Endometriózis és relaxáció

Ha ez a betegséged, akkor tudod, hogy milyen menstruáció idején fájdalmas hassal, és görcsölő altesttel összegörnyedve gubbasztani. Borzalmasak ezek a napok, hiszen sokszor munkaképtelenné válsz. Ez kellemetlen a munkahelyeden, és zavarba ejtő lehet, hiszen minden hónapban kuncsorognod kell, nézzék el neked mindazt, amit az endometriózis miatt kell átélned.

Ha “szerencsés” vagy (már amennyire az lehetsz ezzel a betegséggel), akkor otthonodban, a saját ágyadban töltöd a kínzó fájdalmakkal teli napokat. Sokan ilyenkor levélszám szedik a fájdalomcsillapítókat. Ennek az a veszélye, hogy a megfelelő hatáshoz idővel emelni kell a gyógyszer mennyiségét, ettől pedig különböző egyéb testi problémák üthetik fel a fejüket.

Nagyon fontos, hogy tudd, vannak az endometriózisnak alternatív gyógymódjai is, amik mellett számtalan olyan módszert alkalmazhatsz, melyek szelíden segítenek rajtad, és nem rombolnak tovább semmit a testedben. Ilyen lehetőség, hogy sikerül ellazítanod tested, mikor a fájdalommal küzdesz.

Relaxálj, ha fáj a hasad!

Mivel a fájdalmas menstruációs napok roppantul megterhelőek, és kínzóak, így ne azon a napon kezdd ezt a módszert tanulni! Csak fogadd meg, hogy ma elkezded a relaxáció tanulását, és ezzel elérheted, hogy mire a ciklusod újra beindul, már némi gyakorlatot szerzel a használatában.

Relaxáció lépései

  1. Először is helyezkedj el úgy, ahogy éppen jó a testednek. Teljesen mindegy, milyen pozíciót veszel fel! Nem az a lényeg, hogy a “Budha-pózba” vágd magad. A saját tested vezessen, az lesz a legjobb neked.
  2. Hunyd be a szemed. Belső gondolataiddal vezérelve, pásztázd végig a tested fejed búbjától a lábad ujja hegyéig. Csak engedd magadnak, hogy minden testrészedet egy pillanatig megérzékeled. Akár képzeletedben egy füves réten is pihenhetsz, csak engedd, hogy önmagadnak megformáld azt, ami jó neked!
  3. Ha végig mentél önmagadon, akkor keresd meg azt a testrészed, ami fájni szokott menstruáció idején. Ez nem mindenkinél esik ugyanoda. Mindenkinek más görcsöl és nyilall. Teljesen normális, ha nem csak a méhed körül érzel fájdalmat, hanem görcsöl a hüvely környéke, gátizom, szeméremajkak… stb. testrészeid is.
  4. Most kezdd el az önmegfigyelés mélyebb szintjét, és határozd meg, milyen lenne a fájdalom színe, illata, formája, súlya, tapintása, hője? Vajon van-e mozgása, lüktetése?
  5. Állítsd be a képzeletedbe azt a képet, amilyen akkor lenne ez a testrészed, ha jól lenne, jól működne és nem fájna. Lásd a belső képzeletedben, hogy milyen lenne a csendesedne ez a fájdalom! Ahhoz, hogy ez még jobban létrejöjjön, ezt a jó állapotot is határozd meg: színét, formáját, illatát, tapintását, hőjét, felületét, súlyát…
  6. Időzz ezzel a képpel és töltődj fel ebből az állapotból, meríts erőt belőle, engedd, hogy megpihenj egy kicsit.
  7. Most figyeld magad kicsit tudatosabban! Milyen érzés van ott ahol fájni szokott? Jobb, kellemesebb, könnyedebb? Vagy esetleg rosszabb, kellemetlenebb? Ne csüggedj!
  8. Kérdezd meg a testedtől, ami fájni szokott, minek örülne, mi lenne az, ami segítene neki? Talán valamilyen képzeletbeli gyógykenőcs? Vagy egy érintés? Valamilyen mozgás, vagy ellenkezőleg? Hagyd szabadon a fantáziád, hadd jöjjön felszínre a kreatív erőforrásod!
  9. Gyakorold mindezt rendszeresen, naponta minimum egyszer, hogy amikor épp szenvedsz, és menstruációs görcsökkel küzdesz, akkor legyen a kezedben ez a segítő eszköz, ez a relaxáció!