Amikor valaki hozzám fordul tanácsért és segítségért, hogy meddőségének lelki okait felkutassuk, még fogalmam sincs, hogy mit fogunk a meddősége mögött a lelkében találni.

Az első találkozások arról szólnak, hogy megismerjelek. Hogy “lássalak”, ne csak halljalak Téged. Ehhez szükségem van, hogy visszatekintsünk arra, ami veled történt. Kapaszkodj a széked karfájába, mert elárulom, hogy még a nagyszüleid története is meghatározhatja az anyaságodhoz való viszonyodat, és még ott a messzi múltban is lehet találni válaszokat a kérdésedre: “Miért nem jön a baba?”.

Tehát beszélgetünk, és megpróbáljuk egész életedet egy igazgyöngyökből álló láncszerű folyamatként felfűzni, egy egységes stabil folyamatot eredményezve ezzel.

Tudod, hogy “készül” az igazgyöngy?

A kagyló belső élő részébe egy apró piszok, élősködő, szennyeződő anyag kerül, amire rázárul a kagyló héja.A kagyló, hogy magát a fertőzéstől megvédje, az immunrendszere segítségével gyöngyház rétegekkel kezdi bevonni a “piszkot”.  Az idő teltével egyre vastagodik ez a réteg, míg végül gyönggyé formálódik, ezt nyerik ki a kagylókból, és ebből készülnek a csodálatos ékszerek.

Mi történik veled, ha nemi erőszak vagy gyermekkori bántalmazás, szexuális molesztálás áldozata vagy?

A lelked mélyén ez az esemény ott lapul megbújva, ám nem tud igazgyönggyé formálódni, mert a bántalmazás miatt, egy bonyolult érzelmi folyamaton keresztül többnyire magadat hibáztatod.

Egyrészt nyomaszt a szégyen, a bűntudat, a riasztó emlékek sorozata, amiktől nem tudsz megszabadulni. Ha emlékszel az eseményre, akkor lehet, hogy napközben békésen utazol egy buszon, és egyszer csak váratlanul emlékezni kezdesz, mintha egy mozit néznél 3D-ben. Igen ám, de közben átéled az eseményt pont úgy, mintha épp ott a jelenben újra megtörténne a borzalom. Lehet, hogy álmaidban törnek felszínre ezek a taszító pillanatok.

Ha nincs emléked erről a történetről, akkor sokkal alattomosabban bánik el veled a múltad.

Annak idején, amikor szexuálisan bántalmaztak, egyrészt kiszolgáltatott helyzetbe kerültél, másrészt az önvédelmed felmondta a szolgálatot. Ennek mentén 2 dolog lesz társad az életedben: nem fogsz bízni, félni fogsz az emberektől, másrészt gyengének fogod magad érezni.

Ha gyermekkorodban történtek ilyen dolgok veled tovább bonyolódik a helyzet.

A gyerek ugyebár kicsi. Ki van szolgáltatva a nagyvilág dolgainak, benne a felnőtteknek. Tudja, ha nem is tudatosan, hogy egyedül életképtelen. Mivel a nemi erőszakot és bántalmazást többnyire családtag követi el, olyan ember sokszor, akit mindenki tisztel, megbecsül és felnéznek rá, így a gyerek ebben a történésben egy nehéz érzelmi helyzetbe kerül: saját magát kezdi okolni a tettekért. A másikat kénytelen jónak gondolni, hiszen mindenki ezt állítja róla. Ráadásul ő a nagy, a gyerek a kicsi. Ha a gyermek a valóságot érezné meg, azaz, azt, hogy őt bántották, elárulták, megsértették, felhasználták, teljesen összeroppanna a történtektől. Így egyetlen útja marad a tovább élésnek: az erőszak következményét, amiről a gyerek egész kicsi korától tudja, hogy ez bűn, és nem normális, tehát a bántalmazás mocskát, a piszkot elteszi lelke legmélyére, és hurcolni kezdi. Csakhogy mivel gyerek, így nincsenek még készen azok a lelki immunitást működésbe hozó védő mozzanatok, melyek benne ezt az élősködő, mocskot elkezdenék levédeni, azaz nem tud igazgyönggyé formálódni. Hurcolja akár éveken, sőt évtizedeken át a terhét, míg végül akár lelkileg is belerokkan abba, hogy saját magát gondolja rossznak, bűnösnek, a másikat jónak.

Sokszor a meddőség lelki okainak hátterében is ott vannak azok az események, korábbi emlékek, melyek ezt a “bűnös vagyok”, “mocskos vagyok” érzést eredményezik.

Mit csinálunk meddőség lelki okainak terápiája közben a molesztálás, nemi erőszak, abúzus emlékével?

Miközben feldolgozzuk, azt ami történt akkoron, egyrészt munkánk gyümölcse által a bántalmazott megtanulja az önvédelmet, és megkeresi saját ki nem ölhető belső erőforrásait, másrészt a bizalmat is helyre állítjuk.

Ez utóbbi az első állomása a meddőség lelki okainak terápiájakor, ha bántalmazott vagy. A bizalom nem létezik benned. Lehet, hogy azt gondolod, ott van, de minden ilyen munkám által kiderül, hogy a lelki intimitást újra kell tanulni. A legmélyebb kötődések sérültek benned, ha abúzus áldozata vagy. Hiszen magadban hurcolod évek óta, azaz senki nem volt, akinek ezt el tudtam volna mondani! Se anyunak, se apunak, se mamának…. se senkinek. Tehát nincs már benned az a mozzanat, hogy “a másikba kapaszkodhatok, megbízhatok, ő jó, és engem megvéd minden bántástól”.

Ezt tanulod elsőnek terápia közben, s ahogy haladunk tovább a feldolgozásban, szép lassan életed legnagyobb mocskát te magad kezded gyógyítani. Lelki immunrendszered megerősödése által, beindulnak azok a folyamatok, melyek védő réteget tudnak termelni. Munkánk gyümölcse, egy hatalmas, óriási értéket képviselő képzeletbeli igazgyöngy, ami a te ékességed lesz ezentúl, és nem egy mocsok, egy piszok a lelked mélyének bugyraiba zárva!

Hogy mennyi idő ez?

Sok. Az egyik legnehezebben feldolgozható élettörténet. No, de a kagyló sem egy éjszaka alatt termeli meg a piszoktól védő rétegeket, ugye? S aztán mekkora értéket képvisel majd, ha felfedezik benne!