Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)

Rendszertelen a menstruációs ciklusod?
Lehet, hogy el is maradt, egyáltalán nincs vérzésed, mert nem jött meg a menstruációd?
Pattanásos a bőröd, ami nem múlik el még akkor sem, ha rendszeresen ápolod, kezeled?
Zavarba ejtően szőrösebb egy-egy testrészed, mint a párodnak?
Hajhullással, kopaszodással küzdesz?
Évek óta súlygyarapodást tapasztalsz, ami nem reagál diétákra?

Lehet, hogy ezek a PCOS tünetei!

Ez egy igen gyakori, már fiatalkorban jelentkező hormonális problémákon alapuló női betegség. Nevében is benne van, hogy ez a petefészek betegsége, de ennél jóval összetettebb, több szervet érint, mint gondolnád. Ha csak az esztétikai tüneteket soroljuk, még nem állapítható meg a policisztás ovárium szindróma. ahhoz, hogy ez 100%-ban igazolva legyen, egy komplett belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálatnak kell megtörténnie.

PCOS kivizsgálása

Elsősorban vérvételre kell menned. Itt vizsgálják a hormonszintjeidet. Ha túl magas a férfi hormonok (androgén túlsúly) és az ösztrogének száma, akkor már nagyobb a gyanú a PCO szindrómára. Ezzel együtt az inzulintermelésed is górcső alá kerül, mert a legtöbb esetekben ez sem működik megfelelően, így az inzulinrezisztencia is egy tünet. Mivel a betegség miatt a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli, így cukorbetegség alakulhat ki. Ha a menstruációd egyre hosszabb ideje szünetel, és nem jön meg a havi vérzésed, akkor az ösztrogénszint is a csillagos egekben lehet. Ennek az a veszélye, hogy később emlő- ill. méhrák alakulhat ki. A PCOS betegség következménye a meddőség, ami miatt nem jön össze a baba.
Ahhoz hogy teléjes képet kapjanak az orvosok, ultrahang vizsgálat is készül, amiben jól átható, ahogy a petefészekben az elcisztásodott tüszők panganak.

PCOS elnevezése

Nevét a petefészek elváltozásáról kapta, amin egy vastag kéreggel vonódik be. Ahogy ez körül öleli a petefészket,  megakadályozza, hogy a peték kilökődjenek hónapról hónapra a petefészekből. Mivel a ki nem lökődött peték a petefészekben panganak, így egyrészt nem történik meg a tüszőrepedés, másrészt ezek a meg nem repedt tüszők elcisztásodnak. Ezek a ciszták hónapról hónapra szaporodnak a petefészekben, amik idővel akár fájdalmassá tehetik a szexuális életet, és alhasi tüneteket is okozhatnak. A betegség ezekről a cisztákról kapta a nevét: policisztás petefészek szindórma.

PCOS kezelése

A policisztás ovárium szindrómának nincs egyetlen lépésből álló megoldása. 4 pilléren alapuló életmódváltás hozhatja meg a változást: rendszeres menstruáció, hajhullás helyett hajnövekedés, szőrösödés csökkenése, termékenység, terhesség, és kisbaba megszületése.

A 4 pillér:

 1. Speciális PCOS diéta
  Ezt kifejezetten dietetikusok állítják össze. Minden PCOS nőnek egyéni étrendre és saját állapotához mérten beállított energia- ill. szénhidrátszintű táplálkozásra van szüksége, ahhoz, hogy a gyógyulási folyamat beinduljon. Tehát, ha te érintett vagy, akkor ne a szomszédlánytól kérj tanácsot, hanem csak is erre specializálódott szakembertől!
 2. Gyógyszerek
  Ezekkel állítható helyre a hormonális működés, valamint az inzulinműködésének szabályozása. Szintén fontosak az egyedi paraméterek. Ami jó neked, az nem biztos, hogy megfelelő a barátnődnek is. Soha ne szedd a valakinek a javaslatára a valamit! Sokkal nagyobb bajba kerülhetsz, ne próbálkozz feleslegesen, egészségedet kockáztatva!
 3. Rendszeres mozgás
  Egyrészt a túlsúly leadása miatt kell figyelni arra, másrészt az inzulinműködésed és szénhidrát-anyagcsere működésének a stabilizálása miatt fontos, hogy minimum heti szinten 4-5 alkalommal mozogj. Tudom, ez nagyon nehéz, ha eddig szinte alig tettér a testedért, ám bő 4-5 hónap és a tested fittebb lesz, mint újkorában!
 4. LELKI pillér
  Ami a legfontosabb, hogy az előző három pontot is meghatározza, hogy milyen pszichés állapotban vagy. Nem csak ebben a betegségben fontos, hogy megvizsgáld a PCOS lelki okait. Mik is azok?

PCOS lelki okai

A policisztás petefészek szindrómával küzdő nőkre jellemző, hogy valamilyen veszteséget éltek át korábban, aminek a gyászmunkája elvégezetlenül lappang lelkükben. Minden veszteség egyfajta kishalál. El kell engednünk valamit, ami nagyon fontos volt a számunkra. Ez fájdalommal, nehéz érzésekkel jár. Lehet úgy dönteni, hogy ezzel nem néz szembe az, aki épp elveszített valakit vagy valamit, ami fontos volt a számára. Ám sokkal egészségvédőbb és közelebb visz a gyógyuláshoz, ha elhiszed: minden betegségnek van egy lelki oldala, ami az érzelmeidben, a pszichédben ott gubbaszt, és arra vár, hogy megold. Épp azért betegedett meg a tested, mert ezt a találkozást az érzéseiddel kihagytad. Nem engedted meg magadnak, hogy átéld a PCOS mögött a veszteség fájdalmát. Tudom, hogy nem könnyű szembe kerülni a múlt démonaival, találkozni a gyásszal és annak érzéseivel! A te döntésed, hogy meggyógyulni szeretnél, vagy vegetálni, én itt vagyok, és segítek, hogy változz, és épülj, sőt szépülj!