Biztos ismered azt az érzést, amikor állsz életed egy pontján, és nem tudod, hogyan tovább. Mennél és maradnál is, de nincs meg “merre”, és nincs meg a “hogyan”-ja sem. Hiányoznak a válaszok, sőt lehet, hogy még a jó kérdések is.

Ne csüggedj!

Amikor minden nagyon összezavarodik körülötted, akkor könnyen lesz benned is káosz, érzelmi zűrzavar, akár komoly szorongás, depresszió, kiégés (burn out)…. stb. Ilyenkor első lépésként adj időt magadnak, és figyeld az érzéseidet!
Lehet, hogy kezdetben hátra tekintesz, és a múltadat vizsgálod, hiszen minden ami volt, már mögötted van. De tudd, nem tudsz visszalépni, csupán hátratekinteni, és biztosra vezsem, hogy találsz ott rossz emlékeket és érzéseket: megtörtséget, magányosságot, szomorúságot, félelmet, és persze nagyon sok pozitívat is: örömöt, felszabadultságot, lelkesedést… stb.
Lehet, hogy a jövő önt beléd reményteli, bizakodó és szárnyaló érzéseket.
Ám az útkereséshez, sőt a saját utad megtalálásához a legfontosabb, hogy találd meg magad “AZ ITT ÉS MOST”-ban!
Hogyan?
Minden pillanatban, amikor úgy érzed, valami fontos történik veled (mindegy, hogy pozitív vagy negatív), akkor csendesítsed le magad, és találkozz a jelen érzésével. Ehhez pár ötlet:
  1. Kerülj relaxált állapotba: hasi légzéssel extra lassan lélegezz legalább négyszer jó mélyeket! Azonnal érezni fogod, ahogy a szíved dobog, ahogy a fejedben a vér áramlik, ahogy megváltoznak az érzékszerveid működése (ha sokad gyakorold ezt, szinte azonnal meditációs állapotba kerülsz).
  2. Ha van rá lehetőséged, hunyd be a szemeidet közben!
  3. Tanulj be jó előre egy számodra megnyugtató mondatot! Ne túl hosszút, mert felfokozott érzelmi állapotban, nehéz lehet felidézni a tanultakat. Példaként:
·         Lecsendesítem magam, hogy találkozzak az érzéseimmel.
·         Megnyugszom, hogy tudjak gondolkodni.
·         Elpihenek, hogy józanabbul lássam saját magamat.
·         Stb …
  1. Ismételd a légzést és mormold magadban a mondatodat, addig, amíg megnyugszol.
  2. Ha ez sikerült, akkor kezd el „szondázni” magad. Gyűjtsd a gondolataidat, keresd az érzéseid!
  3. Ha ezeket megtaláltad, jegyzeteld le, hogy bármikor magadra tudj nézni, mielőtt a döntéseidet meghozod!
Eleinte lehet, hogy egész nehéz dolgod lesz. A mai kor embereannyira rohan, kapkod, oly mérhetetlen időzavarbanvan, hogy alig jut idő a legfontosabbra, saját magára! Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor kezdetben még az érzéseket is alig találod majd meg, vagy lehet, hogy érzel valamit, de nehéz lesz nevet adnod neki. NEM BAJ!Így van ez rendjén! Hiszen a legmélyebb kút ásása is egyetlen lapátoló mozdulattal kezdődik!
A lényeg, hogy ezzel az apró relaxációs-meditációs technikával, ami alig kér 5-10 percet tőled, MEGÉRKEZTÉL a jelenbe, az ITT és MOST-ba!
… és innen már tudni fogod, HOGYAN és MERRE lépj tovább utadon!