Petesejtdonor? Készülj fel lélekben is!

Túl vagy számtalan beavatkozáson, kivizsgáláson, inszemen, stimuláción, lombikon, és mégsem sikerült kisbabát szülnöd. Már kipróbáltál minden lehetőséget, de mielőtt végképp feladnád, van még egy megoldás: ez a petesejtdonor segítette teherbe esés lehetősége. Mi történik benned, ha donor petesejt segítségével próbálsz teherbe esni? Más e petesejtdonor adományozásból szülővé válni?

Petesejtdonor – miért választod ezt az utat?

Lehet, hogy petefészek kimerülés az oka, de lehet, hogy már számtalan próbálkozáson vagytok túl, lényeg, nincs kisbabátok, viszont fut veled az idő kereke, és lassan túl a negyvenen már aggódsz is. Fiatalabb szülő akartál lenni, és ez tolódik. Nagyon szeretnétek családdá alakulni, de a természet megakadályozott eddig titeket ebben, s egyre kevesebb az esélye, hogy saját sejtes embrióból szülessen gyermeketek.  Ilyenkor merül fel lehetőségként, hogy petesejt adományozással, azaz petesejtdonor segítségével próbálkozzatok a célotok elérni.

Bár ez az eljárás sokkal fiatalabb, mint a sperma donor szolgáltatás, de a szomszédos csehországi klinikákon (Brno, Prága, Znojmo….) több mint 20 éve zajló folyamat. Ebből látszik, hogy nem egy kezdő eljárás, hanem számtalan tanulmány gazdagította azt a tapasztalatot, amivel segíteni tudnak a gondodon. Az örökbefogadás előtt sokan választják ma már ezt a lombikozási beavatkozást, ami bár biológiailag nem jelent ördöngös nagy kihívást, de lelkiekben egyáltalán nem mellékes hogyan vágtok bele.

Petesejtdonor segítségét kérni – hogyan jutottál el idáig?

Sok éve már, hogy hónapról hónapra felültök a lombikos lelket szaggató érzelmi hullámvasútra. Ha mélyebben megfigyelted magad, akkor már szinte előtted is meg van a mintázata.

Először a reménykedéssel és hatalmas tettvággyal szárnyaltok a lombikozást végző klinika és a különböző kivizsgálást végző intézmények között. Minden eredményre úgy vágysz, mint kisgyerek a Jézuska ajándékára karácsonykor. Ha elég elvetemült vagy, akkor autodidakta módon válsz biológussá. Olyan tudást halmozol fel, amivel a pillanat töredéke alatt kiszámítod, hogy egy-egy vérkép vagy enzim miről árulkodik. Az orvossal már külön szaknyelven vagy képes kommunikálni. Amilyen erővel nő a bölcsességed a lombik biológiai témájában, olyan mértékben erősödik a hited, hogy sikerrel jártok a következő stimulációval tuti, hogy összejön a vágyott terhesség.

Amilyen magasra röpített a lombikozás első szakasza, olyan mértékű mélybe lök a negatív terhességi teszt vagy a naptári pontossággal induló menstruációd. A kínok kínjával küzdesz, hogy lelked bánatát kifájjad. Zokogsz, ha még van kapcsolatod érzelmeiddel. Kisírt szemed opálos fénye árulkodik veszteséged óriási mértékéről.

Amikor  már a sokadik lombikfolyamatot csinálod végig a semmi eredményével, eljuthatsz egy teljesen kiürült, elfásult érzelem mentes világba. itt már semmi érzésed nincs, mert vagy eltoltad azokat vagy elfojtottad a legmélyebb rétegekbe. Monoton módon, robotpilóta üzemmódban hajtod végig a napokat és benne az összes kért vizsgálatot. Talán maradt erőd kutatni a megoldásért, de az is lehet, hogy mentálisan feladtad a küzdelmet, csak valami tompa vágy hajt: gyereket akarsz bármi áron!

A petesejtdonor választásához sokan jutnak el ilyen érzelmi beszűküléssel, teljesen elidegenedve minden lelki történéstől. Mintha valami új csillagot fedeznél fel az égen, úgy hajt a vágy, hogy sikerüljön. Ám mivel az érzelmi háztartásod már régen lefagyasztottad vagy mély gödörbe ástad, így ez a hajtottság inkább egyfajta belső tudat lesz, és kevésbé a kapcsolódás önmagadhoz, a legmélyebb énedhez.

