Önismeretben gazdag szép napot Neked!

“- Üdvözlöm, miben segíthetek?
– Abban, hogy megértsem, miért nem jön össze a Csoda!
– Elnézést, elmagyarázná, mit ért a “Csoda” szó alatt?
– Mit? Hát a gyermeket, akivel annyira szeretnék teherbe esni!”

Hopp!
A meddőség lelki okait kezelő terápiában ez az egyik legnagyobb kihívás:

Beszélgetőpartneremmel eljutni oda, hogy a gyermek nem egy “csoda”, hanem kőkemény valóság!

Nos, ez a meddőség lelki okait kezelő terápiában nem megy ám egyik pillanatról másikra! Itt egy lelki úton megyünk végig, ahol szakaszok vannak: ez a végtelen lelki bolyongás nem egy pillangószőttes, kellemes utazáshoz hasonló, hanem akár végtelen mélységeket bejáró, akár poklokat hozó.
De hát tudjuk: Aki dudás akar lenni, a pokolra kell annak menni!

Hát induljunk, elkísérlek most ezen az úton, és bemutatom, milyen szakaszokon megyünk végig, ha eljössz hozzám!

Ha új vagy itt, akkor tudd: Gyetvai Vikivagyok, mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó. Nőknek és férfiaknak segítek, hogy a meddőségük, ill. szexuális problémáik lelki okait felkutassák, majd megoldják. Elkísérlek azon az érzelmi úton, ahol megtaláljuk meddőséged lelki okait. Ugyanezt teszem, ha szexuális problémáid vannak.
Légy üdvözölve,és fogadd szeretettel soraimat!

A meddőség terápiájának szakaszai

Négy nagy szakaszt különböztetek meg:

  1. Ismerkedő, bevezető szakasz
  2. Feltáró , meddőséget értelmező szakasz
  3. A meddőséget okozó problémák megoldásának szakasza
  4. Búcsúzás, elválás, lezárás szakasza

út_meddőség_terápia_szakaszai_Gyetvai_Viki_Babaneked

Ismerkedő, bevezető szakasz

Amikor eljössz hozzám, nem tudom, hogy ki vagy, honnan jöttél, és mit hozol magaddal a lelki puttonyodban. Ahhoz, hogy egy teljes képet kapjak felőled, részletesen átbeszéljük egész eddigi életedet. Erről már írtam ebben a bejegyzésben, amit itt találsz: http://babaneked.hu/ajandek-neked

Ebben a bevezető szakaszba mindketten megismerjük egymást: megfigyeljük egymás működését, a kommunikációnkat, a viselkedésünket, és eközben kiderül, hogy tudunk-e együtt dolgozni, együtt gondolkozni, majd érezni, azon, amit Te hozol magaddal. Ha meddőséged lelki okai olyan probléma okozza, mi nem tartozik az én kompetenciámba, és nem tudnék Neked hiteles segítőd lenni, akkor felajánlom azon kollégáim segítségét, akik ebben szakértőbbek nálam. Soha nem kezdek ugyanis olyan meddőséget okozó lelki gubanc kibogozásába, megoldásába, ami idővel túllépne rajtam, és nem segítség lennék számodra, hanem egy újabb trauma. Ezt pedig kerülöm.

Ez a bevezető szakasz sokszor hasonlít egy párkapcsolat első heteihez, ahol még a legszebb arcodat mutatod. Ami különbség, hogy én igyekszem az általad hozottakat összekapcsolni életed korábbi eseményeivel, illetve ha valami nagyon szét esett benned, akkor azt újra összekapcsolni, hogy egy kerek egész legyen. Nem engedem, hogy hamisan lásd magad és a világot, mert ezzel nem segítenélek, hanem mélyíteném a problémádat.

Ezzel meg is érkezünk a 2. szakaszhoz:

Feltáró , meddőséget értelmező szakasz

Itt fogsz találkozni életed legizgalmasabb érzelmi hullámvasútjával! Ahogy haladunk a meddőség lelki okainak kezelésében, egyre több dolog kerül előtérbe, és válik érthetővé, majd elfogadhatóvá. Igen ám, de ne szaladjunk ennyire előre!

