneműt, konyharuhákat, törölközőket… stb. nyomkodták, lötyögtették. Amikor úgy gondolták, hogy elég a lityi-lötyi, a vizes és súlyos mosnivalót átpakolták eme, képen látható mosógépbe, amit feltöltöttek vízzel, mosószerrel, és katt, beindították. Többnyire míg forgott a koszos cucc, addig mentek és főztek, takarítottak, azaz ugyanazt csinálták, mint mi itt a XXI. század hajnalán.

Csakhogy. Eltelt a kiszabott mosási idő: 20-30-45 perc, és jött az öblítés. A kádba folyt a tiszta víz, és ment bele a frissen mosott ruhakupac. Megint jött a hajolgatás, vállmunka és karmunka…. Fájt a csukló, a derék, a vállak, minden, ami csak mozgott az asszony testéből. Mindezt nem egyszer hajolta végig, hanem 3-4 adag öblítést végzett, ráadásul a gondosabbik háziasszony váltott hőmérsékletű vízzel – nagyjából vörösre izzasztva ezzel a kézfejét, alkarját.

Amikor ezt a munkát is elvégezte, kezdődött a csavarás, azaz először kézzel folyatta ki a vizet, majd átpakolta a ruhákat a centrifugázóba. Ezek a gépek már egy gumigyűrűn csücsültek, amit felfújtak, hiszen a centrifuga már akkoron is szeretett önálló életre kelni a fürdőszoba kövén (ha elugrott, dübörgött, mint egy húszhengeres traktor)…

Ez a mizéria akár órákig elhúzódott.

Oké! Mi történik ma? Hiper-szuper gépek segítenek mindenben, amiben csak akarod!

Sőt, ma azt is megmértem, hogy egy mosás ideje nálam meddig tartott!

A mosás bekészítése 2,5 percet vett igénybe. Amíg a gép mosott, öblített, centrizett, addig én megírtam a leveleimet, elintéztem a telefonos hivatalos ügyeimet, egy kismamának, aki a magzatával jár kapcsolattréningre elkészítettem a személyre szóló relaxációs hanganyagát, és tízóraiztam.

Amikor a gép mosási programja lejárt, akkor kb. 7 perc alatt kiteregettem (igaz nem volt benne zoknipárosító cécó).

Tehát az én időmből alig kellett 10 perc a napi mosásra!

Nos, ezek után, NINCS MENTSÉGED ARRA, hogy miért nem figyelsz saját magadra, és miért nem csillapítod ziláló, stresszes elmédet egy normál egészséges ösztönző állapotra!

Időd van, csak nem kezdesz hozzá, pedig ilyen egyszerű:

A MAI NAPRA VALÓ hatékony stresszűző praktika:

 • Helyezkedj el kényelmesen,
 • a hátad legyen megtámasztva, hogy biztonságban érezd magad,
 • hunyd be szemeidet, és fentről lefelé haladva csak ennyit tegyél:
 • először feszítsd meg az izmaidat, majd engedd el őket, pihentesd,
 • haladj sorba minden testrészeden az alábbiak szerint:
  • fej
  • váll
  • karok és kézfejek
  • mellkas
  • has
  • csípő, fenék, és combok
  • lábszárak és lábfejek.
 • minden testrészedet 3-szor egymás után feszítsd és lazítsd,
 • lélegezz egyenletesen, mélyen, lassan, nyugodtan!

Ha végeztél, enyhe kimelegedést, gyakorlottabbak, kissé lebegő érzést élhetnek meg.

 

Nyugodtan osszad meg velünk, Te mire fogod, miért is nem tanulod meg a relax technikákat?

Milyen tuti kifogásaid vannak? 😉

Ha még több stresszoldó, stresszkezelő technikát és módszert olvasnál tőlem, akkor kattints a linkre:

https://www.szimbolumterapia.com/tag/stresszkezeles/

 

A mosógépről a képet a www.retronom.hu oldalon találtam.

Jelentkezz be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

10 + 4 =