Petesejtdonor lombikból szülővé válni

Vajon más-e az utad, ha donációból lesz gyermeketek? Milyen történések mentén fogsz kapcsolódni kisbabádhoz? Mire figyelj, hogy felkészülten fogadd a kicsi jövevényt családotokba?

Három mentális lépés van a petesejt donációból fogant terhességben:

  1. elfogadni, hogy nem saját petesejtből fogant az új élet
  2. elgyászolni a sok lelki sérülést hozó hiábavaló lombik kudarcot
  3. befogadni egy új családot, egy új családtagot (ez két külön dolog, két külön családrész!)

Petesejtdonor lombikból fogant terhesség 1. lépése: elfogadni, hogy nem saját petesejtből fogant az új élet

Mit is jelent lelki szinten elfogadni ezt az eseményt? Önmagad előtt TELJES VALÓDDAL bele kell állj ebbe a helyzetbe! Nem csak a saját tükörképeddel kell megküzdened, hanem az egész környezeteddel. Sokszor van olyan családtag, ismerős, barát, aki nem csak  idegenkedik a donáció gondolatától, hanem egyenesen megvet emiatt. Ki is jelentheti valamelyik szülő szereplő, hogy semmibe fogja venni, átnéz majd rajta, mert ez nem az ő vére lesz. Hiába kérleled, hiába tiltakozol, ha túl kőszívű az illető, akár egy egész életre szakadás élhet be a kapcsolatotokban. Neked pedig ezt el kell fogadnod, mert nem erőszakolhatod meg őt, hogy másítsa meg döntését. Ettől még lehet, hogy megenyhül a jövőben, de az is lehet, hogy egy-egy népesebb rendezvényen még meg is szégyenít téged, titeket. Kemény munka egy ilyen bántó helyzettel megküzdened, mégis, neked ezt el kell fogadnod.

Jöhet egy olyan gondolat, hogy akkor titokban tartod a kicsi gyermeked származási történetét. Nos, ezzel meg vele teszel rosszat, az ő életében leshet végzetes károkat okozni. Minden emberben ott a vágy, hogy tudja, ismerje egész lényének össze s apró rezdülését, minden egyes titkát. Sok ismeretünk és tudásunk van magunkról, de még több sejtelem burjánzik tudatunk mélyében. Ha már a kezdetektől titok lappang körül bennünket, akkor ez először kommunikáció akadályokat, majd kapcsolati távolságokat és családi  tabukat idéz. Azaz a legmélyebb vágyad., hogy gyermeked legyen, akivel mély érzelmi kapcsolódást tudsz majd megélni, és egyben e titokkal azonnal el is vágod magad ettől a lehetőségtől.

Ez így elég katasztrofális jövőkép tudom, de azt is el kell fogadnod, hogy a kamaszkori devianciák (drog, alkohol, függőség…)  számos esetben a családi és származási titkok talaján gyökerezik. Sajnos öngyilkosságig elhajthatja magát az a belső kétely, ami érzékeli, hogy valami nincs rendben velem, de senki nem ad támpontot, hogy mi is ez a dolog. Emiatt vallom, hogy nem lehet titok a petesejtdonor lombikból született élet. Lehet, hogy a kicsi jövevény sorsa családi érzelmi hullázásokat indít el, lehet, hogy kapcsolatokat szakít ketté, de ennek elfogadása fontosabb, mint egy élet eleve megnehezítése már a születéstől kezdve.

Petesejtdonor lombikból fogant terhesség 2. lépése: elgyászolni a sok lelki sérülést hozó hiábavaló lombik kudarcot

Mint feljebb írtam, úgy csináljátok sokszor végig a sok sok sikertelen lombikot, hogy az események mentén keletkező érzéseket lefojtjátok, félre rakjátok. Ennek következménye egyfajta kiégett üresség érzet, ill. egy teljes elmagányosodás.

Nos, elég nagy kihívás, de az elgyászolás azt jelenti, hogy minden érzést átdolgozunk, ami bekerült ebbe a hibernáló kamrába. Felolvasztjuk a lelki sérülések okozta fájdalmakat, a sikertelenség csalódásait, kudarcait. Találkozunk a végnélküli félelmeiddel, és a hiányok hozta bánattal. Elsiratjuk azt a gyermeket, aki a saját petesejtedből foganhatott volna. Lehet ez lesz életed első, és legnagyobb kudarca, így egészen új érzelmi megoldási módokat dolgozunk ki, és új erőforrásokat fedezel  fel közben. Ezt nevezzük poszttraumás növekedésnek. Azaz több leszel a kudarcaid, veszteségeid átdolgozása mentén, mint előtte, mert nem csak bölcsebb leszel, hanem önismeretedben is elég nagy mértékben gazdagodsz.

