fbpx

Két véglet között mozog, ha egy nő rájön: TERHES VAGYOK! Az anyává válás lelki folyamatait nagyban befolyásolja, hogy e tudástól a rózsaszín felhők közé repül alig 1 mp alatt, vagy a pokolba kívánja a spermadonort testestül-lelkestül.

Élveztem egy kismama társaságát és olyat tapasztaltam, amit eddig csak szakkönyvekben olvastam. Írásom arról szól, hogy

AZ ANYÁVÁ VÁLÁS MÁR TERHESEN KEZDŐDIK

Szombaton buliba mentem, és csodára leltem: LÁTTAM ÉS ÉREZTEM KÖZELRŐL, HOGYAN VÁLTOZIK egy NŐ LELKE, ÉLETHEZ VALÓ hozzáállása bő 4 hónapnyi terhesség alatt.

Amolyan hedonista pókerestre indultam. Minden évben már vagy negyedik éve (de lehet, hogy öt) 1-2-szer összejön egy csapat ember, és alkoholt nem mérve, rágcsálni valót nem nézve, hanem zabálva, átpókerezi az estét, akár a hajnalt is megvárva, hogy vajon ki viszi el az összes zsetonnal járó képzeletbeli milliókat.

A helyszín szinte mindig ugyanaz. A már említett kedves fiatal hölgy biztosítja a helyszínt, a pókerkellékeket, és a poharakat, plusz “némi” alkoholt tartalmazó italt és rágcsát. Természetesen mindenki szívén viseli az est jellegét, így hozzájárul további italokkal és ennivalókkal.

Hatalmas csaták, nagy beszélgetések, elmélkedések, rengeteg röhögés és baráti összekacsintás kíséri ezeket a hajnalig tartó összejövéseket. Számomra különösen fontosak ezek a pillanatok, nagyon szeretem ezeket az embereket, és élvezem minden velük töltött pillanatomat.

Igen ám, de most szombatra valami megváltozott. A helyszín ugyanaz volt, az italok mennyisége is maradt a maxi szinten, a rágcsák ugyanúgy sorakoztak az asztalon végig, ám a vendéglátó hölgy már gömbölyödő pocakkal várt minket.

Furcsa volt elsőre, hogy nincs asztalon a szokott pókercucc, helyette virágos terítő díszelgett. A levegőben mennyei illatok szálltak, amiről kiderült, hogy fő a vacsora. VACSORA? Nahát!?!? – esett le az állam.

A lényeg, hogy a pókert, az ital mámorát, a totál kontrollmentességet feledésbe merítette az a szándék, hogy a házi gazda hölgy vendégül lásson minket, etessen minket. Édesen-helyesen tolta belénk a töltött káposztát mentegetőzve, hogy azért ez nem az ő műve, mert az anyukáját kérte, hogy pakolja bödönbe a káposztás katyvaszt, ám ő vállalta az etetést-itatást. S a lényeg valahol ebben az apró részletben van. Azzal, hogy pocakjában egy élet bontakozik ki, a hölgy lelkében egy anya kezd felszínre bukkanni.

AZ ANYASÁG MISZTÉRIUMA

Az anyaság egy komplex identitásfelvétel. Minden megváltozik, különösképpen az első gyermek érkezése rázza meg az alapokat. Ebben a szakaszban felszínre kerül minden, ami eddig a nő éltére hatással volt: találkozik az anyjával újra azon a szinten, ahogy őt kisbabaként megtapasztalta, újra átéli tudattalanul a saját csecsemőkorát, és egyben kialakul a saját mentalitása önmaga anyaságához.

Nagyon intenzív időszak ez, amiben egy hatalmas főpróba köré rendeződik az élet: a nő hogyan tud belépni az anyja cipőjébe? Az, hogy miként képes találkozni az anyaság misztériumával, már a terhesség alatt megmutatkozik. Fontos állomás ez, amiben a nő teljesen alámerül a NŐI VILÁGBA: magába szívja mindazt, ami az évmilliók alatt A NŐ fogalmát alakította. Süt, főz, varr, köt, alkot, mindenféle aprólékos tevékenységbe belemerül, rendezget, tervezget, alakít, amit ha mi magunk is átérzünk, akkor egyfajta

fészekmelegséget hoz a lelkünkbe

Szombaton is így jártunk. Meg volt a nevetés, a történetmesélés, a poharak összekoccanása, de maradt egyfajta finom tapintat, amibe nem fért bele a pókeres őrület. Elmaradt, ami hozott egyfajta furcsa hiányt, de helyette jött egy puha odafordulás felénk, egy kedves gesztus a kismamától: egyetek-igyatok, lássam-érezzem, hogy jó itt nektek, mert örülök Nektek ugyanúgy, mint eddig, de annál most több történik, és ez többet is hív belőlem felszínre, valami mást szeretnék adni magamból.

Nekem nagyon jól esett és nagyon hálás vagyok érte, mert láttam, megéltem egy olyan pillanatot, amiről annyiféle tudásom volt eddig, de nem tapasztaltam meg ennyire tapinthatóan. KÖSZÖNÖM!

Kíváncsi vagy, hogy mit hoz még életedbe az anyaság?
Szeretnéd tudni, hogy a párkapcsolatod hogyan fog átalakulni?
3 év múlva válni szeretnél vagy 50 év múlva aranylakodalmat ülni?