Az endometriózis tünetei a testben
A méhnyálkahártya valamilyen oknál fogva kivándorol a méh belső faláról, és különböző testrészeken megtapadva, teljesen azonos működést mutat a helyén lévővel: a ciklussal egy ütemben változik a mérete, mennyisége. Más néven csokicisztának is hívják, mivel színében és állagában hasonlít az olvasztott csokoládéra.
A ciklus végén az elvándorolt méhnyálkahártya darabok is megrepednek, miközben iszonyú fájdalmat, görcsöket okoznak.
Az endometriózis oka a LÉLEKBEN IS keresendő
Amikor egy hölgy ezzel a diagnózissal keres meg tanácsért, akkor igyekszem az anyai oldalt minél előbb feltérképezni. A legtöbb esetben van egy vagy több olyan fontos női személy (anya, nagymama, nevelőnő, gondozónő… stb.), aki valamilyen nagyon fontos pillanatban, cserben hagyta a betegségben szenvedő női kliensemet. Ez lehet valamilyen traumatikus helyzet, vagy családi viszály, ill. konfliktus, bántalmazás… stb. A segítségkérés megtörténik, de a válasz nem az odaforduló empatikus figyelem, hanem a totális cserbenhagyás, elfordulás attól, aki nagy bajban van.
A másik probléma, ha a párkapcsolatban zűrök vannak. Ez is vezethet endometriózishoz.
Az endometriózis gyógyítása
Sokféleképpen történhet. Az orvosok nyilván a testet részesítik előnyben. Rendszerint leszívják, kimetszik, leégetik, majd hormonkezeléssel megtámogatott gyógyszeres terápiát javasolnak. Buzdítják a nőt, hogy szüljön mielőbb, mert ez pozitív hatással van a betegség kimenetét illetően. Ellentmondás csupán annyi, hogy ezen betegség esetén, csökkenhet a teherbeesés lehetősége, sokszor a meddőség okozói között is számon tartják.
Javasolják továbbá a különböző diétákat, étkezési szokások megváltoztatását, teákat, homeopátiás bogyókat, speciális tornákat….
Lelki okokon való munka
Nincs más választás, bele kell evezni az elmúlt események mélyébe. Feltárjuk, hogy mi lehetett az az esemény, ami az endometriózist kiváltotta.
Megkeressük, hogy milyen érzéseket élt át az, aki elszenvedte a bántást, cserbenhagyást, kihasználást. Majd megkeressük, hogy milyen módon lehetne elégtételt szerezni a tettekért. Ez így elég radikális, de nem kell nagy büntetésekre gondolni. Teljesen jogos és elvárható azonban felháborodni, akár mérgesnek lenni, vagy tiltakozni a múltban elszenvedett események ellen. A legnagyobb eredmény, ha mer valaki szemtől szemben konfrontálódni!
Sokszor hallom, hogy már nem lehet, hiszen halott az, aki megbántotta a jelenben szenvedő hölgyet. Ez tévedés! Le lehet játszani azokat a helyzeteket, amiben felfedezhető a számonkérés, egyben megerősödés, végül a megbékélés, és felszabadulás. Természetesen ez nem hipp-hopp, azonnal történik. Nagy kitartást igényel ez a lelki, szellemi, testi munka! De a gyümölcsét eddig mindig meghozta!
Többet szeretnél tudni erről?
Az alábbi gyűjtemény a Semmelweis Fórum Hírlevelében található meg (http://www.noi1.hu/webadmin/uploads/files/SFH1.pdf)
1. Az endometriosis gyakran előforduló, a fogamzóképes korban lévő nők mintegy 10%-át érintő benignus, ösztogéndependens, krónikus nőgyógyászati betegség.
2. Endometriosis esetén az endometrium szöveti struktúrájára jellemző mirigy- vagy stromaállomány található a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében. Ez a szövet az endometriumtól eltérően nagy mennyiségben tartalmaz specifikus fehérjéket (pl. adhaesios molekulákat, aromatázt, mátrix-metalloproteinázt stb.).
3. Multifaktoriális kórkép, melynek megjelenési formáit egyetlen meghatározott kóroki tényező sem magyarázza.
4. A kismedencei fájdalom, a dysmenorrhoea, a meddőség, a krónikus dyspareunia, a dyschesia/ a haematochesia, a diarrhoea, a tenesmus, a dysuria/ a haematuria, a pollakysuria, a deréktáji fájdalom és az idült fáradtság endometriosis gyanúját vetheti fel. A betegség súlyos formái azonban teljesen tünetmentesek is lehetnek.
5. A képalkotó eljárások közül, a betegség előrehaladott eseteiben, kielégítő specifitással, szenzitivitással, pozitív és negatív prediktív értékkel csak az MR és a speciális felkészültséget igénylő transvagnalis és transrectalis ultrahangvizsgálat bír.
6. Az endometriosis diagnózisának napjainkban általánosan elfogadott eljárása a kismedence laparoszkópos áttekintése, mely során szövettani vizsgálatra mintavétel végezhető, jóllehet a hisztológiai vizsgálat nélkül is diagnosztizálható az endometriosis.
7. A 3 cm-nél nagyobb endometriomák és a mélyen infiltráló endometriosis esetében szövettani vizsgálat végzése szükséges a malignus folyamatok kizárása céljából.
8. Az endometriosis terápiájában meghatározó szerepet játszik a megfelelő sebészi kezelés, mely laparoszkópia útján végzendő. Laparotomia alkalmazása csak speciális esetekre korlátozódik.
9. A peritoneális endometriosis sebészi kezelése excisióval, elektokoagulációval vagy lézervaporizációval valósítható meg.
10. Az endometriómák sebészi kezelésében a cystafal (pseudocapsula) kiágyazása „stripping” technikával javasolt. Nagyméretű és kétoldali elváltozás két lépésben történő eltávolítása tanácsolt.
11. Mélyen infiltráló endometriosisnak nevezzük az 5 mm-t meghaladó mélységben infiltráló endometriosist, mely klinikai szempontból a betegség legsúlyosabb formája. Predilectiós helye a spatium rectovaginale, a rectum, a sigmabél és a húgyhólyag.
12. Az extragenitális mélyen infiltráló endometriosis esetében multidisciplinaris sebészi kezelés javasolt.
13. A hormonális terápia célja az ovariumok hormontermelésének szupressziója, ami orális anticoncipiensek, gesztagének/ progeszteron tartalmú IUD, danazol, GnRH-agonista analóg készítmények, valamint aromatáz inhibitorok alkalmazásával érhető el.
14. A 3-6 hónapig alkalmazott ovarium szupressziós kezelés, hatásosan csökkenti a betegséghez társuló fájdalmat.
15. Meddő, endometriosban szenvedő betegek tartós GnRH-agonista analóg kezelése nem javítja a későbbi spontán teherbeesés esélyét.
16. Az IVF előtti tartós GnRH-agonista analóg terápia kedvezően befolyásolja a szervezeten kívüli megtermékenyítés sikerességét.
17. Endometriosis esetén az IVF kezelés eredményessége csökken. Ennek ellenére III-IV. stádiumú endometriosis és magas anyai életkor együttes elfordulása esetén IVF terápia tanácsos különösen, ha más társindikáció is fennáll.