fbpx

A Berlini Fal benned van?

1961. augusztus 13-án egyetlen éjszaka alatt választottak ketté nyugat és kelet Berlint. Először a szöges drótból készült kerítést húzták fel majd elkészült a betonfal is. Ez 1989. november 9-én omlott le.

Egy országot választottak így szét, egy várost, benne családokat, barátokat, szülőket… Óriási volt a döbbenet, a józan ésszel alig felfogható, ami akkoron megtörtént. Egyetlen éjszaka társadalmi trauma ért számtalan embert, akikben ez hosszú időn át mélyült, és hosszú időn keresztülő sebeket ejtett.

Biztos kíváncsi vagy, hogyan kerül a Berlini Fal a meddőség “közelébe”!

Falak benned is vannak!

Sok időn át vagyunk kiszolgáltatottak környezetünk számára. Amíg gyermekek vagyunk, addig rá vagyunk utalva szüleinkre, nevelőinkre: tőlük függ, hogy mikor-mit eszünk, mikor-mit csinálunk… Tőlük tudjuk meg, hogy mi a jó és mi a rossz. Ő általuk kezdünk eligazodni az életünket illetően, és persze önmagunkat illetően is.

Van olyan, hogy ezek az események kellemetlenek számunkra. Azért, hogy ezek, ne fájjanak, védekezni kezdünk: falakat építünk lelkünk köré, hogy ne fájjon annyira, hogy ne sérüljünk tovább.

Igen ám, de ahogy telik az idő, úgy kezd ez a fal vastagodni, megerősödni. A Berlini fal is először csak szögesdrót volt, majd átépült betonfallá.

Benned is ezek a védekezést adó falak, lassan megkeményednek, egészen addig, amíg lassan elzárnak dolgokat. Már nem csak azt, amitől félned kellene, lassan minden történés lepattan rólad. Nem maradnak a valósággal kapcsolatos érzéseid. Csinálod, amit kell, de nem éled az életed. Nem leszel benne. Csak egy robot lesz belőled, aki automatán végzi a napi rutint. Nem maradsz kapcsolatban önmagaddal (pont úgy, ahogy német családok és barátok vesztették el egymással a kapcsolatot!). Elfelejtesz lassan kommunikálni a vágyaiddal, a történéseiddel.

Elfelejted magadtól megkérdezni:
Hogy vagyok? Mit is szeretnék valójában?

Pedig sokszor nem azt, ami éppen körülvesz, amire éppen gondolsz!

Tudom,
most gyereket szeretnél,
és családot,
és babaillatot,
és ölelést,
és fürdetést,
és sírást,
és nevetést,
és pelenkát,
és kiságyat,
és kispaplant,
és téged irigylő pocakosodó kismamákat….

De biztos van még valami, ami Benned van, hiszen nem jön össze a baba, meddőséggel küzdesz!

És ez egy üzenet önmagadtól önmagadnak! Mert nem csak a kérdés van benned: “Miért nem sikerül teherbe esnem?”, hanem a válasz is.

Lehet, hogy a meddőséged is egy fal?

Egy olyan nagy, és erős, mint a Berlini Fal volt? Ha így lenne, akkor tudd: a szöges drótot Berlin nyugati és keleti oldala között egyetlen éjjel alatt húzták fel, ám elbontása ennél hosszabb időt és sok -sok munkát kért. Nem a sittek elszállítása volt nehéz, hanem az emberek lelkének, és annak amit ez a fal okozott, az érzelmi fájdalmaknak a begyógyítása tart még ma is.

A meddőséget elindító történések lehet, hogy csak egy pillanatig zajlottak életedben, de még ma is hatnak rád. Mikor kezded a bontását?

Tetszett? Olvass rendszeresen! Iratkozz fel, és minden cikkről értesítést küldök neked!