Ülsz nálam a fotelben, és mesélsz. Arról, ami fontos Neked, és elmondanád, vagy arról, amit én beemelek a meddőség terápiájába. Itt sok minden történhet, merthogy az eddigi életed során amilyen mértékben nem láttál rá viselkedésed érzelmi mozgatórugóira, annyira fog téged meglepni mindaz, ami hirtelen előtérbe kerül. Nos, ezt nevezem én pokolra járásnak, hiszen ami itt történik, az nem mindig kellemes érzelmeket mozgat benned.

Lehet, hogy szüleid kezded más szemmel nézni, vagy gyermekkorod elfelejtett eseményei kerülnek elő, esetleg párod okoz hirtelen megdöbbenést számodra. Mindez pedig nem csak az emlékezetedben ill. gondolataidban zajlik le, hanem szerencsés esetben érzelmekkel is járnak. Ha nincsenek érzések, akkor leparkolunk egy kis időre, és csak azzal foglalkozunk, hogy ezt megtanuld! Erről itt írtam már, katt ide: http://babaneked.hu/meddoseg-vagy-termekenyseg/a-meddoseg-terapiaja-a-minusz-1-szint

A meddőséget okozó problémák megoldásának szakasza

A terápia mit sem érne, ha mindaz, ami életedből előtérbe kerül, azt ne oldanád meg valamilyen formában. Erre csak példákkal tudok rámutatni, amik nem örök érvényűek, hanem esetlegesek (az vegye magára, aki hasonló cipőben jár):

  • ha gyermekkorodban bántalmaztak,és ezzel azóta se csináltál semmit, akkor nagy valószínűséggel gondjaid vannak az önérvényesítő képességeddel, az önvédelmeddel, így ezt a lelki berendezést fogjuk felépíteni,
  • ha túl elhanyagoló édesanyád volt, és a mai napig azért kuncsorogsz, hogy adja jelét feléd a szeretetének, akkor sokat fogunk dolgozni azon, hogy vajon ennek ma még van-e érvénye, vagy ez a hajó már korábban elúszott, és ma már teljesen más életcélodnak kellene lennie,
  • ha épp ellenkezőleg, azaz édesanyád a mai napig a legközelebbi érzelmi partnered, akkor előbb vagy utóbb elérkezel oda, hogy vajon ez tényleg jól van így? Tényleg anyunak kell meghatároznia, hogy mikor melyik orvoshoz menj, kivel tarts kapcsolatot, ki legyen a barátod, párod….
  • ha párkapcsolati zűrben csücsülsz, és a babát arra használnád, hogy újra elvarázsold partnered, akkor először is a kapcsolaton fogunk dolgozni, és megnézzük, hogy kettőtök érzelmi intimitása vajon mi módon teremthető meg. Tévhit, hogy a baba közelebb visz benneteket egymáshoz. Épp ellenkezőleg.  A kötelék erősödik, de egyfajta érzelmi távolság is keletkezik, hiszen teljesen új szerepekre készültök, amit egymagadban oldasz meg, a másik támogatásával, vagy anélkül. Szóval arra ne gondolj, hogy a baba fogja a párkapcsolati jégveremet felolvasztani köztetek. Ő maximum robbantani fogja, abból meg sok jó nem jöhet ki.

Ez a lista nem teljes, hiszen ahány ember, annyiféle trauma, és probléma van a háttérben. Inkább azt akarom csak megmutatni, Neked kell lépéseket tenned azért, hogy jobban menjenek dolgaid, hogy átlépj a meddőség kudarcából, a sikeres életszakaszba. Én kísérlek téged, támogatlak, próbálom a realitást képviselni, miközben Neked kell meghoznod azokat a döntéseket és lépéseket, melyek sikerként babát is meghozhatják. Tudod: egy hét az 168 óra, nálam ebből egy órát ülsz (esetleg kettőt), de a munka java része a 167 órára marad! Azaz te döntesz, hogy mennyit teszel ebbe a munkába bele. Mert amennyit te beleteszel, pont annyit tudsz belőle kivenni!

