Ültél már összegörnyedt háttal, begömgölyödött testtel a falat vakarva alhasi fájdalomtól?
Ismered azt a pillanatot, amikor vonyítva ébredsz hajnalban, mert a menstruációs görcsök kínoznak?A legbiztosabb pont az életedben 2 levél extra erős fájdalomcsillapító, ill. görcsoldó, ami nélkül el nem indulnál otthonról, hátha épp aznap jön meg a menzeszed, és akár kenyér helyett is szednéd, csak múljon a fájdalom?
A havi vérzésed színe sötét barna “csoki szerű”, sűrű és riasztó?

Ezek mind endometriózis tünetei lehetnek!

Az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség, aminél megállhat az orvos tudomány. Ha ezeket az alhasi görcsökkel járó tüneteket elmondod egy orvosnak, akkor ő kivizsgálást javasol.

Endometriózis kivizsgálása

E betegséget egy nőgyógyászati vizsgálat segíti kideríteni. Itt ultrahang segítségével kapsz képet arról, hogy mi történik az altestedben és környékén. Ha ez nem biztosít elegendő információt, akkor laparoszkópiás műtéti eljárásban, belülről térképeznek fel téged. Ez egy olyan eljárás, ahol apró 1-2 cm-es vágást ejtenek a hasfaladon és egy vékony cső végére szerelt kamerával bejárják az érintett testrészeket és környéküket. Így teljesen biztosan megállapítható, hogy tényleg endometriózis okozza-e a fájdalmakat, vagy egyéb betegség (pl. IBS irritabilis bélszindróma…)

Endometriózis elnevezése

Az endometriózis arról kapta a nevét, hogy a méhet belülről kibélelő endometrium (azaz méhnyálkahártya), ami a menstruációs ciklus során egyre vastagszik, valamilyen oknál fogva kikerül méhen kívülre. Itt “csokoládé ciszta” formájában megtapad a szerveken. Azért ez a neve, mert a színe a csokoládéhoz hasonló, egészen sötétbarnás váladék. Amelyik szerv érintett, ott hegesedés és összenövések kezdődik, amik nagyon erős fájdalmakkal járnak.

Endometriózis kezelése

Az orvosok műtéti eljárással lefejtik a csokoládé cisztákat a belső testrészekről, majd hormonális gyógyszerek szedését javasolják. Ezek némelyike teljesen leállítja a test női működését: elmarad a menstruáció, a test szőrösödhet, olyan mintha klimaxolnál. Sajnos előfordul, hogy hiába mindez a kezelés a betegség kiújul, és ismét kialakulnak a csokoládé ciszták, az endometriózis makacsul ragaszkodik hozzád.

A betegség oka még nem tisztázott, a kutatók egyszerre gyanakodnak az immunrendszerre és a hormonokra is. Én javaslom, hogy nézz a lelked mélyére is, sokszor az életutadban vannak azok a történések, melyek az endometriózis betegségét elindítják, és amíg meg nem oldod fenntartják.

Endometriózis lelki okai

Gyakori, hogy ezzel a panasszal fordulnak hozzám. Sokat beszélgetünk arról, hogyan lehet kibírni ezt a fájdalommal teli betegséget, ill. a gyógyszerek szedése közbeni testi és lelki, valamint pszichés ingadozást. Ezek a szerek nagyon megviselik a szervezetet, a lelki megterhelést pedig fokozza, hogy gyakran az endometriózis következménye a meddőség.
Ha nem csak a testet vizsgáljuk, hanem a lelket is, akkor döbbenetesen sokszor találkozom olyan nőkkel, akiknek az anyja, gondozója éretlen vagy rideg, könyörtelen típusú. A lányaikat felhasználják önmaguk védelmére,

  • nehéz életkörülmények között telt gyerekkor (éretlen szülők, alkohol fogyasztás, magány)
  • érzelmi életet mellőző üres családi klíma (beszélgetés elmarad, vagy ha van, akkor csak a felületes)
  • visszaélés gyermekkel: abúzus, szexuális erőszak (amit többször a család közeli vagy távoli tagja követ el!)
  • könyörtelenül szigorúan gondolkodó érzelmeket mellőző anya (követelmények hangsúlyozása)
  • elhanyagoló anya (se követelmény, se érzelem = teljesen magára hagyja gyermekét)
  • családját elhagyó, családtól elforduló anya
  • szülők elválnak, ami után a gyermek érzelmeiben elveszíti valamelyik felet
  • generációkon átnyúló, ismétlődő problémák, félelmek
  • labilis személyiség, aki nem mer felnőni, fél az önállóságtól

Endometriózis lelki okainak feltárása

Ez egy hosszú folyamat. Az életutunk megrekedése, lelki sebeink begyógyítása időt és türelmet kér. Beszélgetésink által kerülsz közelebbi kapcsolatba azzal a sérült részeddel, ami segítségért kiállt. Azért vagy beteg, mert ezt a jajkiáltást hosszú évekig nem hallottad. Van benned egy történés, egy életszakasz, ahol valami nem stimmelt körülötted. Hangsúlyozom, hogy NEM TE VAGY A BŰNÖS és FELELŐS mindazért, ami akkoron veled megtörtént. A szülőké a felelősség, hiszen ők azok, akik életre hívtak téged, és valamit nem adtak meg, ami életfontosságú volt számodra.

Hiába szeded be azt a végtelen mennyiségű hormont, hiába műtik ki belőled a méhed egy darabját, vagy dobják el petevezetődet, petefészkedet (mondván használhatatlanná vált), ha a lelki okait nem érted meg, akkor nagy valószínűséggel az endometriózis kiújul testedben. Ez végtelen elkeserítő és ijesztő tud lenni. Több kliensem próbálja alternatív módon keresni a gyógyulást, ami sokszor hatásos is egy időre, de nem mindig hozza a végleges gyógyulást. Akkor lehet mindenféle terápia hasznos, és gyógyító, ha bevállalod önmagad vizsgálatát is, és megkeresed, mi az a történés az életedben, amit akár önmagad előtt is eltitkolnál, és elrejtenél. A leggyakoribb alternatív gyógymódok, amik kiválóan kiegészítik az endometriózis lelki okainak feltárását: akupunktúra, jóga, speciális női torna, diéta, teljes életmódváltás.

Ha az endometriózis lelki okain dolgoznál és terápiába jönnél, itt jelentkezz be:

Kapcsolat

Ölelés:

Viki, a Léleksimogató

Kérd az ingyenes blogértesítőket e témában!

Név*
E-mail*
E-mail még egyszer*
Az adatvédelmi feltételeket megismertem és elfogadom.*
Hozzájárulok, hogy e-mailben értések információk és ajánlatok érkezzenek.*
Az alábbi témák érdekelnek:*