Sokszor jön hozzám hölgy segítségért. Miután a problémáját elmondja, megjelölünk egy célt, amiért terápiába járni szeretne. A problémák egy része nőgyógyászati betegségek (ciszta, mióma, polip, krónikus folyás, endometriózis, PCOS, meddőség, daganatos megbetegedések…. stb.), más része kapcsolati, vagy viselkedésbeli zavar, szexuális probléma esetleg teljes káosz, lelki zűrzavar. Nyilván cél e problémák okainak feltárása, illetve azok megoldása.
Ahogy hétről hétre haladunk, egyre tisztábban látjuk mindketten, hogy milyen dolgok, traumák, múltbeli események és emlékek kerülnek felszínre.

Megdöbbentő, de nagyon gyakran jelennek meg gyerekkori traumák, szexuális molesztálás, zaklatás, erőszakos cselekedetek jelenetei.
Mivel ezt nagyon nehéz feldolgozni, így szép lassan a lelki sérülések testi formát öltenek, viselkedésbeli zavarokat okoznak.
Freud a hipnózissal kezdte feltérképezni páciensei lelki világát. Rettenetes következményre jutott. Ahogy haladt előre eleinte hipnózissal, majd a szabad asszociációs beszélgetős technikával, úgy tárult fel előtte az ember sérülékenysége, és gonoszsága. A legtöbb női betegével gyermekkorában valamilyen szexuális visszaélés történt. 

Mit tett Freud? Cikkezte a kutatása eredményeit. Mit tett az akkori társadalom? Fejét a homokba dugta, Freudot megkövezte, aki hogy ne veszítse el hitelességét, visszavonta nézeteit – SAJNOS!
Mert mi van ma a történések hátterében? Részben mindaz, amit a lélek legnagyobb úttörője eleinte nyilatkozott (majd’ 100 éve). Persze egyéb történések is megjelennek, de nagyon sokszor kerül felszínre gyermekkori trauma. Akkoron is, ma is, rengeteg gyermekkel történik visszaélés például szexuálisan. És ez nem múlik el, mint egy nátha. Nem erősíti az ember immunrendszerét, sőt, végtelen nagy károkat okoz az események után akár 10-20-30 évvel is!

DE! Van megoldás, és van lehetőség az események a történek feldolgozására!
Mi kell ehhez? Egy olyan segítő szakember, aki ebben a nehéz érzelmekkel terhelt időszakban végig kíséri kliensét a tarumafeldolgozás állomásain, és aki elismeri és nyíltan vallja, hogy:

  1. Soha sem a gyermek volt a hibás!
  2. A gyermek soha sem bűnös egy ilyen helyzetben, ő az áldozat!
  3. A gyermek egy totál kiszolgáltatott, bizalmi helyzetben került szexuális helyzetbe, ami számára még értelmezhetetlen!
  4. Soha sem a gyermek a felelős a történtekért!
  5. Soha sem a gyermek tehet arról, hogy egy felnőtt szexuális tárgynak tekintette!
  6. KIZÁRÓLAG A FELNŐTT TEHETŐ FELELŐSSÉ minden olyan eseményért, amiben a gyermek sérül!
  7. A FELNŐTT A BŰNÖS, tehát neki kell bűnhődnie!

Freud a hipnózistól is elfordult.  A pszichológiának hosszú évtizedeket kellett várnia, hogy  méltó helyre tegye a transzállapotokkal való segítést. Ennek eredménye, hogy ma már nem csak a hipnózis jelent megoldást a sérülések gyógyítására, a traumák feldolgozására.
Kiváló eredménnyel lehet feldolgozni a múlt terheit imaginációval, meditációval, relaxációs technikákkal, hipnotikus elemekkel.

De ami még ezen túlmenően sokkal fontosabb: ha úgy érzi bárki a feldolgozás időszakában, hogy segítője “mintha” nem mellette állna, “mintha” nem ővele, a taruma túlélőjével empatizálna, akkor AZONNAL ÁLLJON FEL a székből, és keressen más szakembert!
Minden egyes rossz vagy elrontott segítség egy újabb traumát hoz, ami még messzebb sodorja az áldozat szerepbe kényszerített személyt – ergo még egy nagyobb csomagot kell feldolgoznia élete folyamán!