fbpx

Sokszor aggódnak értem klienseim.

Féltenek, hogyan bírom ki én a terápiát. Meg is kérdik, hogy nem roppanok bele?

Eleinte csodálkoznak, hiszen életükből olyan dolgokat mesélnek el, és olyan eseményeket dolgozunk fel, melyek nagyon nyomasztóak, kellemetlenek:

 • erőszak, elhanyagolás, bántás
 • molesztálás
 • tetteleges vagy verbális agresszió
 • szexuális abúzus
 • bántalmazó társ…

A helyzetet nehezíti, hogy sokszor családtag az elkövető, és ettől a legmélyebb bizalom sérül bennük. Tovább nehezíti a történteket, hogy a múltbéli emlékek a jelenben endometriózist, meddőséget okoznak, nehezítik a bizalmon alapuló párkapcsolat és szexualitás megélését.
Ilyen esetben a meddőség lelki okai mögött, a párkapcsolati és szexproblémák mélyén meghúzódó trauma feldolgozása a cél. Ez nem könnyű, hosszadalmas feladat!

Ha Te is, aki épp olvasol, aggódsz azon, hogyan lehet ennyi borzalmat elviselni, akkor figylej!

Íme 5 pont, amiből kiderül, hogyan bírom ki a terápiát Veled!

 1. Nem roppanok bele!
  Tudom, hogy az a lelki szemetesláda a Tiéd! Én nem tudom helyetted kiüríteni, de segítek benne, hogy neked sikerüljön. Szelektálni fogunk benne! Ami újrahasznosítható, azt értékként kezeljük, és erőforrás lesz belőle. Ami az enyészeté, azt pedig eltemetjük, megadva neki a búcsúzás tiszteletét.
 2. Erős vagyok!
  Olyan, mint egy anyaoroszlán. Védelek, ha kell, és megtanítalak, te hogyan tedd ezt egyedül. Ha úgy érzem, kiengedlek a szavannádba, hogy urald a terepedet. Ha szükséges, ápollak, és vigasztallak. Egszerűen támogatlak, hogy minél önállóbb és erősebb legyél!
 3. Ápolom lelkem és testem.
  Miközben mesélsz én is átélem veled a borzalmakat. Sokszor reálisabban vagyok jelen, azaz ahol te lefagysz és átéled a bénultságot, kiszolgáltatottságot, én már haragot és dühöt is érzek. Ez jó, mert az agresszió az az erőforrás, amiből táplálkozik az önvédelmünk. Egész addig hordozom magamban a veled kapcsolatos érzéseket, amíg te magad összetudod kötni az életed eseményeit azokkal az érzésekkel, melyeket nyugodtan átélhetsz. Ez sokszor nekem is megterhelő, de figyelve magam és tudva a benned rejlő történésekről, ismerem azokat az erőket, melyekkel felvértezve elbírom neked addig, amikortól már te is meg tudod élni őket.
 4. Tanulok.
  Részben egyfolytában képzem magam, hogy egyre alaposabb, ügyesebb, összetettebb segítő legyek. Másrészt minden egyes emberben van egyfajta tanítás. Benned is! Egy olyan értéke, ami csak benned van meg. Ahogy erre rálátunk, ezt én is kincsként viszem tovább. lehet, hogy ez egy mondat, egy vicces megjegyzés, egy mozdulat, bármi, amiben te több vagy mindenkinél! Ez egy kincs, amiért hálás vagyok én is neked!
 5. Segítséget kérek.
  Vannak olyan történések az életekben, amiket meghallgatok, amik ép ésszel alig felfoghatok és nehezen bírhatók el. Ilyenkor szupervíziót kérek tapasztalt, idősebb kollégától. Vele átbeszélem az egész történetet, megkeresem, hogy én miért érintődöm ennyire. Amint erre rálátok, újra megerősödöm, és ebből feltöltődöm.

Látod, nem bonyolult dolgok ezek!

Én kibírom a terápiát, és tudom, hogy Te is!

Csak tedd meg az első lépést, hogy jobban legyél, hogy örömtelibb életet éljél!
Gyere, és én segítek Neked!

Bátran írj hozzászólásban, ha neked egyéb tapasztalatod is van, de ne hallgasd el véleményed, meglátásod se, hadd tanuljunk Tőled is!