Ha ezt az érzelmi átdolgozás kimaradna a petesejtdonor lombikból fogant terhesség folyamatában, akkor pont ezt veszed el magadtól és leendő gyermekedtől, amire igazán szüksége van egy teljes értékű élethez és kapcsolathoz: érzelmi fókuszban gazdag belső élet, ami jelzi, hogy a saját utadat járod-e, és mindazt, amire az egészséges életedhez, kapcsolataidhoz szükséged van.

Petesejtdonor lombikból fogant terhesség 3. lépése:

Befogadni egy új családot

A petesejtdonor egy másik családból érkezik, s ennek sejtszinten őrzött történetét is őrzi. Ezt a sejtecskét már embrió formájában először fizikailag a testedbe fogadod be. Ezután jön az igazi kihívás: lelki, érzelmi szinten is megjelennek a történések. Teljesen normális ha szorongsz, vagy kételyek ébrednek benned: vajon jól döntöttél-e? Tudod-e majd szeretni? Fogsz-e valami kényelmetlent érezni? Leszel-e elutasító a jövőben? stb. Nos, megnyugtatlak, hogy ezek a szorongó gondolatok akkor is jöhetnek, ha saját sejtes terhességgel telnek napjaid, de a donáció esetében ezek hangsúlyosabbakká válhatnak.

Az fog segíteni, ha ezeket ki tudod mondani, ha ezekkel a kérésekkel lehet nyíltan és őszintén foglalkozni. Nyilván minden kérdésre nem fogsz választ kapni, de nem is az a cél, hogy pontos tudással felvértezve állj elő a petesejt élettörténetét illetően, és mindent tudj az adományozó családtörténetéről. Ez inkább egyfajta nyitottságot vár el: legyél képes befogadni egy másik, ismeretlen család lehetséges eseményeit, amikről lehet soha nem fogsz tudni konkrétat, de jelen lehet az életetekben. Ezért mondom, hogy be kell fogadni egy új családot, akik ajándékot adnak azzal, hogy egy sejtjüket örökbe adják számotokra. Ha ők nincsenek, akkor a te szülőséged sem ezen az úton érkezne meg.

Befogadni egy új családtagot

Emellett zajlik a kicsi baba, az új családtag befogadása is. Sokan csak a pozitív terhességi csíkig látnak előre, és azt képzelik, hogy terhesnek lenni csodás dolog. Igen, ez is igaz, de számos lélektani történés zajlik közben. A párkapcsolat átrendeződik, és kibontódik a szülőszerep. Ennek alapmintázatát a saját szülőktől hordozzuk magukban, így újra hangsúlyossá válnak a gyermekkori történések. Ha ezek sérüléssel jártak, vagy hiányokkal, akkor újra hangosabban megszólalnak. Befolyásolják a kisbabátokhoz való kapcsolódást is. Ő az új családtag mindenből részesül, ha nem is tudatosan, de sejtések, testi élmények mentén. Csodás világ nyílik ki mindannyiótokban, és ezeket a változásokat kell befogadni. Ha sok nehézség volt a te vagy párod életében, akkor ez az időszak sem lesz zökkenőmentes.

Semmi baj nincs ezzel! Sokan keresnek fel épp ilyenkor. Azt gondolták, hogy a terhesség a rózsaszín felhők közé repíti őket, és nem értik, miért aggódnak, min szoronganak. Ezek a baljóslatú érzelmek, kényelmetlen gondolatok még hangosabbak lehetnek, ha épp a donáció folyamatában vagytok, vagy már létrejött a petesejtdonor lombikból a terhesség. Ha túl nehéz neked vagy nektek, gyertek, és kérjetek már most segítséget! Én készen állok a nehézségeitek kísérésére, várlak tieteket  szeretettel!

 

Ölelés:
Gyetvai Viki, a Léleksimogató

LOMBIKOS támogató CSOPORT a Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/246496832462921/?ref=bookmarks
Gyere, várunk szeretettel Téged is!

 

Jelentkezz be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

10 + 4 =