Búcsúzás, elválás, lezárás szakasza

Ez a legmegbékéltebb, legmeghittebb szakasz. Együtt töltöttük életed egyik legmeghatározóbb szakaszát, ahol küzdöttél, érzetél, elbuktál, felálltál, mentél, maradtál, és megérkeztél. Eközben én kísértelek érzelmileg, ott álltam melletted, és Te megbíztál Bennem. olyanokat mondtál ki, és engedtél meg magadnak, mint eddig soha semmikor. Megfogalmaztál olyan történéseket életedből, vagy olyan érzéseket magadból, amiket soha sem mertél eddig. Megérezted, milyen a teljes szabadság, és a teljes érzelmi odaadás, s milyen az, amikor mindenestül elfogadnak, nem ítélnek el, nem minősítenek Téged. Ezt zárjuk le ebben a szakaszban, ami sokszor fájdalommal, gyászos érzésekkel jár.
Itt átnézzük újra, hogy a meddőség lelki okainak terápiájában honnan indultunk, milyen úton haladtunk, mit találtunk, hogyan oldottad meg, és hol állsz most. Mi az, ami segíteni fog a jövőben, hol lesznek a kihívások, hol lesznek még további feladatok. Eközben a kettőnk kapcsolatának végét is átérzed. Olyan ez, mint egy válás, egy érzelmi kapcsolattól való búcsúzás.

Ezt is tanulni kell. Nem megy egyik pillanatról a másikra! Lehetnek hirtelen visszaesések, megtorpanások. Jöhetnek ugyanazok a kudarcok, mint terápia előtt. S ez így van rendben. ez egy jelzés, hogy most fáj a búcsúzás, az elszakadás.
Ahogy a meddőséged terápiájának elején még attól féltél, hogyan engedd bele magad érzelmileg teljesen ebbe a kapcsolatba, úgy fogsz majd egyre jobban félni attól, hogy elengedd ezt. pedig nem először csinálod, csak most már átéled, átlátod mi zajlik le benned.

Megváltoztál, és kicsit új ember lettél. Sokkal egészebb, és erősebb. Érzelmeidben, önismeretben gazdagabb, bölcsebb. Félelmetes lehet ezt a támogatást elengedni, de közben nagy kihívás is. Vajon egyedül is menni fog? Vajon megoldasz majd mindent egyedül? Jó döntéseket hozol?
Nem tudom előre a válaszokat, ám felmutatom, megkerestetem veled azokat a mankókat, amelyek segíteni fognak neked ebben!
S nyilván szabad út marad kettőnk kapcsolatában. Bár ezt a szakaszt lezárjuk, de a felém vezető utat, kaput mindig nyitva találod majd!

Ha még többet szeretnél tudni, mi történik a meddőséget kezelő, lelki okokat kereső terápiában, akkor iratkozz fel a “Lélek masszázs” leveleimre itt:

 

IGEN, rendszeresen szeretnék kapni a meddőség lelki okaival kapcsolatos híreket, tippeket!

Név*
Email*
Email még egyszer*Bátran írj hozzászólásban, ha neked egyéb tapasztalatod is van, de ne hallgasd el véleményed, meglátásod se, hadd tanuljunk Tőled is!

—–> Kattints ide, ha bővebben érdekel a meddőség!

—–> Kattints ide, ha bővebben érdekelnek a meddőség okai!

—–> Kattints ide, ha bővebben érdekel a meddőség kezelése!

Biztos van valaki, akiről úgy érzed, hogy számára a meddőség aggasztó és nehéz. Küldd el ezt a cikket, biztos, hogy segíteni fog neki!

Köszönöm, ha megosztod, és lájkolod, ha tetszett írásom!

Ölelés:
Viki, a Lélektündér

Gyetvai Viki, meddőség lelki okainak kezelése

Pin It on Pinterest